Kaisaniemen kasvihuoneissa

Isyyspakkaus

Teimme viikonloppuna retken trooppiseen sademetsään.

...ja vierailimme samalla reissulla myös subtropiikissa, savannilla ja aavikolla.

Veimme tytön siis tutustumaan Kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin, jotka komeilevat keskellä Kaisaniemen puutarhaa.

Veikkaan, että kasvihuoneet ovat monille tuntemattomat, vaikka ne sijaitsevat aivan Helsingin ydinkeskustan tuntumassa. Kasvihuoneet ovat kuitenkin toivottaneet vierailijat tervetulleiksi vuosikymmenten ajan. Kasvihuoneiden vanhin ja korkein osa, Palmusali, on peräisin vuodelta 1889, ja uusinkin osa, Lummehuone, on valmistunut jo 1953.

Aivan alkuperäisiä kasvit eivät valitettavasti ole, sillä vuonna 1944 kasvihuoneiden lasit särkyivät pommituksissa, ja talven kerrotaan vieneen silloiset kasvit yhtä puuta lukuun ottamatta mennessään. Jäätyneen vesialtaan pohjalta saatiin tosin pelastettua jättilumpeen siemeniä, ja niiden siementen jälkeläiset kasvavat Lummehuoneessa edelleen.

Lumme on kuitenkin yksivuotinen, ja tähän aikaan vuodesta sitä ei ole näkyvissä. Uudet taimet istutetaan lukemani mukaan maaliskuussa, joten täytyy palata joskus puolen vuoden päästä katselemaan jättimäisiä lehtiä. Ne ovat kuulemma niin suuret, että ne kestävät aikuisen miehen painon.

Kasvihuoneet, varsinkin Palmusali, vievät hauskasti toiseen aikaan ja paikkaan. Ilma on lämmintä ja kosteaa, liikenteen melu ei kuulu sisään ja rautaiset rakenteet ovat kauniit ja koristeelliset. 

Lapsi ilahtui kovasti palmusalin keskellä solisevasta pienestä suihkulähteestä ja olisi halunnut heitellä sinne kiviä.

Onneksi viereisestä huoneesta löytyi toinen pieni vesiallas, johon monet olivat heitelleet kolikoita. Kerroimme tytölle, että hänkin saa heittää oman kolikkonsa lähteeseen ja esittää toivomuksen, ihan minkä vain.

"Toivon oman puhelimen", hän sanoi heitettyään kolikon veteen.

Kiehtovin paikka lapselle taisi lopulta olla Lummehuoneen allas. Sitä oli hauskaa kiertää ympäri. 

...ja vähän läiskytellä maahan valunutta vettä.

Itse mietin, että kuinka hassu ajatus olisikaan omistaa Luonnontieteellisen museon kausikortti ja käydä toisinaan ihan vaan istuskelemassa palmusalin rautaisilla penkeillä lukemassa kirjaa, nuuhkimassa sademetsältä tuoksuvaa ilmaa ja ihastelemassa vihreyttä. Vähän niin kuin valohoitoa kaamosaikaan.

Kai silläkin luulisi jotain terveysvaikutusta olevan?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

"Toivon oman puhelimen." xD

Tommi K
Isyyspakkaus

Jep jep. 

Täytyy kyllä ihailla sitä, miten johdonmukainen hän on. Aiemmin kun kerroin että menemme retkelle, hän kysyi: "Mennäänkö puhelinkauppaan?"

Hetti
Hettinen

Itse omistan tuon kausikortin; pääsee kätevästi viemään kummilapsia luonnontieteelliseen museoon, kun tulevat vierailulle :) Kaisaniemessäkin on ollut jo pitkään tarkoitus käydä. Kävinkin kattomassa sen aikataulut sun ig-kuvan innoittamana, että josko oisin vienyt huomenna kylään saapuvan hiihtolomailevan kummitytön sinne, mutta se ei olekaan auki tällä hetkellä kuin viikonloppuisin, pöh. No, pitää kattoa ehtiskö la-aamuna ennen kummitytön 'palautusta' nopeasti piipahtamaan tuolla ;) Neiti tykkäsi ainakin kovasti talvipuutarhasta, kun siellä viime kyläreissulla pistäydyttiin :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, ei tuo 40 €:n kausikortti paha hinta ole. No mutta kerropas sitten, ehdittekö.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hih, meidän lapsella (3v.) on ollut oma puhelin jo pitkään. Annoin oman vanhan puhelimeni vanhalla sim-kortilla (siis ei toimiva, kun vaihdoin liittymää on vanha jäänyt) varustettuna ja lentotilaan laitettuna. Sillä voi sit ottaa valokuvia ja "soitella" (ja lataukseenkin se pitää aika ajoin laittaa). No joo, toki pitää sen verran perään katsoa, ettei numeroita painellessa aloiteta 112...

Vierailija (Ei varmistettu)

Aijuu ja tosiaan on lapsella toki sellainen vanha fisher price (lankamallinen) leikkipuhelin, mutta eihän se nykyajan lapselle mitään meinaa, kun kännykkä sen pitää olla :D

Salallaa (Ei varmistettu)

Mutta kummasti ne niillä leikkilankapuhelimillakin osaa soitella, vaikka osaavat toki kännykän perään kysellä. Mun vanha känny on leikeissä ilman sim-korttia ja vanha digikamerakin on saanut uuden omistajan. Jälkikasvulla ikää 3 vuotta.

lmv (Ei varmistettu)

Näyttää sisältä tismalleen samanlaiselta kuin Kööpenhaminan kasvihuone!

Tommi K
Isyyspakkaus

Köpiksessä on siis hieno kasvihuone!

Mimimii (Ei varmistettu)

Talvipuutarhaan on muuten ilmainen sisäänpääsy, ja se on loistava paikka eväsretkeilyyn :) Ilmeisesti hieman pienempi paikka mutta löytyy myös suihkulähteitä ja muuta mielenkiintoista.

Tommi K
Isyyspakkaus

Sielläkin pitäisi käydä, kiitos muistutuksesta.

Sucette
ce petit cœur

:---DDDD :D :D :D En kestä tätä puhelinjuttua enää, ihan paras! :D :D :D Oli pakko käydä kertomassa tää koko tarina poikaystävälle... Miten hän voikaan olla noin sinnikäs! Kyllä nyt yrittämisestä voisi jo hänelle antaa jonkun vanhan ylimääräisen kännykän. :DDD

Tommi K
Isyyspakkaus

Ja siis tämähän jatkuu lähes päivittäin enkä kirjoita kaikkea edes tänne. Itselleni tämä oli kaikkein hauskimpia tilanteita: http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/ja-sitten-lapseni-sanoi-etta-13

Sundaysunday (Ei varmistettu)

Offtopic mutta. Voisitko kirjoittaa tuohon oikealle tytön syntymäkuukauden ja vuoden? Luen paitsi uusimmat jutut myös paljon vanhoja juttuja täältä ja aina koitan laskeskella minkä ikäinen tyttö olikaan :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Ehkä voin :) Pitäisi muutenkin laittaa tuo sivupakin kuvaus taas uusiksi. Jonain päivänä...

Dukanette

Itselläni on juurikin tätä terveysvaikutusta ajatellen sealifen kausikortti ;) voi joskus mennä sinne rauhoittumaan, kun lapsi on tarhassa. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Ja se on kuules lähes seuraavana retkilistalla! Toivotaan vaan, että tyttö on kiinnostunut niistä kaloista. Kuulin eräästä taaperosta, josta lattiassa olevat ritilät olivat olleet huomattavasti kiehtovampia kuin ne kalat lasin toisella puolella.

Vierailija (Ei varmistettu)

Me käytiin siellä 2,5-vuotiaan kanssa ja sitä kiinnosti kassa-aulan akvaario ja sit leikkihuone kierroksen lopuksi, itse sokkeloinen akvaario-osuus ja kalat sitä pelotti. Halpa keikka kun 5 minsassa juostiin läpi ja päädyttiin krääsäkauppaan. No, kassahenkilö lohdutti että leimalla saa samana päivänä mennä niin monta kertaa kun haluaa, mut jätettiin väliin. Lapsi on kyllä jälkikäteen hinkunut uutta vierailua akvaariopaikkaan, mutta ainakin vielä jätetään väliin (akvaariotakin kun on päästy ihailemaan kiitettävän usein lasten päivystyksen aulassa :)).

kalaleski (Ei varmistettu)

Hih :D meidän tyttö oli 1v3kk, kun käytiin ekaa kertaa Sealifessa ja pelkäsin juurikin samanmoista reaktiota, että juostaan vaan läpi. Mutta ehei, tyttö oli ihan innoissaan kaikista niistä altaista, joihin itse ylettyi hyvin katsomaan. Hai-allasta olisi varmaan jäänyt tuijottamaan moneksi tunniksi :D

Dukanette

Joo no siis ehkä suosittelisin sitä ennemminkin yli 3v:lle. Tosin noin nuori kuin teidän tyttö, taitaa päästä ilmaiseksi? Joten kyllähän sitä silloin voi kokeilla :) 

Richie (Ei varmistettu)

Kausikortti tuonnekin olisi mahtava! Itse odotan kuitenkin enemmän Museokortin lanseerausta toukokuussa. Sillä pääsee muihinkin museoihin. :)

Kommentoi