Juustokakku piparkakkupohjalla
Rouvan viikonloppuna tekemä juustokakku oli rehellisesti sanottuna parasta, jota olen koskaan syönyt! Mehevää eikä liian makeaa. Se on myös oiva tapa käyttää viimeiset joulupiparit, jos niitä on jäänyt jäljelle.
Mustikoista tehty kastike toimi kakun kanssa erittäin hyvin, mutta voisin hyvin nauttia kakkua ilman kastikettakin.
Kakun pohjalla on Rouvan työväenopiston tuliaisena tuoma New York Cheese Caken ohje, mutta Rouva on improvisoinut pohjan ja myös täytteen kanssa. (Hän on myös ottanut yllä olevan kuvan.)
Juustokakku piparkakkupohjalla
Ainekset
Pohja:
- n. 150 g piparkakkuja (n. 14 piparia) eli 3 dl piparimuruja
- 1/2 tl vaniljajauhetta
- 100 g voita
Täyte:
- 4 kananmunaa
- 400 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
- 2 dl sokeria
- n. 1/2 sitruunan mehu (4 rkl)
- 1 tl vaniljajauhetta
- 2 rkl perunajauhoja
- 3 dl ranskankermaa
Mustikkakastike
- 1/2 l pakastemustikoita
- 2 rkl sokeria
- 1/2 sitruunan mehu
- (vettä)
Valmistaminen
- Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele paperi ja vuoan reunat
- Hienonna piparkakut monitoimikoneessa tai laita ne tiiviiseen muovipussiin ja hienonna ne rullaamalla niiden päältä kaulimella
- Laita keksimurut ja vaniljajauhe kulhoon
- Sulata voi, lisää se kulhoon ja sekoita
- Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle ja hieman vuoan reunoille
- Tee sitten täyte: Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset
- Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi
- Sekoita keltuaiset ja loput täytteen ainekset keskenään tasaiseksi massaksi toisessa kulhossa
- Sekoita valkuaisvaahto juustomassaan varovasti nostellen
- Kaada täyte vuokaan ja paista juustokakkua 175-asteisessa uunissa alatasolla n. 50 minuuttia. Täyte saa jäädä kosteaksi keskeltä. Jos pinta ruskettuu liikaa paistamisen aikana, laita loppuvaiheessa kakun päälle leivinpaperi. Laita myös uunin pohjalle pelti, sillä irtopohjavuoka saattaa valuttaa rasvaa uuniin. Jäähdytä kakku hyvin vuoassa, mielellään jääkaapissa jopa yön yli.
Jos haluat tarjota kakun mustikkakastikkeen kanssa, tee näin:
- Sulata mustikat. Jos niistä irtoaa hyvin paljon nestettä, siivilöi siitä osa pois
- Kiehauta mustikoita pari minuuttia kattilassa, lisää sokeri ja sitruuna ja kiehauta uudelleen
- Hienonna kastike sauvasekoittimella. Voit halutessasi siivilöidä kasteikkeesta mustikansiemenet pois
- Jos kastike tuntuu liian jäykältä, lisää mustikkamehua tai vettä.
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.