Karitsahampurilaiset ja lohkoperunat

– M ja A tulevat kylään. Mitä syötäisiin? Laitetaanko rapuja? Rouva tiedusteli.
– Joo, sellaisia kiinalaisia pakasterapuja vai? kysyin.
– Niin. Ja sitten pitäisi varmaan olla jotain pääruoaksi.
– Juu, ei niitä kyllä jaksa kuoria niin paljon, että nälkä lähtisi. Tehtäisiinkö vaikka hampurilaisia? Sellaisia, jotka jokainen voi täyttää itse?

img_8498.jpg

Tästä Rouva innostui.

– Mutta on siinä rapupakkauksessa vähän liikaa neljälle, ja niiden kuoriminen on vähän sotkuista, pohdiskelin, – ja sormiakin kutittaa. Pitäisikö ostaa sellaisia valmiiksi kuorittuja jokiravunpyrstöjä?
– No eikös se ole vähän hassua? Rouva tuumi.
– Onhan se. Tarvitaankohan niitä rapuja sitten lainkaan?
– Ei kai. Onhan niissä hampurilaisissakin ihan tarpeeksi puuhastelua.

img_8434.jpg

Hampurilaispihvit

Jauhelihapihvitaikina kannattaa valmistaa etukäteen, mutta pihvit paistetaan vasta, kun vieraat istuvat pöydässä. Erinomaiset pihvit saat luomukaritsan jauhelihasta vaikkapa tällä reseptillä:

Ainekset

  • 1 dl hyviä korppujauhoja
  • 1 dl vettä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • oliiviöljyä
  • 3/4 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 150 g fetajuustoa
  • tuoretta yrttiä, esim. timjamia tai salviaa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 1 kg luomukaritsan jauhelihaa

Taikinasta tulee iso, mutta ylimääräisestä taikinasta tulee herkullinen mureke seuraavana päivänä.

Valmistaminen

  1. Laita korppujauhot ja vesi kulhoon ja anna korppujauhojen turvota hetki
  2. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet ja kuullota ne kevyesti oliiviöljyssä paistinpannulla
  3. Lisää kerma, kananmunat, murustettu fetajuusto, hienonnetut yrtit, mustapippuri, suola sekä kuullotetut sipulit kulhoon ja sekoita
  4. Lisää lopuksi jauheliha ja vaivaa taikinaa käsin, kunnes kaikki aineet ovat kunnolla sekaisin
  5. Nosta kulho jääkaappiin ja anna taikinan vetäytyä siellä vähintään kaksi tuntia
  6. Taputtele taikinasta hieman hampurilaissämpylöitä isompia ja melko ohuita pihvejä ja paista ne paistinpannulla. Pihvit sekä kutistuvat että paksunevat paistettaessa.

img_8463.jpg

Voit paistaa pihvit samalla, kun paahdat hampurilaissämpylät. Sämpylät kannattaa aina paahtaa, jolloin niiden leikkauspinta karamelisoituu eikä kostu niin helposti ketsupista ja majoneesista. Leipomo Limbbu valmistaa erinomaisia, juuri sopivan leveitä ja litteitä foccaccia-sämpylöitä, joita saa ainakin Anton & Antonista.

Lohkoperunat

Hampurilaisten kanssa kuuluu syödä perunaa, ja nämä perunat valmistuvat uunissa hyvin pienellä vaivalla.

Ainekset

  • reilu 1 kg perunaa
  • tuoretta yrttiä, esim. rosmariinia
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • suolaa

Valmistaminen

  1. Pese ja kuivaa perunat ja pilko ne kuorineen
  2. Laita perunat kulhoon ja kaada niiden päälle oliiviöljyä
  3. Hienonna yrtit, lisää ne kulhoon ja mausta suolalla
  4. Kaada perunat uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia, kunnes perunat alkavat ruskettua.

img_8455.jpg

Hampurilaisten täytteet

Hampurilaisten täytteiksi tarvitaan omasta mielestäni ainakin

  • ketsuppia
  • maustekurkkua
  • silputtua sipulia
  • tomaattiviipaleita
  • lehtisalaattia
  • majoneesia
  • juustosiivuja (esim. cheddar)

Tällä kertaa Rouva sekoitti ketsupista ja chilikastikkeesta mukavan tulista chiliketsuppia. Myös majoneesi oli itse tehtyä. Lisäksi tarjolla oli fetajuustolastuja ja munakoisotahnaa.

img_8441.jpg

Ex-hampurilaisammattilaisena voin kertoa oikeaoppisen tavan kasata kunnon burgeri, jossa mausteet ovat juuri oikeassa järjestyksessä.

  1. Hampurilaisen kokoaminen aloitetaan aina kannesta. Pihvi ja sämpylän pohja saavat jäädä vielä kuumalle pannulle.
  2. Mausteet ladotaan kannen päälle seuraavassa järjestyksessä: ketsuppi, sipuli, maustekurkku, tomaatti, salaatti ja majoneesi. Lisämausteiden järjestyksen voit improvisoida.
  3. Juusto laitetaan aina viimeisenä ennen pihviä. Kun kuuma pihvi nostetaan suoraan pannulta juuston päälle, se sulaa hieman.
  4. Pohja asetetaan viimeisenä suoraan pihvin päälle, eikä tähän väliin tule enää mausteita.

img_8489.jpg

Hampurilaisen voi tarjoilla esimerkiksi leivinpaperiin käärittynä, jolloin burgerista mahdollisesti valuva neste ei sotke sormia.

img_8451.jpg

Kyllä tämä illallinen ravut voittaa. Enpä välitä niistä snapseistakaan ja työnnän mieluummin pieniä tikkuja sormenkynsien alle kuin laulan juomalauluja.

Kommentit (6)
  1. Nasu: Varmasti tulee. Sehän se on noiden hampurilaisravintoloidenkin metodi: täyttä nautaa ja päälle ripaus suolaa. Kokoamisjärjestyksessä ehkä olennaisinta on, että laittaa ketsupin kanteen, juuston juuri ennen pihviä ja pohjan suoraan pihvin päälle.

    Huomasin muuten, että jutun pääkuvassa tomaatti on väärässä paikassa 😀

    annemi: Hella on mahtava. Se oli syy, miksi jaksoimme sen he*vetin putki- ja keittiöremontin. Suosittelen.

    Sinite: Taidat muistella erästä keskisuomalaista karitsaburgeria 🙂

    Vierailija: Tästä kokoamisjärjestyksestä ei voi kiistellä 🙂 Sillä järjestyksellä on tehty erään ketjun parasta burgeria vuosikaudet.

    MM: No mutta ehtiihän sitä sitten lapsen kanssakin. Voit kutsua sitten ystävät katsomaan hampur… ei kun lasta ja tarjota hampurilaisia 🙂 Voit laittaa heidät vielä paistamaan pihvitkin itse.

    Ja tervetuloa lukijaksi! Pistähän rekisteröityen ja palstaa sitten seuraten!

  2. Heiiiiiiiiii! Ei tällaisia reseptejä silloin, kun toisella on laskettu aika käsillä ja lähtö voi tulla milloin tahansa. Mutta enhän minä nyt tällä viikolla mitenkään malta, kun haluan pitää viikonloppuna hampurilaiskekkerit ja kutsua ystäviä kylään.

    Blogisi on muuten minulle melko tuore löytö, mutta kiilasi heti lemppareiden kärkeen. Kiitos! Miehellekin on jo löydöstä vinkattu. Pitäisikin muistaa kysyä, onko hän jo käynyt tutustumassa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *