Kaksi yötä Roomassa

Isyyspakkaus

Rooman paketoiminen yhteen blogipostaukseen on yhtä mahdotonta kuin nähdä yhdellä kertaa kaikki, mitä kaupunki tarjoaa. En siis edes yritä. En myöskään väitä, että olisin löytänyt juuri sen parhaan trattorian tai espressokahvilan, josta kukaan muu ei ole koskaan kuullutkaan. En myöskään edes yrittänyt.

Sanoisin, että Rooman tullessaan, ainakin ensimmäisellä kerralla, kannattaa unohtaa sankarimatkailijuus, vaeltaa muiden turistien mukana nähtävyydeltä toiselle ja syödä missä sattuu. Vaihtoehtoja on valtavasti.

Suurimmat nähtävyydet ovat varmasti kaikille tuttuja, ja koko kaupunki onkin iso ulkoilmamuseo. Ensimmäisellä kerralla kannattaa aloittaa Pietarinkirkosta, Vatikaanin museosta ja Sikstuksen kappelista, Colosseumista, Forum Romanumista, Piazza Navonasta, Pantheonista ja Fontana di Trevistä. Suurin osa historiallisen keskustan nähtävyyksistä sijaitsee kävelymatkan päässä toisistaan, Colosseum hieman kauempana.

Colosseum

Il Vittoriano

Piazza Navona

Fontana dei Quattro Fiumi

Pantheon

Pantheon

Näkemisen arvoisia eivät ole kuitenkaan vain nämä kirjoista ja elokuvista tutut paikat, vaan esimerkiksi pelkästään Campo de Fiorin ja Piazza Navonan ympäristön pikkukatuja on kiva tutkia ilman tarkempaa päämäärää. Satoja vuosia vanhojen talojen välistä saattaa paljastua yhtäkkiä jokin pieni aukio, suihkulähde tai ikivanha vesipiste, josta virtaa edelleen juomakelpoista vettä. Pieniä ravintoloita, kahviloita ja jäätelökioskeja on siellä täällä.

Kliseistä - mutta niin ihanan kliseistä.

Sant'Eustachio Il Caffè, Piazza di Sant'Eustachio 82

Frigidarium, Via del Governo Vecchio 112

Campo de Fiori, Giordano Brunon patsas

Rooman päänähtävyydet olen kiertänyt jo ensimmäisellä Rooman-matkallamme viisitoista vuotta sitten. Vaikka ne on nähty sen jälkeen uudelleenkin, meidän piti jälleen vaeltaa samoja reittejä Colosseumille, Pantheonille ja tietysti Treville heittämään kolikko suihkulähteeseen, jotta palaisimme Roomaan.

Ja joka kerta on yhtä sykähdyttävää, kun historiankirjoista tutut kohteet yhtäkkiä pompsahtavat esiin jostain kulman takaa. 

Fontana di Trevi

* * *

Roomassa, niin kuin oikeastaan koko Italiassa, voi syödä missä sattuu. Ruoka on varmasti hyvää joka paikassa, missä tahansa sitä sitten nauttiikaan. Ehkä välttelisin aivan Piazza Navonan tai jonkin muun turistirysän laidalle pystytettyjä ravintoloita, mutta senkin tekisin vain hinnoittelun vuoksi.

Ruokapaikoista on mainittava kaksi: Piazza Navonan lähellä sijaitseva Enoteca Cul de Sac (Piazza di Pasquino 73) sekä aivan Campo de Fiorin vieressä sijaitseva Osteria da Fortunata (Via del Pellegrino 11). Molemmissa ravintoloissa tarjottiin perinteistä italialaista ruokaa ja ihania pastoja. Da Fortunatassa nautimme ehkä jopa yhdet parhaista pasta-annoksista ikinä. Parhaana muistelen edelleen Lipari-saaren Kasbah Cafén ricottatäytteisiä ravioleja tomaattikastikkeessa vuodelta 2006.

Cul de Sac

Osteria da Fortunata

Osteria da Fortunata

Ravintolassa äärettömän sympaattista oli myös se, että parin pöydän päässä avoimen ikkunan ääressä italialaismamma väänsi lisää pastaa sitä mukaa, kun sitä vedettiin naamaan.

Campo de Fiorin pastakojun I love Rome -pastapussit kyllä kertovat, että tämäkin seutu on jo hyvin turistoitunut, mutta Da Fortunatan hinnoissa se ei näkynyt.

Campo de Fiori

* * *

Löysimme Airbnb:n kautta kivan asunnon aivan Piazza Navonan laidalta, vanhan kivitalon ylimmästä kerroksesta. Käytössämme oli keittiö, oma pieni terassipiha ja kattotasanne, jonne noustessa Sant'Agnese in Agonen kirkko ja Fontana dei Quattro Fiumin obeliski ilmestyivät katon harjan takaa.

Sankarimatkailija varmasti kavahtaa asuntoa näin keskellä pahinta turistialuetta, mutta kun aikaa on vähän, on mukavaa, ettei sitä tarvitse käyttää paikasta toiseen matkustamiseen ja että joka paikkaan pääsee kävellen. Kun lapsi laitettiin nukkumaan illalla huoneeseen, oli mukava nousta kattotasanteelle nauttimaan take away -pizzaa ja proseccoa ja katsella öistä näkymää Piazza Navonalle.

Vietimme Roomassa kaksi yötä ennen kuin jatkoimme matkaamme Napoliin. Se oli tällä kertaa riittävästi, mutta emmeköhän palaa sinne jälleen pariksi päiväksi seuraavalla Italian-matkallamme.

Kommentit

viiru (Ei varmistettu)

Teidän vuokrakämpällä on ollut kyllä mahdottoman upea location!

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin oli. Etsimme ensisijaisesti Campo de Fiorin reunalta, mutta olimme vähän liian myöhään liikkeellä, ja ne kaikkein hienoimmat kämpät olivat jo menneet. Mutta siis upeahan tämä sijainti oli.

PV (Ei varmistettu)

Voisitko tarkemmin vinkata tuosta majoituspaikasta? Yritän suunnitella syksylle reissua ja esikoinen olisi silloin vuoden ikäinen ja ensimmäinen reissu lapsen kanssa / kerta Roomassa... :) Kuulosti vain huippukämpältä!

Tommi K
Isyyspakkaus

Voin, hyvinkin tarkasti :) https://www.airbnb.fi/rooms/920831

Kao Kao

Hyviä kuvia! Mikä runko ja mikä linssi sulla on ollut matkassa mukana?

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Runko on Canon EOS 7D ja putki Sigma 17-50 mm F2.8 EX DC OS HSM.

A-M (Ei varmistettu)

Hitsi kun alkoikin tehdä mieli takaisin Roomaan, vaikka muutama vuosi sitten tehty matka ei rakastuttanut mua kaupunkiin ihan niin lähtemättömästi; ihmiset oli tympeitä ja ravintoloissa palvelu surkeaa (vaikka tiesin kyllä, että roomalainen "palvelu" on palvelua nimenomaan lainausmerkeissä ;) ). Mekin kierrettiin silloin muuallakin, Umbriassa ja Toscanassa ja siellä meininki olikin sitten ihan erilaista kuin pääkaupungissa, siihen osaan Italiaa kyllä rakastuin!

Tommi K
Isyyspakkaus

Ehkä siinä on vähän tuuriakin mukana. Me ainakin saimme ihan yhtä hyvää palvelua sekä Roomassa että muualla. Kaikkein tympein ilmestys oli Procidalaisen matkatoimiston työntekijä, jolta ostin lauttalipun Napoliin. Taisi jopa muljauttaa silmiään, kun kerroin, että joudun hakemaan käteistä vaimoltani ulkoa :D Minunhan se siinä olisi pitänyt muljautella silmiäni heille, kun heille ei käynyt mikään kortti.

Kommentoi