Lapset mukaan ravintoloihin!

Isyyspakkaus

Tällä viikolla uutiskynnyksen ylitti tamperelaisen ravintolayrittäjän ravintoloihinsa asettama lapsiperhekielto, ja samassa yhteydessä saimme lukea myös hänen mielipiteitään lapsiperheiden käytöksestä ravintoloissa.

Ihmettelen jälleen kerran, mikä on tämä myyttinen myös some-keskusteluista tuttu lapsiperhe, joka saapuu terrorisoimaan muuta ravintolaväkeä: kurittomat lapset meluavat, sotkevat pöydät, kaatavat lasit, juoksentelevat keittiössä henkilökunnan jaloissa ja vanhemmat vain katsovat vieressä puuttumatta asiaan? Jotenkin nämä muistapiittaamattomat ja vain omaan napsan tuijottavat vanhemmat onnistuvat vielä vaihtamaan kakkavaipankin pöydässä.

Olemme käyneet lasten kanssa ravintoloissa monta kertaa (puhutaan siis kolminumeroisesta määrästä), ja toki vielä useammin ilman lapsia. Yhtään ainoaa kertaa en ole havainnut että lapsiperheet häiritsisivät huutamisellaan muita asiakkaita, enkä ole nähnyt, että lasten annettaisiin juosta ravintolassa puhumattakaan sen keittiöstä. Kakkavaipan vaihtamista ruokapöydässä en ole todistanut ikinä, eikä itselle tulisi mieleenkään tehdä sitä. Miten se olisi edes mahdollista?

Enpä ole törmännyt lapsikieltoonkaan kertaakaan, en Helsingissä, en Tampereella enkä muuallakaan, ja lapset ovat aina olleet tervetulleita mukaan.

Kiitos siis esimerkiksi Basbasille, Kuurnalle, Farangille, Boulevard Socialille, Kolmos3lle, Putte'sille, Sinnelle, Gastro Cafe Kalliolle, Sushibar & Winelle, Passiolle, Skifferille, Hoshitolle, Dong Bei Hulle, Huberille, Pikkubistro Kattilalle, Piemontelle, Meat Districtille, Ludulle, Tintålle, Gotolle, Kalatorille, Smakbylle ja monille muille sekä Suomessa että ulkomailla siitä, että olemme tunteneet itsemme tervetulleiksi myös lapsen - nyt kahden lapsen - kanssa.

On tietysti fakta, että joitain hapannaamoja lasten läsnäolo julkisessa tilassa häiritsee joka tapauksessa, vaikka he eivät ääntä pitäisikään. Kuitenkaan ratkaisu ei ole se, että lapsiperheet jävät koteihinsa vaan se, että perheet liikkuisivat lastensa kanssa entistä enemmän ja osoittaisivat näin, että lapset kuuluvat julkiseen tilaan siinä missä aikuisetkin. Muista ihmisistä häiriintyvän kannattaa jäädä itse kotiin.

Toinen ihmetyksen aihe on ravintoloitsijan ehdotus, että lapsiperheiden kuuluisi harjoitella ravintola-asiointia lapsille sopivissa ravintoloissa: siis paikoissa, joissa on pallomeret ja leikkialueet. Itse kehottaisin vahvasti kiertämään sellaiset kaukaa. Jos ongelma on, että lapset leikkivät ja juoksentelevat ravintoloiden käytävillä, miten asiassa auttaa, että heidät opetetaan leikkimään ja juoksentelemaan ravintoloiden käytävillä? Jos lapsi kaipaa tekemistä, esimerkiksi meillä piirustuspaperi ja värikynät viihdyttävät lasta hyvin.

Onneksi yleisesti ottaen lapset otetaan yhä paremmin huomioon ravintoloissa, ja esimerkiksi Family Matters Oy:n Perheet Safkaa -tapahtumapäivän (21.1.2017) tarkoitus on nimenomaan saada lapsiperheitä asioimaan tasokkaissa ravintoloissa ja opettaa lapsille ravintolakulttuuria. Tapahtumassa mukana ovat Bronda, Elite, The Cock, Juuri, Löyly, Muru, Presto, Salutorget, Shelter, Strindberg, Teatteri ja Töölönranta. Hienoa, juuri näin!

Tietääkseni yhdessäkään ravintolassa ei ole pallomerta.

 

Kuvat ovat hääpäivämme illalliselta Ravintola Kuurnasta. Pojalle se oli noin kahdeskymmenes käynti jossain ravintolassa.

Kommentit

FromKaren
Ihana Päivä

Tää lapsikielto on aivan älytön! Tapahtuma upea juttu, toivotaan kuitenkin, että joka päivä on lapsiystävällinen päivä.

Sen verran pitää kuitenkin sanoa, että olen itse työskennellyt helsinkiläisessä (hyvässä) kahvilassa, jonne kerran tuli kaksi naista pienten lasten kanssa. Lapset leikkivät lounaan aikana ruokasotaa (siis heittelivät ruokaa ilmaan ja toistensa päälle) ja MINÄ jouduin sanomaan toiminnalle stopin (ja sain pahansuovat katseet äideiltä). Naisten lähdettyä jouduin myös toteamaan, että pöytä ja sen välitön ympäristö oli kuin sikolätti: ruokaa joka puolella, serviettejä, mehua lattialla...Kuvottavaa ja hyvin surullista, että itsekin (joka puolustan kovaan ääneen lasten oikeutta olla ravintoloissa ja muutenkin rennompaa ravintolakulttuuria) jouduin tuon todistamaan.

MUTTA tämä oli vain poikkeus ja mielestäni tuossa kohtaa olisi pitänyt kieltää noita vanhempia tulemasta ravintolaan, sillä eihän lapsi sille mitään voi jos vanhemmat eivät osaa tapoja tai opettaa niitä omille lapsilleen. 

Tommi K
Isyyspakkaus

No huh, todellakin oli aivan aiheellista huomauttaa asiasta. Olisi kiinnostavaa tietää, saavatkohan lapset heitellä ruokaa kotonakin. Meillä ei todellakaan saa, ja tyttö on opetettu muutenkin niin siistiksi syöjäksi, että emme ole koskaan tarvinneet edes minkäänlaisia tabletteja ruokalautasten alle.

Juttayy (Ei varmistettu)

Minä oon työssäni tarjoilijana todistanut tuon kakkavaipan vaihtamisen ruokapöydässä (ko. seurue oli jo ruokaillut ja astiat korjattu pöydästä - naapuripöydissä syötiin). Keittiöön, naapuripöytiin ja tarjoilijoiden alle juoksentelevia lapsia näin viikottain. Vikahan ei tässä ole niissä lapsissa vaan aikuisissa.
Suurin osa lapsiperheistä on asiallisesti käyttäytyviä - sekä lapset että aikuiset - mutta tässäkin asiassa törttöilijät törttöilevät törkeääkin törkeämmin ja pilaavat ravintolan muiden asiakkaiden ruokailukokemuksen.
Minusta nuo lapsivapaat kellonajat tietyissä ravintoloissa ovat ihan ok, kun kyse ei tässäkään ole siitä että lapsiasiakkaat oltaisiin kokonaan kielletty.
Pallomeret ja nauravat nakit tuomitsen minäkin. Olen ihan samaa mieltä kanssasi siitä, että ei lapsi pallomeressä opi ravintolassa olemista. Omilta lapsilta vaadin pöytätapoja sekä kotona että muualla, ja lapseni ovat syöneet samaa ruokaa aikuisten kanssa kymmenkuisista.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ohhoh. Mihinkäs ravintolaan tällaista menoa pitää tulla katsomaan ? :D Mutta vielä siitä vaipasta? Siis mitä, kaivettiin jotkin wipesit kassista ja alettiin sitten pyyhkimään sillä hanuria? Ei meillä ainakaan vaipanvaihdosta selvitä ilman vesipesua.

Noista jutuista ei käynyt oikein tarkasti ilmi, mitkä ajat oli kielletty. Toisessa jutussa viitattiin lounaaseen, toisessa viikonloppuiltoihin. 

Meillä on myös otettu periaate, että lapset syövät täsmälleen samaa ruokaa kuin aikuisetkin. Vauva ei tietenkään vielä, mutta sitten myöhemmin.

Tilia kirjautumatta (Ei varmistettu)

Olen niin samaa mieltä, että ehdottomasti helpointa on lasten kanssa ravintoloissa, joissa ei ole mitään leikkipisteitä. Aikuiset eivät todellakaan saa syödä rauhassa, jos lasta pitää vahtia pallomeressä. Ja lapsen keskittyminen syömiseen on mahdotonta, kun koko ajan joku ramppaa vierestä leikkimään. Itselleni ei ole vielä kymmenessäkään vuodessa selvinnyt, pitäisikö lapsen olla siellä leikkipisteessä ennen syömistä vai syömisen jälkeen. Ensimmäisessä vaihtoehdossa hän on vihainen, kun joutuu keskeyttämään leikit ruoan tulon takia. Toisessa vaihtoehdossa hän ei malta syödä, kun on kiire leikkimään.

Sen sijaan ei haittaa, jos ravintolassa on lapselle ruokalista, jossa on joku väritystehtävä tms., jos ei ole sattunut omaa puuhakirjaa mukaan. Toinen vaihtoehto, vielä parempi, on että lapselle (ja aikuisille!) tulee jotain kivaa alkuruokaa odottelun ajaksi. Tässä vaiheessa ennen raskiksia ja nakkeja (sic) menee vaikka vihanneksetkin ihan kivasti ja on potentiaalia maistella jotain uutta. Yhdessä Hiidenmaan ravintolassa sai tilata lapselle Ryövärinlautasen. Se ei maksanut mitään, mutta lapselle tuotiin oma lautanen ja aterimet, joilla sai luvan perästä ryövätä aikuisen lautaselta, mitä halusi. Oli muuten lapsesta hauska maistaa siellä ihan kaikkea, mitä aikuiset söivät!

Hienoa on, jos henkilökunta jaksaa kohdella myös lapsia asiakkaina ja kysellä, mitä haluaisivat syödä. Kissanviiksissä kuopuksemme tilasi kerran pääruoaksi perunan. Eikä muuta. Asiantunteva tarjoilija ehdotteli kaveriksi kastiketta ja kun nirso kuopus oli epäileväinen, tulivat he yhdessä lopulta siihen tulokseen, että kastike voidaan tuoda pöytään, jos se on erikseen pienessä kannussa eikä lautasella. Tätä kultareunaista kastikekermanekkaa on muisteltu paljon jälkikäteen ja sanomattakin selvää, että sitä ei malttanut olla maistamatta ja hyväksihän se osoittautui perunan kanssa. Seuraavalla kerralla uskallettiin tilata sitten jo listaltakin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä meilläkin on sydämissämme erityinen paikka ravintoloille, joissa tarjoilija on erikseen huomionut lapsen ja kysynyt häneltä itseltään asioita aivan kuin hän olisi ihan oikea ihminen :) Ja lapsikin on aina niin kovin otettu ja iloinen, kun hänet huomioidaan. Tai vaikka ihan vaan siitä, että saa pillin maitolasiin :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tampere Food Club kommentoi näin facebookissa: "Kovasti yrittää toimittaja löytää jotain kohua tästä. Päin honkia mennään jo siinä kun jutussa puhutaan ravintoloista. Kaksi paikkaa joihin toimittajan kaveri ei lastenvaunuineen päässyt olivat baari ja pubi." Että niin...

Tommi K
Isyyspakkaus

Ravintoloitsijalla olisi tietysti kaikki mahdollisuudet oikaista haastatteluissa mitä tahansa väärinkäsityksiä, mutta hän hölisee kahdessa eri haastattelussa kakkavaipoista ja pallomeristä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla ei ole lapsia, ja kummaksun kovasti monien suhtautumista lapsiin ravintoloissa (tai liikennevälineissä tai julkisilla paikoila ylipäätään). Kärjistäen: miksi on ok inhota lapsia? Kyllä, pienten lasten kanssa eletään varmasti paljolti lasten ehdoilla. Lapsi on kuitenkin osa perhettä, jonka muidenkin jäsenten hyvinvointi tulee ottaa huomioon. Minusta ranskalaiset kasvatusoppaat suhtautuvat vanhemmuuteen järkevästi: lapsi opettelee perheen tavoille ja on sen täysivaltainen jäsen mutta ei pyöritä koko arkea. Elämä jatkuu lapsen saannin jälkeen muunakin kuin vanhempana. Samoin lapsi ansaitsee tulla kohdelluksi ihmisenä.

Syökää Rossossa tai pysykää kotona -asenne on ihmeellinen. Jos tykkää käydä hienommissa ravintoloissa, ei perheravintola aja ollenkaan samaa asiaa. Ravintolassa syöminen on mukavaa perhetekemistä; mielestäni ei ole järkevää, että se tapahtuisi aina kaksin lasten ollessa muiden hoidossa. Myös ajatus siitä, että oma muu elämä pitäisi laittaa taka-alalle odottelemaan, kunnes lapsi on suurempi, on kohtuuton. Sitä paitsi lapsi tuskin kärsii uusista kokemuksista ihmisten ilmoilla, päin vastoin. Eivätköhän vanhemmat huomioi lapsensa jaksamisen ja päivärytmin ravintolaan lähtiessään.

Pieni lapsi käyttäytyy ikätasonsa mukaan, eikä häneltä voi odottaa yhtä "täydellistä" käytöstä kuin aikuisilta. Aika pienikin lapsi osaa sitä paitsi käyttäytyä keskimäärin aivan mukavasti. Nautinko siitä, jos ravintolassa viereisen pöydän lapsi kiukuttelee äänekkäästi? En, mutta sen on normaalia! Lapset ovat ihmisiä, joilla on oikeus osallistua muiden ihmisten tavoin normaaliin arkeen. Julkisilla paikoilla tapahtuu jatkuvasti asioita, jotka häiritsevät minua, mutta ei ole minun asiani kieltää tai välttämättä edes paheksua niitä. Pahalta haiseva henkilö bussissa? Isokokoinen ihminen viereisellä paikalla pitkällä lennolla? Sotkuisesti syövä ja äänekäs kehitysvammainen samassa ravintolassa? Kovin moni ei uskalla kritisoida heitä ääneen, eikä pidäkään. Miksi sitten lapsia?

Tommi K
Isyyspakkaus

Rouva muuten kertoi juuri varanneensa kirjastosta jälleen Kuinka kasvattaa bébé -kirjan :) Ensimmäisen kanssa ei onnistuttu (vaikka hän hyvä ravintola-asiakas onkin), mutta jospa toisen kehtaisi viedä Ranskaankin ;)

Malla K (Ei varmistettu)

Eiköhän tässä ole kyse siitä ihan tyypillisestä poikkeustapauksesta/poikkeustapauksista, joiden perusteella sitten järkevästi leimataan koko lapsiperheet -ryhmä. Näissä poikkeustapauksissa vanhemmat saattavat käyttäytyä ikään kuin kokonaan unohtaisivat tuoneensa lapset mukanaan ravintolaan siinäkin tapauksessa, että lapsonen villintyy täysin ja homma lähtee lapasesta. Itseäni ei esimerkiksi naurattanut teatterinäytöstä edeltäneellä illallisella, kun naapuripöydän natiainen kävi kiskomassa pöytäliinoja viinilaseja sisältäviltä pöydiltä ja kun kyseisen natiaisen pää ilmestyi pöydän alta tutkimaan jalkoväliäni. Kyseiset vanhemmat eivät tehneet missään vaiheessa mitään, mutta tarjoilija yritti pelastaa mitä pelastettavissa oli. Mutta mikä muistettakoon tämä on ollut poikkeustapaus omalta osaltani näistä ns huonoista lapsiperhe -ravintolakokemuksista. Ja tässäkään tapauksessa vika ei ollut lapsessa vaan vain oman navan ympärillä pyörivissä vanhemmissa. Lapsia on mielestäni hyvä tuoda pienestä pitäen mukaan ravintoloihinkin - mistä muualta he oppisivat parhaiten miten siellä ravintolassa oikein ollaan, seurustellaan ja nautitaan ruuasta.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä olen kyllä itse sen verran kiukkuinen tapaus, että varmasti huomauttaisin vanhemmille. Olen myös se, joka huutelee leikkipuistossa muiden lapsille, että liukumäkeen ei heitellä hiekkaa :D

Herkuttelija (Ei varmistettu)

Hyvä kirjotus herkullisesta aiheesta. Meillä poikanne kanssa samanikäinen esikoinen. 10-20 ravintolakokemusta takana.

Laitan tähän muutaman ravintolan lisää joissa vauvaan on suhtauduttu positiivisesti sekä pöytää varattaessa että ravintolassa. Bistro o Mat (Kirkkonummi), Grön, Ox, Vinkkeli, Roster, LN sushi art, Hanko Sushi.

Vauvan kanssa hienoissakin ravintoloissa vierailu on vielä helppoa. Pientä itkuisuutta ja ääntelyä ei ole kukaan katsonut nenänvartta pitkin. Tietysti ihan omankin mukavuuden kannalta olemme valikoineet ravintoloita joissa on mahdollista ruokailla alkuillasta ja mielellään kaavalla joka ei kestä yli puoltatoista tuntia. Monet ravintolat avaavat illallisserviisin jo klo 17 ja silloin palvelu on ollut mukavan ripeää, mitään hoputtamista ei kuitenkaan ole ollut havaittavissa.

Odotan jo vesikielellä aikaa kun poika pääsee ravintolassa maistamaan ruokia. Monilla uusilla ravintoloilla ei ole erillistä lastenlistaa ja tuskinpa sellaiselle on mitään erityistä tarvetta. Aina löytyy jotain annoksia jotka kelpaavat sellaisenaan tai pienillä muutoksilla myös lapsille.

Seuraavana vuorossa meillä Shelter. Siellä kuulemma ylivilkkaat ja itkuiset lapset napataan sommelier-Miian toimesta keittiökierrokselle.

Tommi K
Isyyspakkaus

Vinkkelin väen kanssa puhuttiinkin, että lapset ovat hyvin tervetulleita, vaikka pöydissä on valkoiset liinat :) Vielä ei olla vaan ehditty koko perheen kanssa sinne, ja viime aikoina olemme muutenkin onnistuneet pääsemään Rouvan kanssa kahdestaan syömään muutaman kerran.

Me muuten teimme tytön kanssa pitkään niin, että hänelle ei edes tilattu ravintoloissa omaa annosta vaan vain tyhjä lautanen, johon hänelle annettiin sitä, mitä Rouvan kanssa tilasimme. Oikeastaan vasta tänä vuonna olemme alkaneet tilata hänelle omat ruoat, harvemmin kuitenkaan lastenlistalta - eikä ikinä nauravia nakkeja.

Aili (Ei varmistettu)

Luettelit monta ravintolaa joista minulla on myös lämpimiä kokemuksia, lapsi on aina ollut tervetullut ravintolaan. Listasi on tosin rehellisyyden nimissä hiukan lajittunut; olet listannut käytännössä suomen parhaimpia ravintoloita. Uskon ja toivon että näissä paikoissa asioivat vanhemmat kiinnittävät keskimääräistä enemmän huomiota ruokailutilanteen sujuvuuteen jo kotikasvatuksesta lähtien, ja ehkä miettivät lähtökohtaisesti tarkemmin onko tänään oikea ilta lähteä ulos syömään muksun kanssa. Ehkäpä tämäkin on osaltaan koulutetun helsinkiläisen kuplaa, joskin hyvin miellyttävää sellaista.

Itsekin pidän pallomeriravintoloita aivan hirmuisena karhunpalveluksena minkäänlaiselle ravintolakäyttäytymiselle. Sanoit niistä oikeastaan kaiken tarpeellisen. Enkä oikeastaan edes ihmettele, jos pääasiassa Rossossa ja Raxissa asioivat ihmiset kokevat että lapset tuovat levottomuutta ravintolassa käyntiin. Tosin täällä eivät aikuisetkaan aina häikäise käytöstavoillaan.

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuossa on pointtia, vaikka ravintolalistan tarkoitus olikin osoittaa, että jos lapset ovat tervetulleita näihin Suomen parhaimpiin ravintoloihin, on ihmeellistä, että jonkun mielestä pallomeriravintolat olisivat oikeampi paikka lapsiperheille. Mutta täällä kuplassa on oikein miellyttävää olla :)

8piksu3 (Ei varmistettu)

Minun mielestäni tässä pitäisi päteä sama homma niin aikuisiin kuin lapsiinkin. Kaikki asiallisesti käyttäytyvät ovat tervetulleita ja jos käytöstavat puuttuvat, asiaan voi ja pitää puuttua. Itse olen tarjoilijana todistanut sekä hyvin, että huonosti käyttäytyvien henkilöiden ruokailua ja näihin henkilöihin kuuluu sekä lapsia, että aikuisia. Itse harrastamme ravintoloita, joissa ei ole leikkipaikkoja, koska minustakin ne vain häiritsevät ruokailua, niin lapsen kuin vanhempienkin. Ja hyvin on ravintolakäynnit onnistuneet meidän kohta 4-vuotiaan kanssa. ☺ Eihän sitä kotonakaan sinkoilla ruokapöydästä leikkimään kesken syömisen, meillä ainakaan.

Sininen hetki (Ei varmistettu)

Täsmälleen samaa mieltä. Kyse on tässä varmaankin lähinnä vanhemmista ja heidän asenteistaan, miten julkisessa tilassa toimitaan ylipäänsä. Tämä kehitys ei aina ole mennyt ihan parhain päin eteenpäin, ja molemmat puolet tarinasta kannattaa kuulla ja pohtia. Kaikkeen ravintolakäyttäytymiseen opitaan ja jos kotona ei opeteta mitä ravintola tarkoittaa, mitä siellä tehdään ja ei tehdä kotiin verrattuna, lapsella on hyvin heikot mahdollisuudet tajuta tätä itse.

Sitä kutsutaan myös kasvatukseksi - toiset osaavat homman, toiset eivät, mutta siinä vaiheessa kun huonosti käyttäytyvien vanhempien seurue kuitenkin pilaa muiden illan on ehdottomasti ravintolan puututtava asiaan reippaasti. Lapsea ei kasvata pelkät vanhemmat, vaan koko kylä. Pallomeret ja kakkavaipat menevät tässä siksi hieman asian ohi. Psykologisia testejä ei tehdä vanhemmille, jotka suunnittelevat lasten hankintaa, ja joskus tuntuu että pitäisi. Syntyvyyden säännöstely sen mukaan, kuka osaa homman ja kuka ei, olisi kuitenkin enemmän fasistisen valtion toimintapa, kuin meidän hyvinvointipohjoismaan. Siksi olisi mukavaa, että vanhemmat itse perehtyisivät asiaan ennen lasten hankintaa. Tässä pitäisi minusta kaikkien vanhempien mennä itseensä ja puolustaa häiriötöntä illallistamista meille kaikille - hesburgerissa, pallomeriravintolassa yhtä kuin farangissa. Pitää olla sen verran sosiaalista pääomaa kasvattajalla että ymmärtää tämän. Jos tätä ei ole sisäistänyt, ja pakko on silti mennä ravintolaan, kannattaa lapsi tosiaan jättää mieluummin kotiin isovanhemmille tai lapsiparkkiin ja palata, kun kehitysvaihe on lapsen kannalta hieman parempi. Esimerkiksi foodora toimittaa kotiin ravintolasafkoja ja sen kynttilän voi pistää palamaan omassa kotipöydässäkin. Itse miettisin myös tätä vaihtoehtoa, jos lapsi ei yksinkertaisesti käyttäydy en kestäisi muille aiheuttamaani kärsimystä, ei se niinkään voi mennä että kun saadaan lapsia, huolehtiminen muista ihmisistä loppuu seinään ja vain oman lapsen tai omankaltaisten perheiden hyvinvointi kiinnostaa. Toki täyskieltoja en tietenkään kannata. Elämä on myös häiriötä ja sitä lapsiarkea, mutta romanttisella illallisella tai pitkän työpäivän lounaalla on myös oikeus istua rauhassa, kenenkään häiriköimättä ja pilaamatta viikon ehkä ainoaa lepohetkeä. Ja omasta, paljon maailmalla työskennelleen ja kahden maan väliä ravaavan ihmisen näkökulmasta muissa maissa lapset kyllä solahtavat lounas- ja ravintola-asiakkaiksi jostakin syystä vaivatta (sama ei aina päde junissa, lentokoneissa jne, tässä on siis isoja kulttuurieroja:) koska esimerkiksi ranskassa ja kreikassa kotona on opetettu kuria, sitä viheliäistä ja vanhanaikaista aataminaikaista kasvatusmenetelmää, joka nykyään on pannassa. Kyllä kuria voi ja saa pitää opettaa myös hyvässä hengessä niin, että lapsi alkaa tajuta tekojensa seuraukset ja vaikutuksen muihin ihmisiin.

Olisiko tässä aikuiseksi kasvamisen paikka meidän koko y-sukupolvelle? Mukavia lounaita niin työssäkäyville lapsettomille kuin lapsellisillekin ihmisille - Annetaan kaikkien kukkien kukkia mutta ollaan samalla ihmisiksi ja osa tätä samaa yhteiskuntaa.

OP (Ei varmistettu)

Jostain syystä en saa kommenttikenttää auki muutoin, niin vastaan tähän väliin.
Minua ei lapset yleensä häiritse, mutta viimeksi ollessani ihan pitsalla, ravintolassa, jossa oli leikkipaikka (ei ollut Rosso), olin kauhuissani, kun siellä oli yksi lapsi, joka kyllä otti kaiken irti leikkipaikasta, mm kiipeili leikkipaikalla olleen pienen mökin päälle ja paiskoi tavaroita. Vanhempia ei kiinnostanut. Kumpikin tuijottivat puhelimiaan. Mitä sitten, jos muksu olisi vaikka loukannut itsensä?

Parhaana kokemuksena on jäänyt mieleen lentomatka, jolla oli taaperoikäinen tyttö, ehkä vähän yli 2-vuotias. Hänellä oli nukke mukana, ja hän huolehti, että hänen nukkevauvansa on turvavöissä nousun aikana, heidän vieressään kun oli tyhjä paikka. Söi ruokansa kolmen tunnin lennon aikana kiltisti, leikki paikallaan, jutteli mukavia ja nukkui lyhyet unet. Aurinkoinen tyttö!

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo lentokonehomma on kans toinen juttu. Monesti saa lukea, miten lapset vain huutavat ja itkevät lentokoneissa, mutta omat kokemukseni ovat täysin päinvastaisia. Joo, itkua on joskus, ja oma tyttömmekin itkekseli jonkin aikaa ekalla NYC:in matkalla, mutta useammin lapsia ei edes huomaa koneen ollessa ilmassa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Eihän tässä vaan voi olla taustalla myös sitä ajattelua, että lasta ei saisi kieltää tekemästä jotain? Se on mulle kovin vierasta, ja ei-sanan käyttöä ei ole koskaan meillä rajoitettu :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hehee, meillä taas tuntuu, että kotona lapsi sinkoilee helpommin pöydästä kaikkialle, mutta jostain syystä hän syö ravintoloissa paljon paremmin ja rauhallisemmin. Ehkä se ympäristö ja muut ihmiset saavat myös hänet rauhoittumaan, ja olemme vielä tehneet hyvin selväksi, että ravintolassa pitää käyttäytyä hyvin.

Marjaanna (Ei varmistettu)

Minä en vihaa lapsia. En mulkoile itkevää lasta julkisessa liikennevälineessä enkä nyrpistele nenääni jos vieras lapsi haluaa jutella kanssani ruokakaupan jonossa. Lapset kuuluvat elämään, arkeen ja yhteiskuntaankuten kuka tahansa muukin. Olen ihminen, joka suhtautuu lapsiin ihmisinä ja pyrkii tutustumaan heihin. Tuttavillani on lapsia ja vietän mieluusti aikaa heidän kanssaan sekä opettelen lasten maailmaa, kun itselläni ei siitä paljoa kokemusta ole.

Minä olen kuitenkin myös ihminen, joka joskus nauttii fine dining -ravintolassa syömisestä siten, ettei tarvitse hetkeäkään kuunnella vauvan itkua, nelivuotiaan kyselytuntia tai koululaisen tarinoita luokkaretkestä. Joskus on mukavaa viettää iltaa ihan vain aikuisten kesken jossain muuallakin kuin omassa kodissaan tai meluisassa baarissa.

Kun kuitenkin edelleen on valtavan paljon ravintoloita, joihin lapsiperheet ovat tervetulleita, niin onko pari lapsivapaata paikkaa kovin merkittävä asia? Tietenkään en toivoisi ilmiön yleistyvän niin, että kaikista ravintoloista tulisi vain aikuisten paikkoja. Mutta en koe, että asia olisi siihen suuntaan menossa. Lapsiperheiden karsastaminen pienentää ravintolan mahdollista asiakaskuntaa, tuskin sitä moni ravintoloitsija siis haluaa tehdä. Mutta jos on myös vaihtoehtoja niille, jotka haluavat hetken lapsetonta ravintola-aikaa, niin tarvitseeko tästä lapsiperheellisen loukkaantua?

Huomenna on paremmin..

Olisiko sinusta ok sulkea muita ryhmiä pois näillä samoilla perusteilla. Jos lähihoitajat toivoisivat vanhuksettomia ravintoloita, koska olisi niin mukava viettää joskus ilta kuutelematta höpöttelyjä? Entä minä, tupakan inhoaja. Jos minä toivoisin, että olisi ravintoloita, joihin tupakoitsijat eivät pääsisi, koska tupakka haiskahtaa heidän vaatteistaan ja häiritsee ruokanautintoani. Kenellä on oikeus määritellä, mikä ryhmä suljetaan ulos? 

Vierailija (Ei varmistettu)

Täysin samaa mieltä. On aivan kohtuutonta, jos lähdetään sellaiselle linjalle, että annetaan rauhallisten, hyvin käyttäytyvien lasten pilata oma ravintolailta, tällöin minusta on aivan selvää, että vika on häiriintyyvän aikuisen korvien välissä. Luulen, että jo nyt on aika helppoa sitä paitsi vältellä pieniä lapsia menemällä ravintolaan klo 9 jälkeen. Toisaalta yhtä lailla se lapsia välttelevä aikuinenkin voi sieltä Foodorasta tilata. Kiitos myös Tommille ja muille pallomeriravintoloiden varjopuolen esiintuomisesta.

Tommi K
Isyyspakkaus

Uskon todella, että Suomesta löyty monta ravintolaa, jotka eivät lähtökohtaisesti ole lapsiperheiden suosiossa, eli varmasti lapsetonta fine dining -aikaa on tarjolla ilman erillisiä kieltoja. Muuten tämä kommentti onkin sitten asenneongelman ytimessä. Sinua ei siis häiritse lasten huono käytös vaan ihan pelkkä koululaisen tarina luokkaretkestä ja nelivuotiaan puhe? Ei tämä minua loukkaa vaan hämmentää. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Minustakin kommenttisi keskimmäinen kappale kumpuaa ennemmin asenneongelmasta kuin todellisesta häiriötekijästä. Jos jo ravintolan ovella on tuntosarvet pystyssä lapsien varalta, voin hyvin kuvitella että tämän pöydän touhua tulee koko illallisen ajan seurattua ainakin alitajuisesti tarkemmin, jolloin jokaisesta kuuluvasta rasahduksesta saa oikeutuksen omalle ennakkoluulollensa jolloin lapsen lasista kuuluva kilahdus on paljon hermostuttavampi kuin naapuripöydän miehen lautasen kalahdus.
Minustakin on hämmentävää että normaalilla puheäänellä kerrottu tarina luokkaretkestä häiritsee sinua, mutta toisessapöydässä kerrottu sairaskertomus ei. Harvat ravintolat muutenkaan ovat kovin hiljaisia paikkoja, siellä kuuluu naapuripöydän työporukan naurunremakka, kolahduksia keittiöstä, blenderi baarin puolelta.

Emmmm (Ei varmistettu)

Olin itse vuosia sitten eräässä Fransmannissa töissä, jossa pallomeri/lasten leikkipaikka piti poistaa kokonaan, koska meno äityi niin villiksi!

Siellä sain kyllä muutenkin todistaa lapsilta ja niiden vanhemmilta aika hurjaa käytöstä.. Mm. asia josta jatkuvasti jouduttiin huomauttamaan on että pienen vauvan kaukalo vauvoineen EI kuulu lattialle. Kerran kävi niin että kollega käveli kuumien lautasten kanssa ohi, kompastui kaukaloon ja pihviveitsi tippui suoraan sisään, nirhaisten vaavia ikävästi käsivarteen. En halua edes ajatella miten paljon pahemmin olisi voinut käydä!

Vastaavasti 3 suomen tähtipaikkaa myöhemmin kiertäneenä, en muista kun yhden tai kaksi kertaa kun lapsista olisi ollut jollain lailla harmia (vaipan vaihto/juoksentelu), meille henkilökunnalle tai muille vieraille.. Mistä lie johtuu......

Suttastiina

Itse lapsien kanssa niin koti- kuin ulkomaillakin myös satoja kertoja käyneenä olen kyllä saanut todistaa sellaista käytöstä joidenkin lapsiasiakkaiden toimesta, että olen nähnyt punaista. Olen mm. nyppinyt hiuksistani jonkun kullanmurun niihin viereisestä loosista lätkäämään spagettia, noukkinut sylistäni paprikanpaloja, jotka ovat olleet jonkun enkelin mielestä syötäväksi vaan ei heiteltäväksi kelpaamattomia ja siirtänyt pienen, röyhkeän, täysin tuntemattoman tahmatassun käpälät pois omalta lautaseltani näiden mallikansalaisten vanhempien naureskellessa vieressä.

Mutta en syytä huonosta käytöksestä niitä lapsia. Syytän noita vanhempia, joiden mielestä on ok, että lapset tekevät mitä lystäävät - oli paikka sitten ravintola, bussi, kahvila, tori tai kauppa.

Lapset ovat lapsia ja saavat kuulua sekä näkyä ihan samoin kuin aikuisetkin, mutta se että on lapsi, ei ole se pyhä avain huonoon käytökseen ja vanhempien tehtävänä on opettaa jälkikasvunsa.

Täti on puhunut, ugh.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joku kirjoitti jo aiemmin siitä että harva paikka soveltuu lapsille klo 21 jälkeen. Tuosta olen samaa mieltä. Vastaavasti en osaa nimetä Helsingistä montaakaan paikkaa mitkä eivät soveltuisi hyvinkasvatettujen lasten kanssa ravintolaelämykseen ennen tuota aikaa. Ehkäpä Savoy, Olo ja Ask jäisivät väliin, ihan jo siitäkin syystä että ruokailu kestää niin kauan että harva lapsi viihtyy ruoan parissa noin kauaa.

Minä olen kyllä tyystin välttynyt häiriökäytökseltä ravintoloissa. Toisaalta ei minua häiritse testosteronin tuoksuiset äijäseurueiden rasvaiset jutut eikä pikkuhiprakassa olevien täti-ihmisten pälinä. Ravintoloissa saa olla elämää, en osaa miettiä että se olisi jotenkin paikan arvokkaastakin ilmapiiristä pois.

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä kriteeri on paikan melutaso: mitä meluisampi sen parempi. Ask on hyvä esimerkki paikasta, jossa emme itse tuntisi oloamme kotoisaksi lasten kanssa, sillä tunnelma on sen verran intiimi. Mutta en mä oikeastaan muutenkaan tykkää sellaisista liian hiljaisista paikoista, sillä niissä tunnelma on helposti myös jäykkä, ja pelkään itsekin puhua ääneen etten häiritsisi muita. 

Henn (Ei varmistettu)

No nyt. Pakko antaa tähän väliin vähän toistakin näkemystä vaikka varmasti saankin tästä hyvästä nyt pahaa silmää ja vihat päälleni.

Minusta tämä lapsikielto on aivan älyttömän hyvä juttu. En pidä lasten kimeästä huutelusta ja sellaista lapset nyt vaan monesti tekee vaikka muutoin käyttäytyisivätkin ihan ok. En pidä siitä että lasten vaunut tai rattaat tukkivat teitä ja että minun pitää väistellä hössöttäviä vanhempia. En myöskään pidä huutavista aikuisista ja pyydän aina tarjoilijaa puuttumaan tällaisten käytökseen. Lasten kohdalla kiljuntaa pitää kestää koska he ovat lapsia ja joskus kiljuvat vaikka istuvat nätisti paikallaan. En pidä.

On aivan takuulla niin että on paljon vanhempia jotka kasvattavat lapsistaan hyvin käyttäytyviä, mutta kun ravintola ei voi oikein mennä takuuseen siitä että heillä käy vain niitä perheitä joissa lasten kuri on kova.

Ja siksi arvostan to-del-la paljon rafloja jotka ovat lapsivapaita. Se on tällaiselle tavalliselle asiantuntijalle kuitenkin aika harvinaista kun pääsee monen ruokalajin dinneriä nauttimaan ja kyllä sen illan yksinkertaisesti pilaisi kiljahteleva lapsi. Siksi musta on kiva että ravintola omasta puolestaan "lupaa" kunnioittaa mun valintaa tulla nauttimaan sinne tarjoamalla lapsivapaan ympäristön.

En tiedä, ehkä jos esim Farang on viikoittainen/kuukausittainen mesta niin tää asia on se ja sama, mutta omalla budjetilla se on se kerran/kaksi vuodessa jolloin asia onkin todella merkityksellinen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mietin tässä, että onko ravintolalle parempaa liiketoimintaa tarjota meidän hyvin käyttäytyvälle neljän hengen perheelle 2-4 hengen kokoonpanoissa viikoittain se ateria vai sille kerran vuodessa käyvälle asiakkaalle, joka ei silloin haluaisi sinne lapsia? Itse en kävisi ravintolassa, joka julkisesti syrjisi jotain ihmisryhmää. Käyn todella paljon ravintoloissa syömässä, enkä muistaakseni koskaan ole häiriintynyt lasten käytöksestä tai ääntelystä. Tänäänkin olin lounaalla ystävättären kanssa Rullassa niin, että siellä taisi olla parhaimmillaan kolme vauvaa. Eilen southparkin brunssi oli täynnä nätisti istuvia lapsia ja viime torstaina Sushi bar&winessa neljä vauvaa. Vaikuttaisi siltä, että lapsiperheet olisivat aika merkittävä asiakasryhmä helsinkiläisravintoloille. Yleensä tosiaan myöskään niiden huonosti käyttäytyvien lasten vanhemmat eivät osaa käyttäytyä, joten lasten sulkeminen ulos ei auttaisi mitään. Ihmisellä ei myöskään tarvitse olla lapsia, että hän osaisi käyttäytyä huonosti.

Vierailija (Ei varmistettu)

En nyt oikein tiedä onko lounas ja kirjoittajan mainitsema usean ruokalajin dinneri nyt ihan verrannollisia toisiinsa tässä mielessä?

Itsekin käyn kyllä lounaalla viisi kertaa viikossa ulkona kiitos lounareiden, mutta kirjoittajan kanssa sama tilanne eli dinnerillä harvemmin. Ja siihen lapset ei kyllä kuulu!

Mutta hei good for you jos sua ei lapset ärsytä. Meitä monia ärsyttää. Ja sekin kai on ihan ok? :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis dinnerillä lasten kanssa ainakin kerran kuussa, välillä useamminkin. Viime viikolla olimme viimeksi, yleensä tyydymme kolmeen ruokalajiin, mutta kyllä kolmevuotiaamme on ollut ihan nätisti läpi seitsemän ruokalajinkin.

Huomenna on paremmin..

Sehän on ihan ok jos muut ihmiset ärsyttää: tunteilleen ei mitään voi. Eri asia on se, miten tunteen pohjalta toimii. Minun mielestäni niilläkin ihmisryhmillä, joista en itse mielly (esimerkiksi aiemmin mainitsemani tupakanhajuiset henkilöt ravintolassa) on oikeus ruokailla ja kuluttaa samoja palveluja kuin minäkin, vaikken heistä pitäisi. Jos jokin ihmisryhmä minua häiritsee ihan puhtaalla olemassaolollaan niin, että koen iltani siitä menevän pilalle, on silloin mielestäni MINUN parasta jäädä kotiin, ei heidän. On mielestäni täysin eri asia vaatia, että julkisissa tiloissa noudatetaan tiettyjä käytösnormeja kuin vaatia joitakin ihmisryhmiä ulossuljettaviksi. Toivoisin siis, että tässäkin keskustelussa ymmärrettäisiin ero sen välillä, että on eri asia vaatia tietynlaista käytöstä muiden muassa lapsilta/lapsiperheiltä kuin vaatia koko ryhmää ulossuljettaviksi koska he nyt vaan sattuvat ihan olemuksellaan ärsyttämään.  

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos, samaa mieltä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Nämä ei nyt sitä paitsi tainnut olla mitään monen ruokalajin paikkoja nämä tamperelaisravintolat? Ja kyllä Farangiin pääsee lapset, ja on ollut ainakin meidän lasten ihan suosikkeja.

Tommi K
Isyyspakkaus

Farang on huono esimerkki, sillä paikan melutaso on niin korkea, että et välttämättä kuule edes toisella puolella pöytää istuvan puhetta, ja lasten läsnäoloon tuskin kiinnittäisit edes huomiota ellei joku niistä tulisi tökkimään sinua silmään. Onko tässä taustalla se, että joku lapsi on joskus kiljahtelullaan pilannut monen ruokalajin dinnerisi vai enemmänkin ajatus siitä, että näin voisi käydä, ellei lasten pääsyä ravintolaan erikseen kiellettäisi?

Korvatulpat mukaan jos ei muuta (Ei varmistettu)

Mites ne kiljahtelevat ja kovaan ääneen nauravat aikuiset? Missäs sellaiset ravintolat jonne ne eivät pääsisi?

Vierailija (Ei varmistettu)

Mua ihmetyttää että ravintolat ei tajua mikä asiakaspotentiaali lapsiperheet on. Ihan hullua että ravintolat itsensä ylläpitää kulttuuria jossa lasten kanssa ravintolaan lähtö ei ole luontevaa. Keskiluokkainen lapsiperhe ollaan ja kulutus sattuneesta syystä aika pientä tällä hetkellä, meillä olisi rahaa ja halua käydä useinkin ulkona syömässä mutta lapsia nyt ei voi himaankaan jättää. Ja lasten kanssa mulkoiltavaksi lähteminen... no mielummin jätetään yleensä väliin. Ei meidän lapset mitään rauhallisia ole mutta osaavat istua ravintolassa sen 1-2 tuntia kyllä koska asia on heille opetettu ja heidän käytöstään kontrolloidaan siellä koko ajan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä luulen että monet ravintolat ymmärtää, monissa paikoissa saa lapsiperheenä erinomaista palvelua. Ei vain pidä antaa noiden mulkoilevien muiden asiakkaiden pilata teidän iltaanne. Itsekin olemme käyneet monissa noissa Tommin suosittelemissa paikoissa. Sen tamperelaisyrittäjän ravintoloita yritän kyllä jatkossa(kin) välttää.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä luulen että ongelma ei ole edes ne ravintolat vaan oletus siitä, että lapset eivät olisi tervetulleita. Sinne vaan lasten kanssa. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja taas jälleen löytyi mielensäpahoittajia.

Vierailija (Ei varmistettu)

En näe ketjussa tai blogikirjoituksessa juurikaan mielensäpahoittamista vaan ihan perustellen esitettyjä vastakkaisia näkemyksiä. Tällaiset one-linerit sopivat paremmin vauvapalstalle, siellä niille saa arvoisensa vastaanoton.

Dallas (Ei varmistettu)

Jos lapsiperheistä tai lapsista huonosti käyttäytyviä on 10 %, niin ravintoloitsijana kieltäisin lapsiperheet kokonaan, jos se olisi mahdollista. Vaikka 90 % lapsiperheiden lapsista käyttäytyisi hyvin, niin jäljelle jäävä vähemmistö olisi sen verran suuri uhka aikuisten viihtyisälle ravintolaillalle, että kategorinen kieltäminen olisi perusteltu, koska siinä vaiheessa, kun lapset jo aiheuttavat häiriötä, tilanteeseen on vaikea puuttua ja tilanne on jo pilannut monien illan.

Ja kyllähän tämä kirjoitus valitettavasti on niin syvältä kuplasta kuin vain voi olla. Se on omasta elitistisestä todellisuudesta kirjoitettu näkemys, josta puuttuu ymmärrys ja kokemus kansan syvistä riveistä. Sama vaiva kuin Clintonilla ja kampanjaväellä, joka ei osannut samaistua duunariluokan kokemukseen ja todellisuuteen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämän kommentin täytyy olla sarkasmia, siispä kiitos aamun parhaista nauruista!

Kommentoi