Kesän viimeinen hyttysraportti

Nyt kun kesäloma alkaa lähestyä loppuaan, on paikallaan vetää kesän Mosquito Magnet -kokemukset yhteen.

Hyttysiä oli juhannuksen jälkeen aivan jumalattoman paljon. Ei niin paljon kuin Lapissa, mutta sen verran, että oleskelu mökillä tuntui epämiellyttävältä ihan vain niiden vuoksi.

Hyttyset hävisivät kuitenkin lähes kokonaan tuossa kolmisen viikkoa sitten. En osaa sanoa, voiko siitä kiittää hyttysimuria vai kylmiä säitä. Joka tapauksessa huomasin, että saimme rakentaa terassia ja käsitellä lautoja aivan rauhassa, eikä hyttysiä enää tunkenut sisälle mökkiinkään.

Viikko sitten huomasin, että hyttysansasta oli loppunut jälleen kaasu, ja laskeskelin, että lomaa on niin vähän jäljellä, etten taida viitsiä hankkia siihen enää täyttä pulloa. Eilen tyyni ilta houkutteli aikamoisen hyttysparven jostain piiloistaan, kun aurinko alkoi laskea. Lisäksi jouduimme tällä viikolla ennen kokemattoman paarmahyökkäyksen kohteeksi. Laitteen olisi pitänyt imeä nekin sisäänsä, mutta nyt kun se ei ollut päällä, niin ei käynyt.

Mutta mitä mieltä olen nyt koko laitteesta? Ainakin se vie yllättävän paljon kaasua – enemmän kuin kaasujääkaappi, joka on myös ollut koko kesän päällä. Hyttysiä se selvästi imee sisäänsä, mutta on niitä riittänyt siitäkin huolimatta.

Ensi kesänä laite pitää laittaa päälle huomattavasti aiemmin. Nyt kävimme sattuneesta syystä mökillä ensimmäisen kerran vasta juhannuksena, jolloin tilanne oli päässyt jo liian pahaksi. Jos laitteen laittaisi surisemaan jo vapun jälkeen, imisiköhän se sisäänsä heti kesän ensimmäiset hyttyset, jolloin ne eivät ehtisi edes lisääntyä?

On siis mahdoton sanoa, mikä on laitteen lopullinen teho. Tyydyn siihen ajatukseen, että hyttysiä olisi ollut vielä enemmän, jos laitetta ei olisi ollut.

Kommentit (6)
  1. Meillä on mökillä tuo (Pudasjärvellä), ja laite todellakin toimii. Laite tosiaan kannattaa laittaa heti alkukesästä päälle, jotta ne talvehtineet hyttyset menevät heti ”herättyään” sinne, eivätkä pääse lisääntymään enempää. Ja kun sen pitää syksylle asti päällä, niitä talvehtivia hyttysiä on seuraavana kesänä sitten taas vähemmän.:) Me laitettiin nyt toisena käyttövuotena toukokuulla jo päälle, ja hyttysiä ei ollut nimeksikään, vaikka ennen mökin pihalla ilman viittä hyttyssavua ympärillä oli ihan mahdotonta.

  2. Metsän tyttö
    6.8.2012, 09:15

    Siis hyttysen toukathan talvehtivat ja nyt munitut munat kuoriutuvat hyttysiksi vasta seuraavana kesänä ja eri lajit vähän eri aikaan, että sikäli ei ole mitään järkeä pitää hyttysansaa alkukesästä toiminnassa, jos itse ei mökillä oleskele. Yksi hyttynen ei monta viikoa elä kuitenkaan. Hyttyset voivat lentää kilometrejä, joten yhdellä ansalla tuskin saa omalta mökkitontilta hyttysiä poistetuksi ikiajoiksi.

    Itse vuosia metsässä töitä tehneenä sanoisin, että alkukesä juhannukseen asti on aina pahinta hyttysaikaa ja juhannuksen jälkeen homma yleensä helpottaa. Sitten tulevat paarmat, ja sen jälkeen hirvikärpäset (missä vaiheessa ne hyttyset tuntuisikin ihan kivalta vaihtoehdolta!). Iltahämärissä hyttysiä kyllä liikkuu – varsinkin tyynellä – myös juhannuksen jälkeen. Elimistö on kuitenkin loppukesästä yleensä jo tottuneempi pistoihin, tosin aina voi tulla joku laji, jolle on herkempi kutiamaan. (Henk. koht. olen myös sitä mieltä, että oman lapsuuden paikkakunnan hyttysiä sietää jotenkin paremmin kuin vieraan paikkakunnan, olisko niihin sitten immuunijärjestelmä jotenkin tottunut aikanaan.) Kuivina vuosina hyttysiä on vähän, mutta todellakin myös edellisen kesän kelit vaikuttavat siihen, miten paljon tai vähän hyttysenmunia on seuraavana vuonna kuoriutumassa.

    Linnunpönttäjä kannattaa pihapiiriin laittaa, kirjosieppopesueeseenkin uppoaa aika monta inisijää kesän mittaan. Ja jos ympäristöä haluaa hyttysvapaammaksi, niin pusikoita raivaamaan, tuulisuutta lisäämään ja lätäköitä kuivattamaan. Ja suon vierestä ei kannata mökkitonttia ostaa vaan mieluummin mäen päältä. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *