Kurpitsarisotto

Olen julkaissut blogeissani jo aika monta risottoreseptiä, ja ei se mikään ihmekään: harva ruoka syntyy yhtä helposti. Meilläkin risotto on pelastanut monta arki-iltaa, kun jotain on pitänyt valmistaa nopeasti. Myös tyttömme näyttää syövän risottoja hyvin mielellään.

IMG_7933.jpg

Eilen meinasin muuten repäistä mobiilipelihousuni, kun naapuritalon lounasravintola tarjosi ”sitruunarisottona” kuivaa ja ylikypsää keitettyä perusriisiä, jossa oli muutama pieni kasvispala seassa. Huoh. (Palaan näihin lihattoman lokakuun kasvislounaskokemuksiin myöhemmin.)

Olennaista risoton valmistamisessa on siis, että

  • siihen käytetään risottoriisiä: arboriota tai carnarolia,
  • kuuma neste lisätään vähitellen ja
  • risotto jätetään hyvin kosteaksi.

Perusrisotto valmistuu lähes itsekseen.

Tämä kurpitsarisotto ei ole kuitenkaan sieltä kaikkein nopeimmasta päästä, sillä kurpitsat on ensin kypsennettävä ja soseutettava. Sen voi kuitenkin tehdä jo päivää tai muutamaa aiemmin, sillä kurpitsasose kyllä säilyy jääkaapissa. Kerralla kannattaa tietysti paahtaa enemmän kuin tähän risottoon tarvitaan ja käyttää sosetta vaikkapa kurpitsakeittoon tai -rieskoihin.

IMG_7891.jpg

IMG_7686.jpg

Kurpitsarisotto

Ainekset

  • 1/2 kg kurpitsaa
  • 2 sipulia
  • 2 varsisellerin vartta
  • oliiviöljyä
  • 3 – 4 dl risottoriisiä (arborio tai carnaroli)
  • 1 1/2 litraa kasvislientä
  • 1 dl valkoviiniä (vaihtoehtoisesti tilkka sitruunamehua)
  • pala parmesaanijuustoa raastettuna
  • suolaa

IMG_7903.jpg

IMG_7894.jpg

Valmistaminen

  1. Valmista ensin kurpitsasose: leikkaa kurpitsa n. 2 cm paksuiksi viipaleiksi uunipellille ja paahda viipaleita 200-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat niin pehmeitä, että haarukka uppoaa niihin (n. 30 minuuttia). Kuori paahtuneet kurpitsat ja soseuta ne sauvasekoittimella
  2. Hienonna sipuli ja varsiselleri (kuvien risotossa on mukana myös sellerin lehdet)
  3. Kuumenna oliiviöljy tilavassa kattilassa
  4. Kuullota sipuli ja varsiselleri öljyssä ja lisää riisit
  5. Kuullota riisit varovasti läpikuultaviksi. Varo palamista ja lisää tarvittaessa oliiviöljyä.
  6. Kaada kattilaan kuumaa kasvislientä muutama desilitra kerrallaan. Sekoita riisiä ja anna liemen imeytyä siihen ennen kuin kaadat kasvislientä lisää
  7. Lisää valkoviini tai sitruunamehu
  8. Lisää keittämisen loppuvaiheessa risottoon n. 4 dl kurpitsasosetta
  9. Jos risotto tarvitsee vielä nestettä, lisää siihen vettä
  10. Kun riisi on vielä al dente, lisää raastettu parmesaanijuusto ja mausta suolalla. Jätä risotto kosteaksi ja lisää nestettä, jos se ei ole tarpeeksi valuvaa.

IMG_7909.jpg

IMG_7936.jpg

Kommentit (21)
  1. Kiitos tästä reseptistä. Olen tehnyt kurpitsarisottoa tällä reseptillä monta kertaa pitkin talvea ja myös minut lapseni (1v ja 2,5v) syövät hyvällä ruokahalulla. Kurpitsan teen tosin erilailla: tyrkkään kurpitsan kokonaisena uuniin, kun uuni on kuumana muun ruoanlaiton vuoksi ja paahdan ritilällä noin tunnin tai kurpitsan koosta riippuen. Tulee ihan itsestään ja soseet voi kaapia halkaistuja kurpitsasta helposti.

    1. Upeaa, vinkkaan Rouvalle!

  2. Kiitokset maukkaista ruokaohjeista. Eilen ruokana oli punajuuririsottoa Tommin tapaan ja nyt uunissa paahtuvat kurpitsat. Viikonloppuna herkuttelimme Rouvan tomaattipiiraalla ja se hupeni hetkessä. Tällainen laiskempikin kokki inspiroituu herkullisista ja selkeistä ohjeistasi. On mukavaa seurata suloisen perheesi arkea.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *