Kasvukäyrä pula-ajalta

Isyyspakkaus

Tyttömme on pieni, on aina ollut. Jossain vaiheessa vuosi sitten hänen painonsa ei noussut juuri lainkaan neuvolakäyntien välillä, ja olimme huolissamme hänen kasvustaan.

Sittemmin kasvu näytti tasaantuvan ”omalle käyrälleen” ja kehittyi tasaisesti. Tyttö vain on siis vähän keskimääräistä lyhempi ja hoikempi. Aivan kuten isänsäkin. Siis pituuden suhteen.

Puolitoistavuotisneuvolassa, joka kylläkin oli vuoden ja vähän yli seitsemän kuukauden iässä, tytön todettiin kasvaneen hienosti kymmenen senttiä puolessa vuodessa. Pituus oli 80 cm ja paino 10 kg, molemmat kasvaneet odotusten mukaan. Kaikki siis hyvin, myös käyrien suhteen.

Vai oliko?

Neuvoloissa käytössä vanhentuneet kasvukäyrät (HS 26.1.2014)

"Useimmissa kunnissa lasten kasvua seurataan 1950–1970-lukujen tiedoin. Vauvoja tulkitaan turhaan alipainoisiksi, ja samalla lyhytkasvuisuus voi jäädä paljastumatta. (…)

Vanhat käyrät ovat yhä käytössä muun muassa Helsingissä, Vantaalla, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä ja Kuopiossa. (...)

Huolestuttavinta (...) on kuitenkin, että lapsen lyhytkasvuisuus jää nykyään herkästi huomaamatta.

Hidas pituuskasvu olisi tärkeää tunnistaa ajoissa, koska sen taustalla voi olla vakavia sairauksia, kuten keliakia tai kilpirauhasen häiriöitä.”

Jaa. Mitä tässä nyt sitten uskoisi? Neuvolaa ja neuvolalääkäriä vai päivän lehteä?

Onko tässä nyt sitten huolestuttava siitä, että lapsella voi ollakin jokin hoitamaton vakava sairaus? Vai ärsyyntyä siitä, että lehti aiheuttaa tällaisella uutisoinnilla turhaa huolta?

Katsotaanpa nyt ainakin VTT:n uutta Kasvuseulaa ja sen analyysiä, joka perustuu uusiin käyriin.

"Suhteellisen pituuden seula: Pituus on normaali.

Suhteellisen painon seula: Lapsi on normaalipainoinen."

No niin, nyt lopetan ainakin sen huolehtimisen.

Kommentit

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Hep! Me rampattiin E:n hiiiiiiiiiiiiiiitaaaan (2v-neuvolassa 80cm ja 10kg) kasvun vuoksi keskussairaalassa muutamaan kertaan (ei mikään ruokatunnilla käytävä juttu näiden välimatkojen kanssa...), mutta mitään poikkeavaa ei löytynyt. Nyt vaan "seuraillaan" eli E punnitaan ja mitataan muita useammin neuvolassa. Nyt on eka pidempi tauko, muuten ollaan synnytyksestä saakka käyty yhtä 2 kuukauden taukoa lukuunottamatta kerran kuussa.

Samassa veneessä siis ollaan ja tajuan tasan tarkkaan tuon huolesi. Jossain vaiheessa olin kiskoa hiuksia päästäni tytön "ensyömitään"-kausien aikana. Nyt onneksi ruokahalu on hyvä, joten tankkauksen puutteesta ei ainakaan ole kyse. Se ei vaan kasva ja sillä selvä. Onneksi neuvolassakin asia on otettu melko löysin rantein eikä terkkari tuijottele käyriä. Tuo on nimittäin jäänyt kasvussaan ns. jälkeen ihan samantien, olisko joskus kuukauden iässä tipahtanut siltä viimeiseltäkin käyrältä. Kirppu mikä kirppu. Onpa helpompi kanniskella kiukuttelevaa lasta kaupassa... :D

4 äiti ja th:) (Ei varmistettu)

Helsingissä otettiin liukuen käyttöön uudet käyrät viime vuonna. Hyvä kuitenkin muistaa, että käyrien tarkoitus on viitata poikkeuksiin joita muuten olisi vaikea huomata. Ei kannata siis joka kerta ihmetellä että nyt on tullut muutosta hieman sinne tai tänne, vasta isot poikkeamat kiinnostaa lapsen mahdollisen sairauden/ kasvuhäiriön merkkinä.

Mindeka
Ma-material Girl

Mekin käytiin jos jonkinlaisissa kasvukontrolleissa ja neuvottiin lisäämään voita puuroon ja ruokaöljyä ruokiin, että poika saisi enemmän energiaa, kunnes 1,5v neuvolassa meidän oma neuvolantäti (joka oli ollut lomilla tuon ajan) sanoi, ettei syytä huoleen ole. Pojan kasvukäyrä oli täysin tasainen -Joskin keskimääräistä alempana- joten kaikki oli (ja on) täysin kunnossa. Toki kannattaa katsoa yleisvointia: Jos lapsi on touhukas ja energinen, ei hän varmaankaan kärsi ainakaan liian vähäisestä energiasta tai huonosta ruoasta.

Nyt poikamme on 2,5v ja käyttää 86-92cm vaatetta. Veikkaan hänen olevan tällä hetkellä noin 88cm pitkä. Painoa on 12 kiloa. Kun taas poikamme  (täysin saman ikäinen) paras kaveri oli jo 2v neuvolassa 98cm ja 13kg, koripalloilijan geeneillä selvästikin ;)

 

Me molemmat vanhemmat olemme myös olleet lapsina (ja olemme yllättäen edelleenkin) keskivertosuomalaista pienempiä, joten onko se ihmekään, jos pojasta ei tule koripalloilijaa :D

MariaH (Ei varmistettu)

Meillä reilun kuukauden päästä 1,5v neuvola ja toivon että päästään samoihin lukuihin, 80cm ja 10 kg. Meilläkin on pienikokoinen tyttö, mutta kun vanhempia katsoo niin olisi ihme jos hänestä tulisi roteva hongankolistaja. Olemme kuitenkin onnekkaita sillä meillä on ihana ja kokenut neuvolantäti sekä järkevä nuori neuvolalääkäri, jotka eivät kumpikaan ole kertaakaan olleet huolissaan tytön kasvusta, ruoka kun maistuu pääosin todella hyvin. Ystäväni tyttö taas kasvaa melkolailla samaa tahtia tyttömme kanssa ja he ovat puolestaan olleet neuvolan kasvuseurannassa. Käytännöt näköjään vaihtelevat ainakin Helsingin sisällä terveydenhoitajasta riippuen.

phocahispida

Meillä pojan painon kehitystä tarkkailtiin alussa tiivisti, nytkin kysyttiin että haluaisimmeko kontrollikäynnin 1,5-v ja 2-v neuvoloiden väliin. Paino kun on edelleen uusilla käyrilläkin vähän miinuksella, pituus siinä nollan tuntumassa.

Emme osaa yhtään sanoa, minkä kokoinen tuosta lapsesta lopulta tulee, sillä omassa suvussani kaikki isän puolen suvun miehet, ukistani alkaen ovat 180-200 cm pitkiä, naisetkin kaikki yli 172cm (-185cm asti) ja äitini puolen sukukin on pitkää porukkaa. Miehen lähisuvustakaan ei kovin lyhyitä löydy. Paitsi mieheni, komealla 165cm pituudellaan. (Itse olen sen noin 172cm.)

Täytyy tähän väliin sanoa että oikeasti lyhyen miehen seuraan tottuneena en kiinnittänyt Mr. Isyyspakkauksen pituuteen kyllä mitään huomiota. ;)

Hyvä äiti™ oli jo unohtanut ne lapsensa kohutut 19kk mitat, puolitoistavuotisneuvola-postaus, johon itsekin käytin sitä verkko-ohjelmaa, jolla sai laskettua käyrät uusien tietojen perusteella, tiesi kertoa pituutta olleen 84,5cm ja painoa 11kg.

Mielenkiinnolla seuraamme siis, kumman kasvukäyrää lapsi alkaa seurata, kummankin vanhemman neuvolakortit kun löytyivät mummolan ja anoppilan laatikoista. Ja jos lapsesta tulee pikkiriikkinen nuori ja mies, ainakin voivat hakea vertaistukea toisistaan isänsä kanssa. :)
 

Leluteekin Emilia (Ei varmistettu) http://leluteekki.wordpress.com

Meidän esikoisen kasvua kytättiin tosi tarkkaan pikkukeskosuuden takia - jossain vaiheessa mä sitten itse totesin, että ei se vaan näillä geeneillä sen isommaksi / nopeammin kasva. Ja niillä käyrillä tosiaan etsitään niitä vakavista syistä johtuvia isoja poikkeamia, en tiedä sitten, olisiko siitä hyvä neuvolassa muistuttaa, vai pelästyisikö siitä sitten vaan lisää.

Nyt kaksosten kanssa en ole jaksanut kasvua kauheasti seurata, pieniä ja laihoja ovat, mutta hyvä vaan, niin jaksaa paremmin nostella. :)

M-M

Meillä on pari kuukautta vanhempi tyttö ja painaa reilusti vähemmän ja pituuttakin on pari senttiä vähemmän. Koko ajan on käyrät näyttäneet laskevan.

Kristaliina
Puutalobaby

...ja meillä tirppana painaa vasta nipin napin 9 kg, vaikka ikää on 1v 9kk. Neuvolassa on vaan vähän vilkaistu minuun (ja Joeliin) ja todettu, että ei kannata koripalloilijaa noilla geeneillä odottaakaan :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on käyrillä (niillä uusilla) keskimittainen ja painavahko tyttö (nyt 1v9kk kutakuinkin 14kg ja 86cm). Pahoin pelkään, että saamme noottia tulevassa 2v. neuvolassa terkalta että paino on yläkanttiin (neuvolalääkärimme sentään katsoo lasta käyrien sijaan ja toteaa, että todella sopusuhtainen lapsi, jatkakaa samaan malliin). Tyttömme ei siis ole keijukaismallinen, vaan on perinyt isältään ja minulta kropan joka on silkkaa lihasta. Näin on ollut aina ja itse en ole huolissani (kun tiedän tyttären ruokavalion, joka on oikeasti hyvin tervellinen ja ravitseva, monenkohan vajaa 2v:n herkkua ovat tyrni, pavut ja linssit esimerkiksi). Terkkamme on tosiaan sitä mallia joka tuijottaa käyrää aika orjallisesti (joo ja mun omassa neuvolakortissa on aika maininta "pullukka vauva" 6kk neuvolassa :( ). Mistähän johtuu että olen lapsuuteni pitänyt itseäni lihavana, vaikka ihan oikeasti valokuvista näen sopusuhtaisen pienen tytön (ylipaino astuikin kuvaan vasta nuoruusiässä, mutta silloin olin jo pitänyt itseäni vuosikaudet lihavana, aika surullista). Tätä samaa en omalle tytölleni halua, hän on ihana ja juuri sopiva :)

Marihanna (Ei varmistettu)

Minut passitettiin lapsena jatkotutkimuksiin, koska pituus ja paino kulkivat alimmilla käyrillä. Perin outoa ja kummallista, kun isoäiti oli pisimmillään 150-senttinen ja isäkin alle 170 cm. Diagnoosiksi tuli: perinnöllistä. Toki molemmat lapseniki on passitettu jatkotutkimuksiin...

ulri (Ei varmistettu)

Veljeni on ollut aina aika lyhyt. Kultaisella 70-luvulla kun hän syntyi, sekä 80-luvun puolella, tarjottiin äidilleni useampaan otteeseen vaihtoehtoa antaa veljelleni kasvuhormoneja. Siis oikeasti! Onneksi äidillä oli järkeä päässä, ja totesi, että ei tässä suvussa mitään hongankolistajia ole kummankaan puolella, ja ilman kasvuhormoneja ollaan pärjätty aivan hyvin. Veli oli pieni koko ikänsä, venähti vasta armeijassa aikuismittaansa, sinne 172 tienoille. En tiedä mitä olisi tullut hormonien kanssa, mutta jotenkin hurjalta tuntuu tuollainen "luontoon sekaantuminen" ...

piupali (Ei varmistettu)

Mä ymmärrän että joitain voi turhauttaa ylimääräinen tarkkailu. Useinhan se on ns. tarpeetonta, eli mitään poikkeavaa ei löydy. Mutta eikö ole kuitenkin parempi, että tsekataan varalta vähän yli? Siihen on syynsä, että ongelmat meillä löytyy yleensä varhaisessa vaiheessa, jolloin asioihin ehditään vaikuttaa. :) Tää ei ollut Tommille, vaan yleisesti. Tuntui, että joistakin tämä on turhaa.

ande
Pilvilinnoja

Meitä peloteltiin oman tyttären kanssa, että jos ei 1-vuotis neuvolaan mennessä ole tullut tarpeeksi painoa (8kk:n ikäisenä oli vaan jotain nippanappa 7 kiloa), niin lähdetään ottamaan verenkuvia ja muuta liirumraaluria. Juttelin mummoni kanssa sitten, ja hän vaan totesi että ne vanhat kurpat noudattaa ikuisuuden vanhoja käyriä, eikä sitä lasta niille +-0 käyrille kasvateta. :) Sen jälkeen oon lakannut huolehtimasta. :)

Marihanna (Ei varmistettu)

On muuten kummallista, että ihan neuvolaihmisetkin lukevat kasvukäyriä niin, että miinuskäyrällä kasvaminen olisi jotenkin epäsuotuisaa. Oikeasti nollakäyrä on samanikäisten, samaa sukupuolta olevien suomalaislasten keskiarvo (joskin vanhentunut?), plussalla kasvavat ovat laskennallista keskivertoa isompia, miinuksella taas pienempiä. Ei miinuskäyrällä kasvaminen tarkoita, että sieltä tulisi tavoitella nolla- tai pluskäyriä.

hyvääpäivää (Ei varmistettu)

Yhdyn kanssa joihinkin edellelisiin kommentteihin, että eikö se ole hyvä, että seurataan?

Ja haluamatta lietsoa mitään, totean vain, että kiinnostuneena kävin nakuttamassa oman lapsen tietoni tuohon kasvuseulaan. Mielenkiintoista on, että seula näyttää lapseni olevan normaali, vaikka me tiedämme geenitestien perusteella, että hänellä on kasvuun vaikuttava sairaus - ja se jo näkyy hänessä. Eli ennen kuin haukutaan kaikki keskussairaalat ja neuvolat, niin totean, ettei kukaan tuon sivuston perusteella tule asiantuntijaksi ja seulojen tarkkailu on varmasti vaativaa puuhaa.

Kommentoi