Juustokakku piparkakkupohjalla

Rouvan viikonloppuna tekemä juustokakku oli rehellisesti sanottuna parasta, jota olen koskaan syönyt! Mehevää eikä liian makeaa. Se on myös oiva tapa käyttää viimeiset joulupiparit, jos niitä on jäänyt jäljelle.

Mustikoista tehty kastike toimi kakun kanssa erittäin hyvin, mutta voisin hyvin nauttia kakkua ilman kastikettakin.

IMG_8251.jpg

Kakun pohjalla on Rouvan työväenopiston tuliaisena tuoma New York Cheese Caken ohje, mutta Rouva on improvisoinut pohjan ja myös täytteen kanssa. (Hän on myös ottanut yllä olevan kuvan.)

Juustokakku piparkakkupohjalla

Ainekset

Pohja:

  • n. 150 g piparkakkuja (n. 14 piparia) eli 3 dl piparimuruja
  • 1/2 tl vaniljajauhetta
  • 100 g voita

Täyte:

  • 4 kananmunaa
  • 400 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
  • 2 dl sokeria
  • n. 1/2 sitruunan mehu (4 rkl)
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 3 dl ranskankermaa

Mustikkakastike

  • 1/2 l pakastemustikoita
  • 2 rkl sokeria
  • 1/2 sitruunan mehu
  • (vettä)

Valmistaminen

  1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele paperi ja vuoan reunat
  2. Hienonna piparkakut monitoimikoneessa tai laita ne tiiviiseen muovipussiin ja hienonna ne rullaamalla niiden päältä kaulimella
  3. Laita keksimurut ja vaniljajauhe kulhoon
  4. Sulata voi, lisää se kulhoon ja sekoita
  5. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle ja hieman vuoan reunoille
  6. Tee sitten täyte: Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset
  7. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi
  8. Sekoita keltuaiset ja loput täytteen ainekset keskenään tasaiseksi massaksi toisessa kulhossa
  9. Sekoita valkuaisvaahto juustomassaan varovasti nostellen
  10. Kaada täyte vuokaan ja paista juustokakkua 175-asteisessa uunissa alatasolla n. 50 minuuttia. Täyte saa jäädä kosteaksi keskeltä. Jos pinta ruskettuu liikaa paistamisen aikana, laita loppuvaiheessa kakun päälle leivinpaperi. Laita myös uunin pohjalle pelti, sillä irtopohjavuoka saattaa valuttaa rasvaa uuniin. Jäähdytä kakku hyvin vuoassa, mielellään jääkaapissa jopa yön yli.

Jos haluat tarjota kakun mustikkakastikkeen kanssa, tee näin:

  1. Sulata mustikat. Jos niistä irtoaa hyvin paljon nestettä, siivilöi siitä osa pois
  2. Kiehauta mustikoita pari minuuttia kattilassa, lisää sokeri ja sitruuna ja kiehauta uudelleen
  3. Hienonna kastike sauvasekoittimella. Voit halutessasi siivilöidä kasteikkeesta mustikansiemenet pois
  4. Jos kastike tuntuu liian jäykältä, lisää mustikkamehua tai vettä.
Kommentit (17)
  1. Olin täysin vakuuttunut, että tällä reseptillä saadaan aikaan maailman paras jälkiruoka. Toisinpa kävi!

    En yhtään epäile, etteikö teidän kakkunne olisi ollut erinomaista, mutta täällä mokasin juustomassan kanssa ilmeisesti aika kunnolla. En jostakin kumman syystä pyöräyttänyt juustomassaa sähkövatkaimella muutamaa kertaa ympäri ennen valkuaisvaahdon lisäämistä, mistä syystä kakusta tuli klimppinen. En tiedä miten teillä saatiin taikina tasaiseksi vain ”sekoittamalla”. Olisikohan tämä onnistunut myös ilman perunajauhoja, niitä en ole koskaan aiemmin juustokakkuun laittanut. Kyllähän tuota syömään pystyi, mutta ei se mikään nautinto ollut. Maussa sinänsä ei ollut mitään vikaa.

    Pitää varmaan kokeilla uudelleen paremmalla onnella. Muuten oikein kiva resepti ja yleensä olen aina onnistunut blogisi resepteillä! Tässä vika ehkä oli ihan oma.

    Ja PS.Kannattaa aina kirjoittaa minkä kokoiseen vuokaan on kakun tehnyt. Itse tein 20cm ja heitin puolet taikinasta menemään.

  2. Kiitos reseptistä – maku todettu erinomaisen maukkaaksi, niin leipojan kuin maistelijoidenkin toimesta.

    Kakun koostumus tosin jäi vähän mietityttämään. Jäikö teidänkin kakku melko kosteaksi keskeltä, ja hajoavaksi leikattaessa? Kun otin kakun uunista n. 50 minuutin jälkeen, kakun keskusta oli melko hyllyvää, mutta ajattelin sen jähmettyvän jäähtyessään ja yön yli jääkaapissa levättyään. Se kuitenkin jäi hyvin kosteaksi, liekö sitten olisi vaatinut pidemmän kypsymisajan?

    Kakku ei myöskään leikkaantunut kauhean nätisti vaan hajosi helposti. Aiemmat vastaavanlaiset paistettavat kakut ovat olleet koostumukseltaan melko tiiviitä. Tekeekö valkuaisvaahto kakkuihin ilmavamman koostumuksen vai oliko tähänkin syynä mahdollinen liian lyhyt paistamisaika?

    1. Kiva, että kokeilit, ja harmi, että resepti ei ihan täysin toiminut. Meidän kakku oli kyllä melko kostea keskeltä, mutta ei se hyllyvää ollut. Uuneissa voi olla vähän eroja, ja ehkä sulla se olisi vaatinut hieman pidemmän kypsymisajan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *