Kaksi yötä Roomassa

Rooman paketoiminen yhteen blogipostaukseen on yhtä mahdotonta kuin nähdä yhdellä kertaa kaikki, mitä kaupunki tarjoaa. En siis edes yritä. En myöskään väitä, että olisin löytänyt juuri sen parhaan trattorian tai espressokahvilan, josta kukaan muu ei ole koskaan kuullutkaan. En myöskään edes yrittänyt.

IMG_4721.jpg

Sanoisin, että Rooman tullessaan, ainakin ensimmäisellä kerralla, kannattaa unohtaa sankarimatkailijuus, vaeltaa muiden turistien mukana nähtävyydeltä toiselle ja syödä missä sattuu. Vaihtoehtoja on valtavasti.

IMG_4473.jpg

IMG_4954.jpg

Suurimmat nähtävyydet ovat varmasti kaikille tuttuja, ja koko kaupunki onkin iso ulkoilmamuseo. Ensimmäisellä kerralla kannattaa aloittaa Pietarinkirkosta, Vatikaanin museosta ja Sikstuksen kappelista, Colosseumista, Forum Romanumista, Piazza Navonasta, Pantheonista ja Fontana di Trevistä. Suurin osa historiallisen keskustan nähtävyyksistä sijaitsee kävelymatkan päässä toisistaan, Colosseum hieman kauempana.

IMG_4720.jpg

Colosseum

IMG_4666.jpg

Il Vittoriano

IMG_4682.jpg

IMG_4676.jpg

IMG_4502.jpg

Piazza Navona

IMG_4645.jpg

Fontana dei Quattro Fiumi

IMG_4818.jpg

Pantheon

IMG_4832.jpg

Pantheon

Näkemisen arvoisia eivät ole kuitenkaan vain nämä kirjoista ja elokuvista tutut paikat, vaan esimerkiksi pelkästään Campo de Fiorin ja Piazza Navonan ympäristön pikkukatuja on kiva tutkia ilman tarkempaa päämäärää. Satoja vuosia vanhojen talojen välistä saattaa paljastua yhtäkkiä jokin pieni aukio, suihkulähde tai ikivanha vesipiste, josta virtaa edelleen juomakelpoista vettä. Pieniä ravintoloita, kahviloita ja jäätelökioskeja on siellä täällä.

Kliseistä – mutta niin ihanan kliseistä.

IMG_4727.jpg

IMG_4807.jpg

Sant’Eustachio Il Caffè, Piazza di Sant’Eustachio 82

IMG_4794 - Version 2.jpg

IMG_4529.jpg

Frigidarium, Via del Governo Vecchio 112

IMG_4553.jpg

Campo de Fiori, Giordano Brunon patsas

Rooman päänähtävyydet olen kiertänyt jo ensimmäisellä Rooman-matkallamme viisitoista vuotta sitten. Vaikka ne on nähty sen jälkeen uudelleenkin, meidän piti jälleen vaeltaa samoja reittejä Colosseumille, Pantheonille ja tietysti Treville heittämään kolikko suihkulähteeseen, jotta palaisimme Roomaan.

Ja joka kerta on yhtä sykähdyttävää, kun historiankirjoista tutut kohteet yhtäkkiä pompsahtavat esiin jostain kulman takaa. 

IMG_4847.jpg

Fontana di Trevi

IMG_4855.jpg

IMG_4864.jpg

* * *

Roomassa, niin kuin oikeastaan koko Italiassa, voi syödä missä sattuu. Ruoka on varmasti hyvää joka paikassa, missä tahansa sitä sitten nauttiikaan. Ehkä välttelisin aivan Piazza Navonan tai jonkin muun turistirysän laidalle pystytettyjä ravintoloita, mutta senkin tekisin vain hinnoittelun vuoksi.

Ruokapaikoista on mainittava kaksi: Piazza Navonan lähellä sijaitseva Enoteca Cul de Sac (Piazza di Pasquino 73) sekä aivan Campo de Fiorin vieressä sijaitseva Osteria da Fortunata (Via del Pellegrino 11). Molemmissa ravintoloissa tarjottiin perinteistä italialaista ruokaa ja ihania pastoja. Da Fortunatassa nautimme ehkä jopa yhdet parhaista pasta-annoksista ikinä. Parhaana muistelen edelleen Lipari-saaren Kasbah Cafén ricottatäytteisiä ravioleja tomaattikastikkeessa vuodelta 2006.

IMG_4516.jpg

Cul de Sac

IMG_0556.jpg

Osteria da Fortunata

IMG_4770.jpg

Osteria da Fortunata

Ravintolassa äärettömän sympaattista oli myös se, että parin pöydän päässä avoimen ikkunan ääressä italialaismamma väänsi lisää pastaa sitä mukaa, kun sitä vedettiin naamaan.

IMG_4546.jpg

Campo de Fiorin pastakojun I love Rome -pastapussit kyllä kertovat, että tämäkin seutu on jo hyvin turistoitunut, mutta Da Fortunatan hinnoissa se ei näkynyt.

IMG_4738.jpg

Campo de Fiori

* * *

Löysimme Airbnb:n kautta kivan asunnon aivan Piazza Navonan laidalta, vanhan kivitalon ylimmästä kerroksesta. Käytössämme oli keittiö, oma pieni terassipiha ja kattotasanne, jonne noustessa Sant’Agnese in Agonen kirkko ja Fontana dei Quattro Fiumin obeliski ilmestyivät katon harjan takaa.

IMG_4623.jpg

IMG_4580.jpg

Sankarimatkailija varmasti kavahtaa asuntoa näin keskellä pahinta turistialuetta, mutta kun aikaa on vähän, on mukavaa, ettei sitä tarvitse käyttää paikasta toiseen matkustamiseen ja että joka paikkaan pääsee kävellen. Kun lapsi laitettiin nukkumaan illalla huoneeseen, oli mukava nousta kattotasanteelle nauttimaan take away -pizzaa ja proseccoa ja katsella öistä näkymää Piazza Navonalle.

IMG_4932.jpg

IMG_4921.jpg

IMG_4967.jpg

Vietimme Roomassa kaksi yötä ennen kuin jatkoimme matkaamme Napoliin. Se oli tällä kertaa riittävästi, mutta emmeköhän palaa sinne jälleen pariksi päiväksi seuraavalla Italian-matkallamme.

IMG_4936.jpg

Kommentit (8)
  1. Hitsi kun alkoikin tehdä mieli takaisin Roomaan, vaikka muutama vuosi sitten tehty matka ei rakastuttanut mua kaupunkiin ihan niin lähtemättömästi; ihmiset oli tympeitä ja ravintoloissa palvelu surkeaa (vaikka tiesin kyllä, että roomalainen ”palvelu” on palvelua nimenomaan lainausmerkeissä 😉 ). Mekin kierrettiin silloin muuallakin, Umbriassa ja Toscanassa ja siellä meininki olikin sitten ihan erilaista kuin pääkaupungissa, siihen osaan Italiaa kyllä rakastuin!

    1. Ehkä siinä on vähän tuuriakin mukana. Me ainakin saimme ihan yhtä hyvää palvelua sekä Roomassa että muualla. Kaikkein tympein ilmestys oli Procidalaisen matkatoimiston työntekijä, jolta ostin lauttalipun Napoliin. Taisi jopa muljauttaa silmiään, kun kerroin, että joudun hakemaan käteistä vaimoltani ulkoa 😀 Minunhan se siinä olisi pitänyt muljautella silmiäni heille, kun heille ei käynyt mikään kortti.

  2. Hyviä kuvia! Mikä runko ja mikä linssi sulla on ollut matkassa mukana?

    1. Kiitos! Runko on Canon EOS 7D ja putki Sigma 17-50 mm F2.8 EX DC OS HSM.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *