Selkäkipujen syyksi paljastui jumiutunut SI-nivel, polvikipuihin jalkatreeniä

Yli vuoden on/off-kotitreenailun jälkeen (lähinnä off) päätin toukokuussa, että on taas aika palata kuntosalille. Ja kylläpä se tuntuikin hyvältä pitkästä aikaa! Kaikki paikat olivat jumissa ja kunto ylipäänsä niin surkea, että tunsin jo ensimmäisten salitreenikertojen jälkeen oloni aivan toiseksi.

Varsinainen sysäys aktiiviseen salitreenaamiseen tuli kuitenkin toukokuun lopussa, ja siihen liittyy aivan toinen tarina.

Kipu alaselässä ja pakarassa

Alaselkäni on ollut pitkään kipeä. Kipu on tuntunut oikealla puolella paitsi selässä myös jomotuksena pakarassa, ja olen yrittänyt venytellä paikkoja, hieroa niitä jumppapallolla ja hierotuttaa selkää ja pakaraa myös hierojalla. (Tämä oli lasten mielestä todella huvittavaa, vaikka kuinka yritin selittää, että lihas se on siinä missä muutkin, vaikka sijaitsee takapuolessa.)

Sillä, että selkä on ollut pitkään kipeä, tarkoitan useita vuosia. Kipu ei ole ollut paha, mutta kuitenkin sellainen, että se vaivannut silloin tällöin ja pahentunut aina välillä. Olen syyttänyt istumatyötä, ja varsinkin viimeisen vuoden aikana liikunnan ja liikkuvuustreenin vähyyttä. Keväällä sain kahdesti vielä todella pahan noidannuolen selkään, senkin oikealle puolelle.

No nyt kävin sitten keväällä työterveyslääkärillä ja valitin vaivoista nilkassa, oikeassa polvessa ja alaselässä. Sain ajan fysiatrille ja fysioterapeutille ja kävin ensin fysiatrin vastaanotolla.

Hän laittoi minut kumartelemaan ja tekemään taivutuksia eri puolille kalsareissani ja totesi hetken päästä: ”Sun lantiosi on vinossa, ja oikea puoli on pari senttiä ylempänä. Siellä on varmasti SI-nivel jumissa.”

Ai mikä SI-nivel?

SI-nivel eli risti-suoliluu liittää yhteen suoliluun sekä ristiluun alaselän ja häntäluun välissä. Tämä nivel voi siis ilmeisesti mennä jumiin ja aiheuttaa juuri niitä vaivoja, joista olen valittanut (vaimolleni) vuosikaudet. Jos lantio on vinossa, ei mikään ihmekään, että on vaivoja selässä ja pakarassa, ja kivut juurikin oikeassa polvessa voivat liittyä samaan vaivaan.

Lääkäri käski minut kyljelleni hoitopöydälle, otti kiinni lantiosta ja työnsi alaselästä koko voimallaan hetken aikaa. Sitten hän ilmoitti, että vaiva on parannettu.

Häh?

Asia tarkistettiin vielä tekemällä samat kumarrukset ja taivutukset, ja lääkäri kertoi lantion asennon korjaantuneen. Jumiutunut SI-nivel oli palautettu oikeaan asentoonsa.

Tästä on kulunut nyt kaksi kuukautta, ja täytyy sanoa, että aiemmat kivut alaselässä ja pakarassa ovat kadonneet. Kyllä kannatti valittaa vuosikaudet vaimolle näistä kivuista, kun lääkäri pystyi parantamaan vaivan muutamassa sekunnissa.

SI-nivelen saisi pysymään liikkuvana liikunnalla, taukojumpalla ja venytyksillä.

Aiempiin polvivaivoihini hänellä oli tarjolla vastaavaa hoitoa: minun tulisi vahvistaa jalan ja pakaran lihaksia ja tehdä salilla kolmesti viikossa salilla jalkakyykkyä, jalkaprässiä, reiden ojennusta ja koukistusta. Helposti kipeytyvän polven kanssa useamman vuoden klenkanneena otin tämän määräyksen tosissani.

Peruin fysioterapeutin ajan.

Kolmet jalkatreenit viikossa

Ja siitä päästäänkin takaisin tähän kuntokesään. Olen siis todella käynyt koko kesä- ja heinäkuun kuntosalilla kolmesti viikossa tekemässä jalkatreenin ja treenannut muut lihasryhmät osissa kerran viikossa. Päätin myös, että kesäloma ja puutarhamökkeily ei ole este salitreenille, ja olen käynyt kuntoilemassa myös Herttoniemessä kuntosaliketjuni toisessa toimipisteessä. Kun olin viikon Jyväskylässä, käytin saman kuntosalin Jyväskylän-toimipistettä. Vaikka olen tehnyt jaloillani raskaampia liikkeitä kuin aikoihin, polveni ei ole kipeytynyt pienimmässäkään määrin.

Kun aiempina vuosia kuntoilu on jäänyt helposti kesällä pois agendasta, tänä vuonna olenkin kesän jälkeen paljon paremmassa kunnossa kuin ennen kesää, ja kun rutiini on nyt päällä, tästä on helppoa jatkaa syksyllä.

Olisipa kiva, jos polveni ei enää kipeytyisikään ja voisin jonain päivänä uskaltautua taas lenkille. Ja jomottavaa pakaraa en myöskään kaipaa. Mutta nythän salilla on pakko käydä, se on lääkärin määräys!

hyvinvointi liikunta
Kommentit (11)
 1. Sama kokemus. Oma veikkaukseni oli piriformis syndrooma, mutta käydessäni kiropraktikolla hän paikallisti ongelman SI-niveleen.

  Kolme hoitokertaa riitti, jolloin kiropraktikko akupunkteerasi, mobilisoi ja niksautteli. Kipuilu on ollut tämän jälkeen poissa, tai vähentynyt n. 5-10 %iin entisestä.

  Lisäksi joka päivä pyrin harrastamaan arkiliikuntaa/jumppaa/ tai jotain treenimuotoista aktiviteettia. Mieli on aivan eri, kun ”krooninen” kipuilu tuntuu olevan takanapäin.

  1. Tommi Koivisto
   4.8.2021, 20:24

   Hienoa!

 2. Selkäkipuinen myös
  29.7.2021, 21:40

  Itsellä saman kuuloisia oireita. Kenellä fysiatrilla kävit? Pitäisi itsekin käydä jollain spesialistilla, mutta oikeasti hommansa osaava vielä haussa.

  1. Sama juttu täällä, eli fysiatrin nimi kiinnostaisi myös! Eri fysioterapeutteja on tullut jo kokeiltua vuosien varrella ja joku on todennutkin lantion olevan vinossa, mutta ratkaisua ei ole löytynyt.

   1. Tommi Koivisto
    4.8.2021, 20:24

    Se olikin jo tuossa alempana.

  2. Tommi Koivisto
   4.8.2021, 20:21

   Hän oli Tero Lagerstedt Kampin Aavassa.

   1. Samassa paikassa kävin kolme viikkoa sitten. Puolen vuoden tuska istuessa jäi sinne. (Sitä ennenkin ollut vuosia vaivaa, mutta ei tuollaista, mikä esti istumisen lähes kokonaan.) Nyt tosin kesälomareissu tuntikausien autossa istumisineen teki vähän takapakkia, mutta uusintakäynnin uskon tuovan avun uudelleen. Salin pt tekee minulle myös saliohjelman, joka auttaa pitämään lantion järjestyksessä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *