Kaasua ja rautaa

Kun poltimme jokin aika sitten kaasuliedellämme jälleen yhden teflonpannun pilalle, päätimme, että tähän talouteen ei tule yhtään sellaista lisää. Siis teflonpannua. Kaasu on ruoanlaitossa huippuhyvä, mutta valitettavasti liekki kuumentaa pannua helposti liikaa, vaikka yrittäisi olla varovainen. Ei kestänyt Hackman, ei perus-Tefal eikä Jamie Oliver -pannukaan. Olemmekin nyt siirtyneet pinnoittamattomiin valurautapannuihin.

img_2569.jpg

Pannuja on löytynyt kirppareilta, ja ne on käsitelty ns. rasvapolttomenetelmällä eli sianihralla ja 250-asteisella uunilla.

Siirtyminen valurautaan on ollut ilmeisesti mielissä jo aiemmin, sillä löysin yllättäen vintiltä vielä yhden korkeareunaisen pannun ja padan. Siitä vaan pannut ja padat kuumaksi, ihraa pintaan ja puoleksi tunniksi takaisin uuniin.

img_3136.jpg

img_3152.jpg

Aivan heti ensimmäisen käsittelyn jälkeen paistinpannulla ei kannata lähteä paistamaan munakasta, sillä kestää oma aikansa ennen kuin pannuun muodostuu hyvä paistopinta, johon ruoka ei tartu kiinni.

Puhdistukseksi riittää pelkkä vesi ja tiskiharja, ja ruostumisen välttää, kun pannun kuumentaa pesun jälkeen liedellä.

img_3422.jpg

Rouva odotti, että raskauden myötä hänen hemoglobiiniarvonsa laskisivat, mutta toisin kävi. Olisikohan näissä valurautaisissa astioissa siihen selitys?

Kommentit (10)
  1. Kirpparilta keittiöön: 5 keittiöasiaa, joita sinunkin kannattaa metsästää käytettynä - Satu Koivisto
    23.6.2019, 10:27

    […] Osa pannuista on ollut umpiruosteessa, mutta kunnollisen teräsvillalla hankaamisen ja rasvakäsittelyn jälkeen ne ovat taas kuin […]

  2. Maija: Se ylikuumeneminen tapahtuu tosi helposti, jos paahtaa jotain siemeniä tai paistaa jotain, joka ei peitä pannun pohjaa kokonaan.

    Titiu: No, miten kävi? Kannattaa laittaa pannu roikkumaan seinälle, jos siihen on vaan mahdollisuus. Tuo hellan takana roikuttaminen on ainakin tosi kätsyä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *