Kultapossella Helsingin kaupunginteatteriin

Yllätin Rouvan maanantaina. Ilmoitin jo viime viikolla, että lapsenhoitaja tulee maanantai-iltana puoli seitsemältä, ja sitten menemme johonkin.

Rouva yritti tietysti arvailla, mitä tapahtuu, ja pohti, olisinko ostanut liput johonkin Musiikkitalon tai Huvila-teltan konserttiin. Hyrisin tyytyväisyyttä, kun salaisuuteni säilyi lähes viime metreille saakka.

HKT.jpg

Määränpäämme oli Helsingin kaupunginteatteri ja Miten menestyä vaivatta liike-elämässä -musikaalin ennakkonäytös.

Huomasin aiemmin, että HKT:lla on uusi Kultaposse-konsepti: He myyvät ensi-iltaa lähestyvien esitysten ennakoihin ja ensimmäisiin näytöksiin lippuja vain kahdella eurolla kappale! Lipuista ilmoitetaan HKT:n some-kanavissa, ja niitä on myynnissä rajattu määrä.

Kuinkas sattuikaan, ensimmäinen Kultaposse-näytös oli syksyn uutuusmusikaali, jonka yhdessä keskeisistä rooleista näyttelee vanha koulukaverini ja hyvä ystäväni, hulvaton komedienne Kaisa Mattila. Pitääpä kehaista, että olemmepa joskus esiintyneet Kaisan kanssa useammassakin samassa produktiossa Jyväskylän kaupunginteatterissa.

Itse musikaali on vanha 1960-luvun Broadway-klassikko: romanttinen komedia, jossa neuvokas ikkunanpesijä lukee bisnesopasta ja lähtee sen oppien perusteella kipuamaan ylöspäin globaalin suuryrityksen arvoasteikossa. Alkuperäiseltä nimeltään teos on How to Succeed in Business without Really Trying, ja se on viimeksi pyörinyt Broadwaylla muutama vuosi sitten, jolloin sen pääosassa nähtiin Daniel ”Harry Potter” Radcliffe.

HKT:ssa pääosaa esittävä Antti Lang on sopivan poikamainen vekkuli J. Pierrepoint Finchin rooliin, ja naispääosassa nähtävä Anna Victoria Eriksson taas laulaa niin hienosti, että olisin voinut kuunnella pelkästään häntä koko illan ja poistua tyytyväisenä.

Feministeille varoitus, että kovin herkin tuntosarvin tätä proggista ei kannata lähteä katsomaan. Tarina vie katsojat nimittäin siihen aikaan, kun naiset voitiin vielä esittää vain naimisiinpääsyä odottavina tyhjäpäinä ja ainoa mahdollinen paikka yrityksissä oli sihteerin pesti. Mietin muutaman kerran, että onkos näille vitseille soveliasta nauraa, mutta sitten päätin että tarinaa pitää katsoa sekä ajankuvana että satiirina.

Teos on jopa musikaaliksi melko kepeä, ja kuten monessa muussakin vanhemmassa musikaalissa myös tässä laulut ovat irrallisia ohjelmanumeroita puheosuuksien väleissä. Paria laulua olisi omasta puolestani voinut lyhentää, mutta ei kai näitä teoksia noin vain lähdetä muuttelemaan.

Mutta hauskahan tarina on, sellaisella harmittomalla tavalla, ja esiintyjät taitavia. Tuskin tämä teos saa käännytettyä ketään, joka vihaa musikaaleja, mutta musikaalien ystävät varmasti viihtyvät show’n parissa.

Onpa jännä lukea, millaisia arvioita esitys saa huomisen ensi-illan jälkeen!

Kommentit (9)
 1. Mielestäni rakentava keskustelu blogikirjoituksista ei ole väärinymmärtämistä.. Itseäni vain ihmetytti miksi feministit piti mainita erikseen, kun arvion pointti oli että näytelmää voi pitää sovinistisena,( kuten Tommi jo vastauksessaan asian ilmaisi). Kyllähän muutkin kuin feministiksi itsensä tunnustavat voivat kokea näytelmän jutut loukkaavaksi..

  1. Mutta yleensä feminatsit vaan vetävät herneen nenään, ja jos Tommi olisi asiasta jättänyt mainitsematta, olisivat nämä feminatsit musikaalin nähdessään pitäneet Tommia täytenä sovinistisikana, kun ei ollut asiasta maininnut ja meni vielä kehumaankin musikaalia!

   Ja kyllä, olen nainen ja kannatan tasa-arvoa. Mutta en todellakaan hyväksy ääripäähän vietyä feminatsismia, jossa miehet lynkataan täysin. Kohtuus tässäkin asiassa on vähintäänkin suotavaa!

   Ja ei, en välttämättä pidä sinua tai muitakaan asiasta maininneita feminatseina, mutta joskus kannattaa blogikirjoituksia lukiessaan ajatella kokonaiskuvaa, eikä takertua yhteen sanaan. 🙂

   1. Hnggggh että mua raivostuttaa tää feminismin ”mitätöinti” erityisesti naisten taholta. Jos kannatat tasa-arvoa, olet feministi, piste! Tekisi mieli linkata pari kirjaa ja tekstiä aiheesta. Ja feminismi ei ole sovinismin naisvastine. Jälkihuomautuksena mainittakoon että itse ymmärsin tommin pointin oikein hyvin. Vaikka olen, iik, feministi! Harmi että keskustelu hyppäsi itse aiheesta eli esityksestä.

    1. Puhuinkin feminatseista, en feministeistä. Sanavalintana mun omasta mielestäni feminatsi on sovinistin vastakohta. Feministien aatteet ovat hienoja ja kannatettavia, koska ne eivät ole niitä ääripäähän vedettyjä miestenlynkkaysajatuksia, vaan ajavat oikeasti tasa-arvoa yms. Eli mulle feminismi ja feminatsius tarkoittavat eri asioita, pahoittelut etten sitä tuossa sitten tarpeeksi selkeästi tuonut esille..

     Olen myös pahoillani, että keskustelu ajautui sivuraiteille, mutta mua henkilökohtaisesti ottaa todella paljon päähän tää mielensäpahoittajien kulttuuri, jossa mistään ei saa sanoa mitään ja kaikki vitsit, läpät ja ”väärät” sanavalinnat ja ihan ne oikeatkin sanavalinnat irrotetaan asiayhteydestä ja niitä herneitä aletaan vetää nenään, kun niistä vedetään omia johtopäätöksiä.

     Itse musikaaliin palattaessa, se vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja haluaisin sen nähdä, mutta valitettavasti mun opiskelijabudjetilla matka Helsinkiin ei luultavasti tule onnistumaan. Pitää kuitenkin pitää tämä mielessä, koska varmasti näitä esityksiä tulee uutena tuotantona myöhemminkin.

      

 2. Ammattiväärinymmärtäjät liikkeellä? Käsi ylös, kellä sisälukutaito pelaa! 😀 Hei ja kiitos produktion arviosta, Tommi. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *