Kaksi raparperiyllätystä

Paras raparperiaika alkaa olla pian ohi, mutta vielä ehdit kokeilla näitä Rouvan kehittelemiä raparperiherkkuja, joita maistelimme itse juhannuksena. Ensimmäinen on klassinen kaalisalaatti, joka on maustettu raparperillä ja toinen klassinen raparperipiirakka, joka on maustettu mintulla. Raparperi antaa kaalisalaattiin kivan kirpeän maun, ja minttu puolestaan on kiva yllätys piirakassa.

IMG_7458.jpg

Raparperi-kaalisalaatti

Ainekset

  • 1 pieni varhaiskaali
  • pieni nippu ruohosipulia tai sipulin varsia
  • n. 20 cm:n pätkä raparperiä

Kastike

  • 1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
  • 2 rkl vahvaa sinappia, esim. dijon
  • (1/2 sitruunan mehu)
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria

Valmistaminen

  1. Laita kastikkeen ainekset kulhoon ja sekoita kastike tasaiseksi. Sitruuna ei ole välttämätöntä, sillä myös raparperi antaa salaattiin hapokkuutta
  2. Hienonna kaali, ruohosipuli ja raparperi, laita ne kulhoon ja sekoita
  3. Anna maustua jääkaapissa vähintään pari tuntia. 

Nauti esimerkiksi uusien perunoiden, savulohen ja keitetyn kananmunan kanssa. Helppoa tehdä vaikka mökkioloissa.

IMG_7486.jpg

Mökkioloissa syntyi myös tämä raparperipiirakka. Kotona taikina olisi vatkattu sähkövatkaimella, mutta mökillä Rouva vispasi sen rannevoimin.

IMG_7561.jpg

Minttu-raparperipiirakka

Ainekset

  • 100 g voita
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 raparperin vartta
  • 4 rkl sokeria
  • muutama mintunlehti (maun mukaan)

Valmistaminen

  1. Vaahdota voi ja sokeri ja vatkaa kananmuna vaahdon sekaan
  2. Lisää vehnäjauhot ja kaurahiutaleet
  3. Paloittele raparperit pieniksi paloiksi, laita ne piirakkavuokaan ja ripottele päälle 4 rkl sokeria
  4. Hienonna mintunlehdet ja ripottele ne raparperien päälle
  5. Kastele kätesi ja taputtele taikina kanneksi piirakkavuoan päälle
  6. Paista 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes pinta alkaa ruskettua.

Tarjoile esimerkiksi jogurttikastikkeen kanssa: sekoita keskenään 2 dl maustamatonta jogurttia, 1 rkl sokeria ja hieman vaniljajauhetta tai vaniljasokeria.

Kommentit (5)
  1. Kiitos mielettömän hyvistä ohjeista! Sain eilen nipun raparperia ja tänään on tullut tehtyä kaikkea raparperilikööristä lähtien.

  2. Heipä! Minä taidan testata tuota raparperipiirakkaa, joka vaikuttaa herkulliselta :). Raparperista kannattaa muuten leikata kukinto pois, mikäli ei halua siemeniä joista kasvattaa uusia raparperin taimia – syksyllä saa sitten toisen sadon 🙂

    1. Enpä tiedä, vaikka puutarhuri niin tekisikin. Meillä ei omaa raparperiä kasva, vaan sato saadaan anoppilan pihasta. Kiva että ohje innosti!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *