Kimchiä ja possua: makumatka Souliin

Viikon takaisella Korean-matkallani pääosassa olivat työasiat, mutta parhaan sivuroolin palkinnon saivat korealaiset ruoat, joita ehdimme onneksi maistelemaan sekä lounailla että illallisilla.

IMG_2329.jpg

Suuri onnemme oli, että kävimme syömässä pääsääntöisesti korealaisten kumppaniemme kanssa, jotka tiesivät, mihin mennä ja mitä tilata.

* * *

Soulissa ruoka on hyvin lihapainotteista, useimmiten possua, ja puhtaasti kasvisruokia voi olla jopa haastavaa löytää. Mereneläviä käytetään Soulissa vähemmän, ja niitä löyää paremmin etelämmästä kuten Korean toiseksi suurimmasta kaupungista Busanista.

Ravintoloissa on hyvin usein kaasupoltin jokaisessa pöydässä. Sen päälle tuodaan sitten jokin pataruoka, liemikattila tai grilli, ja koko seurue puuhastelee saman padan ympärillä.

IMG_2665.jpg

부대찌개 (budae-jjigae) : ”corps stew”

* * *

Korealaisesta ruoasta ei voi puhua mainitsematta kimchiä, tulista kiinankaalia, jota tarjotaan lähes aina jossain muodossa.

IMG_2344.jpg

Se voi olla osana lämmintä ruokaa kuten ylläolevassa kimchi-omeletissa tai alla olevassa erinomaisessa kimchi-possupadassa, tai sitten sitä tulee pöytään pienissä kupeissa ruoan lisukkeeksi. Lisukkeita tarjotaan muutenkin runsaasti.

IMG_2338.jpg

돼지고기 김치찌개 (dwaeji-gogi kimchi-jjigae) : pork kimchi stew

* * *

Odotimme kollegoideni kanssa kaikkein eniten ”korealaista barbecueta” – oikeastaan tietämättä mitä se tarkalleen ottaen edes tarkoittaa. Löysimme heti ensimmäisenä iltana lupaavan näköisen paikan, joka myös osoittautui erinomaiseksi.

Paikka on Hwa Tong Sam -ketjun ravintola Gangnam roadin tuntumassa (819-1, Yeoksam-dong, Gangnam-gu).

IMG_2617.jpg

Tässä ravintolassa pöydässä oli uunipellin kokoinen ja näköinen alusta, joka kaadettiin kerralla täyteen grillattavia asioita: lihaa, katkarapuja, kasviksia, ja lopuksi ne vielä liekitettiin näyttävästi.

IMG_2631.jpg

Barbecueta kutsutaan nimellä삼겹살 (samgyeopsal) : pork belly, vaikka grillissä on paljon muutakin. Tämän tyyppistä barbecueta voidaan kutsua myös nimillä 철판구이 (chulpan-gui) : metal plate barbecue tai 화로구이 (hwaro-gui) : coal pot barbecue.

IMG_2646.jpg

Useissa barbecue-paikoissa asioita kääritään toisten asioiden sisään. Ylläolevassa paikassa lihaa käärittiin salaatinlehtien sisään, niin myös alla olevassa.

Tämä paikka on nimeltään 두껍삼 (Dukkeopsam) (1330-16, Seocho-dong, Seocho-gu), ja grillissä tirisee jälleen possu.

IMG_2826.jpg

삼겹살 (samgyeopsal) : pork belly

Samassa paikassa maistoimme myös korealaista misokeittoa, joka oli japanilaista serkkuaan tulisempaa, ja se nautittiin riisin kanssa.

IMG_2862.jpg

* * *

Yksimielisesti parhaita illallisia oli Queen’s Garden Shabun barbecue (1330-20, Seocho-dong, Seocho-gu). Paikka oli erityinen, sillä siinä yhdistyi japanilaistyylinen shabu shabu ja vietnamilaisista rullista tutut riisipaperit.

IMG_2703.jpg

Ohuita lihasuikaleita kypsennettiin sekä liemipadassa että kuumalla levyllä, ja ne käärittiin kasvisten ja kastikkeiden kanssa riisipaperin sisään. Rasvaisempi liha meni grillille, rasvattomampi hetkiseksi kiehuvaan lihaliemeen. Lientä ryystettiin välillä kulhosta keittona. Nam nam nam!!!

Kun kasvikset loppuivat, niitä sai lisää salaattibuffet’sta, ja kun liha loppui, sitä kannettiin pöytään uusi lautasellinen.

IMG_2711.jpg

Lopussa lihojen keitinliemeen heitettiin riisiä, merilevää ja kasviksia, ja niistä keiteltiin risoton kaltainen paistettu riisi. Aivan törkeän hyvää.

IMG_2723.jpg

볶음밥 (bokkeum-bap) : fried rice

* * *

Ruoka on yleisesti ottaen mausteista ja usein tulista. Omaan makuuni ei kuitenkaan liikaa.

Tässä paikassa yritimme tilata aamiaiseksi jotain pientä. Paikka tarjosi vain yhtä ruokaa, ja otimme sitä pienimmän annoksen. Perunaa, sieniä ja pitkään haudutettua possua luineen tulisessa liemessä. Ja siis pieni annos.

IMG_2750.jpg

감자탕 (gamja-tang) : Potato stew

Koreassa asuvat kollegamme naureskelivat myöhemmin, että annos oli kuulemma tyypillistä krapularuokaa. Mutta mikäs siinä, hyvää oli. Ja mukavan tulista.

Viereisessä pöydässä istuvat asiakkaat varmistelivat meiltä, että tiedämmekö me varmasti, että ruoka on sitten tulista. Nyökyttelimme ja vakuutimme, että ”hot is good”.

* * *

Hillitympiä makuja voi hakea esimerkiksi puuroista (죽 – juk), kuten alla olevasta osteripuurosta, tai uppopaistetuista asioista. Kolmen päivän lihansyönnin jälkeen oli myös mukava ottaa jotain muuta kuin grillattua tai haudutettua possua, niin hyvää kuin se olikin.

IMG_2883.jpg

버섯굴죽(buseot-gul-juk) : mushroom oyster porridge

Allaoleva annos on friteerattua kalaa. ’Kkas’ tarkoittaa kaikenlaisia leikkeitä, ja sana on yllättäen peräisin englannin sanasta ’cutlet’. Se on ensin vääntynyt Japanissa muotoon ’katsu’ ja sitten kulkeutunut Koreaan muodossa ’kkas’.

IMG_2908.jpg

생선까스 (saengsun-kkas) : fish cutlet

Muita leikkeitä ovat

치킨까스 (chicken-kkas) : chicken cutlet
돈까스 (don-kkas) : pork cutlet
비후까스 (beef-kkas) : beef cutlet

Hillittyjä makuja olivat myös nämä perunajauhosta tehdyt ja lihalla, kasviksilla ja nuudeleilla täytetyt dumplingit. Erinomaisia.

IMG_2885.jpg

감자만두 (gamja-mandu) : potato dumplings

Kollegani nauttima bibimbap oli myös mausteiltaan mietoa ja myös täysin kasvisruokaa.

IMG_2881.jpg

비빔밥 (bibimbap) : mixed rice

* * *

Jos kimchi on olennainen osa korealaisia aterioita, niin näyttää olevan myös soju. Se on hyvin halpaa ja noin 20 tilavuusprosentin vahvuista riisiviinaa, ja sitä nautitaan sekä pelkiltään että oluen jatkeena.

IMG_2953.jpg

Toinen korealainen alkoholijuoma on maitomainen, myös riisistä valmistettu makgeolli (막걸리), jota tarjotaan sekä maustamattomana että maustettuna. Juoma on mietoa, vain oluen vahvuista, ja maultaan se muistuttaa hieman kotimaista kiljua.

IMG_2841.jpg

Maustamattomana en kyllä joisi sitä mukillista (tai kulhollista) enempää, mutta paikallisesta Jejun saarella kasvavasta hallabong-sitruksesta valmistettu makgeolli (한라봉 막걸리 – hallabong makgeolli) oli oikeastaan hyvää.

IMG_2844.jpg

Pienen taksimatkan päässä Gangnam roadilta sijaitsee Moonjar-niminen ravintola (38 Apgujeong-ro 46-gil, Gangnam-gu), joka on erikoistunut makgeolleihin. Sen listalta löytyi mm. tätä vadelmamakgeollia (복분자 막걸리, bokbunja makgeolli).

IMG_2946.jpg

Oluista suosittuja merkkejä ovat kuulemma Cafri, Cass ja Kloud. Oikein hyviltä maistuivat. Alla yksi Gangnamin suosituista pubeista, Bulldog Pub (2F, 810-2, Yeoksam-dong, Gangnam-gu).

IMG_2962.jpg

Eksyimme myös 7 Bräu -pubiin (809-9 Yeoksam-dong,Gangnam-gu), joka nimestään huolimatta tarjosi paikallisen pienpanimon oluita. Pubista sai myös olutmaistelutarjottimia, jossa oli pienet lasilliset kuutta olutta.

IMG_2560.jpg

* * *

Onneksi matka ei ollut kuin muutaman päivän mittainen, sillä jo nyt tuntui, että vyöryin takaisin Helsingin-lennolle. Huh. Ja aah….!!!

* * *

Very special thanks to our friends Yeonsoo and Jongwon in Seoul, who took us to these awesome places, and provided me with the details and names of the dishes, as well as the names and addresses of the restaurants I wanted to recommend!

감사합니다, kamsahamnida : Thank you!

IMG_2801.jpg

Kommentit (4)
  1. Apua en kestä, miten hyvännäköistä ruokaa! Olen käynyt Japanissa ja se oli makuelämysten kannalta paras reissu ikinä ja ilmeisesti Koreaankin kannattaisi lähteä hyvän ruoan perässä. 🙂

    1. Eikä pelkästään hyvän näköistä! Koreaan voisi hyvinkin lähtä vain syömään, samoin Japaniin! Mutta tuo paikallisopas on kyllä mieletön etu, sillä aivan omin päin ruokapaikkojen etsimiseen joutuu näkemään huomattavasti enemmän vaivaa. Mutta voih, kyllä mun pitää varmasti jo lähiaikoina mennä tuohon ylempänä mainitsemaani Korea-houseen syömään jotain tulista hot potia. On jo vähän vieroitusoireita 😉

  2. Arna / Cocoa etsimässä -matkablogi
    21.11.2015, 10:45

    Voi, nam, korealainen ruoka on niin hyvää! Koreassa ei vielä ole tullut käytyä, mutta muissa maissa matkaillessa tulee aina etsiydyttyä korealaisiin rafloihin. Hassua kyllä, Helsingin Korea Housessa en ole vielä saanut aikaiseksi käydä, vaikka suunnitelmissa se on ollut jo vuosia, heh. Mä olen syönyt kimchiä pienestä asti, kun lähipiiriin kuului korealainen, joten se on mulle sellainen lapsuuden maku. Käyn aina välillä ostamassa pussillisen kimchiä Hakiksen Vii Voanista ja ahmin sen kerralla parempiin suihin :). Koreaan pitäisi matkustaa kyllä ihan ruuan takia. Kiitos kattavasta postauksesta!

    1. Helsingin Korea House on tosi hyvä, mutta heilläkään ei valitettavasti ole noita hauskoja kaasupolttimia pöydissä. Olisi kyllä tosi kiva, jos tännekin tulisi tulisi tuollainen kunnon korealainen barbecue. Kyllä luulisi, että Helsingistä löytyisi asiakkaita. Kiitos tuosta Vii Voanin kimchi-vinkistä! Pitääpä hakea sieltä maistiaisia!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *