Kaasua ja rautaa

Isyyspakkaus

Kun poltimme jokin aika sitten kaasuliedellämme jälleen yhden teflonpannun pilalle, päätimme, että tähän talouteen ei tule yhtään sellaista lisää. Siis teflonpannua. Kaasu on ruoanlaitossa huippuhyvä, mutta valitettavasti liekki kuumentaa pannua helposti liikaa, vaikka yrittäisi olla varovainen. Ei kestänyt Hackman, ei perus-Tefal eikä Jamie Oliver -pannukaan. Olemmekin nyt siirtyneet pinnoittamattomiin valurautapannuihin.

Pannuja on löytynyt kirppareilta, ja ne on käsitelty ns. rasvapolttomenetelmällä eli sianihralla ja 250-asteisella uunilla.

Siirtyminen valurautaan on ollut ilmeisesti mielissä jo aiemmin, sillä löysin yllättäen vintiltä vielä yhden korkeareunaisen pannun ja padan. Siitä vaan pannut ja padat kuumaksi, ihraa pintaan ja puoleksi tunniksi takaisin uuniin.

Aivan heti ensimmäisen käsittelyn jälkeen paistinpannulla ei kannata lähteä paistamaan munakasta, sillä kestää oma aikansa ennen kuin pannuun muodostuu hyvä paistopinta, johon ruoka ei tartu kiinni.

Puhdistukseksi riittää pelkkä vesi ja tiskiharja, ja ruostumisen välttää, kun pannun kuumentaa pesun jälkeen liedellä.

Rouva odotti, että raskauden myötä hänen hemoglobiiniarvonsa laskisivat, mutta toisin kävi. Olisikohan näissä valurautaisissa astioissa siihen selitys?

Kommentit

Murun kera

Miekkonen pesee mökin valurautapannun huuhtaisemalla, pyyhkimällä pinnan talouspyyhkeellä ja kaatamalla merisuolaa pannuun imemään loput kosteudet. Ja joka kerta huokailee, että kunpa meilläkin olisi valurautapannuja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä haluaisn myös vaihtaa pannut valurautaisiin. Onkohan tuolle sianihralle jotain vegevaihtoehtoa...

Tommi K
Isyyspakkaus

Sianihran asemesta voi käyttää ruokaöljyä (auringonkukkaöljyä), jolloin pannua kuumennetaan vain 150 asteessa.

Vierailija (Ei varmistettu)

hommatkaa vielä valurautainen lettupannu!! :)
me just saatiin tutuilta. Pitäis vaan viel hoitaa se kuntoon...

Katariinakia (Ei varmistettu)

Meillä vain yksi teflonpannu on kestänyt kaasulieden kuumuuden (sen puolitoista vuotta kun tuo liesi meillä on ollut) ja se on tupperwaren paistinpannu! Paistorasvaa ei tarvitse lainkaan eikä ruoka pala ikinä kiinni. Kahvakin on kuumenematon, joten näpit ei pala! Eli jos haluatte vielä joskus kokeilla teflonpannuja suosittelen sitä todella.
Heidän kattilansakin ovat loistavia juuri kuumenemattoman kahvan ansiosta, minulta tuppaa ruoka aina unohtumaan hellalle.. Ja kun kerran onnistuin totaalisesti polttamaan pastakastikkeen pohjaan kaikki lika lähti irti vain liotuksella kylmässä vedessä. Tykkään! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Vierailija 10:26: Rouva muuten tekstasi tuossa, että ilmeisesti kasviöljy ei toimi yhtä hyvin, sillä valuraudan huokoset aukeavat vasta kovemmassa lämmössä, ja öljy taas ei kestä sitä.

Vierailija 11:16: Lettupannu on jo! Samoin kaksi blinipannua, wokkipannu ja parila. Koko setti siis :) Patojakin on jo kolme, yksi emaloitu :D

Katariinakia: Kyllä teflonajat ovat meillä ohi. Niihin kun liittyy vielä pieni epäilys terveydestä ja niiden turvallisuudesta...

Ohhoh, en oo itse edes tullut ajatelleeksikaan tuota teflonpannujen ylikuumenemista... Kaasuliesi meiltä löytyy, mutta ehkä se ei sitten vain ole enää niin tehokas, että saisi poltettua padat ja kasarit piloille. Paljon meilläkin toki valurautapannuja käytetään, mutta pitänee alkaa tarkkailla tilannetta kunnolla. Kiinnostava postaus! :)

Mun eräs opiskeluaikainen kaveri paistoi kaiken safkansa valurautapannulla, ja sai noottia liian korkeista hemoglobiiniarvoista... :)

Me käytetään meidän valurautapannua hävyttömän vähän, sitä ei saa säilytykseen mihinkään fiksusti joten se muhii pääasiassa jääkaapin päällä olevassa kaapissa - liian hankalassa paikassa käytettäväksi säännöllisesti.

Ehkä mä tänään reipastuisin... :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Maija: Se ylikuumeneminen tapahtuu tosi helposti, jos paahtaa jotain siemeniä tai paistaa jotain, joka ei peitä pannun pohjaa kokonaan.

Titiu: No, miten kävi? Kannattaa laittaa pannu roikkumaan seinälle, jos siihen on vaan mahdollisuus. Tuo hellan takana roikuttaminen on ainakin tosi kätsyä.

Kommentoi