Kahvin ryystäjästä kahvin nautiskelijaksi

Kaupallinen yhteistyö: Slurp

Olen vähentänyt kahvin juontia hyvin merkittävästi viime vuosina. Kun vielä kymmenisen vuotta sitten saatoin vetää kahvia rutiininomaisesti kymmenisen kuppia päivässä, nykyisin juon sitä kaksi tai korkeintaan kolme.

Slurp-kahvi

Olen ymmärtänyt vuosien varrella kaksi asiaa: 1) Työpäivän aikana juodun kahvin määrä ei korreloi oman vireystasoni kanssa. Aamulla kahvi virkistää, mutta kymmenen kuppia ei kymmenkertaista vireyttä. 2) Iltapäivällä tai sen jälkeen nautittu kahvi vaikuttaa kuitenkin yöunen laatuun.

En usko, että on aivan sattumaa, että olen heräillyt öisin vähemmän nyt, kun olen juonut kahvia vähemmän päivällä. On ollut jopa öitä, jolloin en muista heränneeni kertaakaan, kun aiemmin hiippailin ympäri asuntoa käytännössä joka yö.

Kahvia ei siis kannata ryystää vain tavan vuoksi, enkä nauti sitä nykyisin enää lainkaan lounaan jälkeen.

Nyt haluan painottaa sanaa ’nauttia’. Olin vielä joitain vuosia sitten se kahvinryystäjä, jolle tärkeintä oli saada mahdollisimman paljon kahvia, ja join mitä tahansa kitkerää sumppia, mitä kulloinkin oli tarjolla työpaikan kahvinkeittimessä. Usein se oli liian vahvaa, sillä useimmat eivät selvästikään jaksa mitata kahvin määrää mittalusikalla, tai sitten se oli seissyt pannussa liian pitkään.

Slurp-kahvi

Nykyisin jätän toimiston keittiön kahvinkeittimen randomkahvit mieluummin juomatta ja nautin niiden sijaan 2 – 3 kuppia sellaista kahvia, josta tiedän mitä se on.

Olen jo pidempään tilannut kotiin kahveja Slurpin kautta, ja joka toinen viikko postiluukustani kolahtaa Slurpin kahvilähetys. Kahvit tulevat pienpaahtimoilta, ja palvelun kautta pääsen maistelemaan useampien paahtimoiden laatuja.

Slurp-kahvi

Tilaan kahvit papuina, joten voin jauhaa pavut tarpeen mukaan eri karkeusasteelle: karkeammaksi, jos teen kahvia useammalle vieraalle presso-pannulla tai hienommaksi, jos keitän kahvia vain itselleni ja Rouvalle mocca-pannussa.

Mökillä juotavat kahvit voin jauhaa kotona lähtiessä lasipurkkiin.

Slurp-kahvi

Viestini kaikille kahvin juojille onkin: tingi määrästä, älä laadusta. Kaksi tai kolme kuppia hyvää kahvia päivässä on paljon parempi ja nautinnollisempi kokemus kuin kymmenen kuppia kitkerää/pahaa/palanutta/muin tavoin omien mieltymysten vastaista kahvia.

Slurp-kahvi

Sinäkin voit kokeilla Slurpin kahvielämystä koodilla isyyspakkaus, jolla saat 5 €:n alennuksen kahvielämyksen ensimmäisestä lähetyksestä. Tämän jälkeen kahvielämyksen hinta on 200 g:n pusseissa toimitettuna 9,89 €/lähetys ja 400 g pusseissa 16,89 €/lähetys.

Kahvin voi valita toimitettavaksi kahden tai neljän viikon välein, ja paahtoasteeksi voi valita tumman, vaalean tai vuorotellen vaihtelevan. Pääset tilaamaan kahvin täältä: slurp.coffee/tilaa!

Slurp-kahvi

Eikä kannata huolestua siitä, jos omaa kahvin kulutusta ei osaa arvioida etukäteen: jos 200 g:n pussi on liian pieni, sen voi vaihtaa helposti isompaan. Tai jos vaikkapa loma-aikana on riski, että kahvia kertyy kaappiin avaamattomissa pusseissa, tilauksen voi tauottaa ja jatkaa sitten, kun viimeinen pussi on avattu!

slurp.coffee/tilaa

hyvinvointi ruoka-ja-juoma
Kommentit (4)
  1. Millä myllyllä jauhat pavut? 🙂

    1. Mulla on kotona KitchenAidin kahvimylly!

  2. Slurpista olen itsekin pitänyt. Samaten askel käy hyvien papujen perässä aika usein Kaffaan, erityisesti olen pitänyt heidän espressopavuistaan.

    Eniten omaan kahvimakuuni on kuitenkin vaikuttanut Lehtisaaren ostarilla sijaitsevan Maja Roasteryn visiitit. Vain afrikkalaisia kahveja paahtava isäntä on opettanut maistelemaan vaaleita paahtoja ja löytämään kahvista vivahteita ihan niin kuin viinistä ja oluesta. Kotona nykyään tulee juotua eniten Majan kahveja ja pienen harjoittelun jälkeen noilla simppeleillä työkaluilla (Kono-filtteri, vesipannu, vaaka) päästään yhtä hyvään lopputulemaan myös kotona.

    Kahvin osalta voi todella sanoa että laatu korvatkoon määrän.

    1. Mulla käytössä on lähinnä moccapannu ja pressopannu, ja ihan silmämääräisesti kyllä mittaan kahvini. Vaaka auttaisi kyllä varsinkin pressossa tasalaatuisempaan tulokseen. Suodatinkahvia tulee juotua nykyisin harvemmin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *