Lapset mukaan ravintoloihin!

Tällä viikolla uutiskynnyksen ylitti tamperelaisen ravintolayrittäjän ravintoloihinsa asettama lapsiperhekielto, ja samassa yhteydessä saimme lukea myös hänen mielipiteitään lapsiperheiden käytöksestä ravintoloissa.

IMG_9449.jpg

Ihmettelen jälleen kerran, mikä on tämä myyttinen myös some-keskusteluista tuttu lapsiperhe, joka saapuu terrorisoimaan muuta ravintolaväkeä: kurittomat lapset meluavat, sotkevat pöydät, kaatavat lasit, juoksentelevat keittiössä henkilökunnan jaloissa ja vanhemmat vain katsovat vieressä puuttumatta asiaan? Jotenkin nämä muistapiittaamattomat ja vain omaan napsan tuijottavat vanhemmat onnistuvat vielä vaihtamaan kakkavaipankin pöydässä.

Olemme käyneet lasten kanssa ravintoloissa monta kertaa (puhutaan siis kolminumeroisesta määrästä), ja toki vielä useammin ilman lapsia. Yhtään ainoaa kertaa en ole havainnut että lapsiperheet häiritsisivät huutamisellaan muita asiakkaita, enkä ole nähnyt, että lasten annettaisiin juosta ravintolassa puhumattakaan sen keittiöstä. Kakkavaipan vaihtamista ruokapöydässä en ole todistanut ikinä, eikä itselle tulisi mieleenkään tehdä sitä. Miten se olisi edes mahdollista?

Enpä ole törmännyt lapsikieltoonkaan kertaakaan, en Helsingissä, en Tampereella enkä muuallakaan, ja lapset ovat aina olleet tervetulleita mukaan.

Kiitos siis esimerkiksi Basbasille, Kuurnalle, Farangille, Boulevard Socialille, Kolmos3lle, Putte’sille, Sinnelle, Gastro Cafe Kalliolle, Sushibar & Winelle, Passiolle, Skifferille, Hoshitolle, Dong Bei Hulle, Huberille, Pikkubistro Kattilalle, Piemontelle, Meat Districtille, Ludulle, Tintålle, Gotolle, Kalatorille, Smakbylle ja monille muille sekä Suomessa että ulkomailla siitä, että olemme tunteneet itsemme tervetulleiksi myös lapsen – nyt kahden lapsen – kanssa.

IMG_9518.jpg

On tietysti fakta, että joitain hapannaamoja lasten läsnäolo julkisessa tilassa häiritsee joka tapauksessa, vaikka he eivät ääntä pitäisikään. Kuitenkaan ratkaisu ei ole se, että lapsiperheet jävät koteihinsa vaan se, että perheet liikkuisivat lastensa kanssa entistä enemmän ja osoittaisivat näin, että lapset kuuluvat julkiseen tilaan siinä missä aikuisetkin. Muista ihmisistä häiriintyvän kannattaa jäädä itse kotiin.

Toinen ihmetyksen aihe on ravintoloitsijan ehdotus, että lapsiperheiden kuuluisi harjoitella ravintola-asiointia lapsille sopivissa ravintoloissa: siis paikoissa, joissa on pallomeret ja leikkialueet. Itse kehottaisin vahvasti kiertämään sellaiset kaukaa. Jos ongelma on, että lapset leikkivät ja juoksentelevat ravintoloiden käytävillä, miten asiassa auttaa, että heidät opetetaan leikkimään ja juoksentelemaan ravintoloiden käytävillä? Jos lapsi kaipaa tekemistä, esimerkiksi meillä piirustuspaperi ja värikynät viihdyttävät lasta hyvin.

Onneksi yleisesti ottaen lapset otetaan yhä paremmin huomioon ravintoloissa, ja esimerkiksi Family Matters Oy:n Perheet Safkaa -tapahtumapäivän (21.1.2017) tarkoitus on nimenomaan saada lapsiperheitä asioimaan tasokkaissa ravintoloissa ja opettaa lapsille ravintolakulttuuria. Tapahtumassa mukana ovat Bronda, Elite, The Cock, Juuri, Löyly, Muru, Presto, Salutorget, Shelter, Strindberg, Teatteri ja Töölönranta. Hienoa, juuri näin!

Tietääkseni yhdessäkään ravintolassa ei ole pallomerta.

Kuvat ovat hääpäivämme illalliselta Ravintola Kuurnasta. Pojalle se oli noin kahdeskymmenes käynti jossain ravintolassa.

Kommentit (47)
  1. Jos lapsiperheistä tai lapsista huonosti käyttäytyviä on 10 %, niin ravintoloitsijana kieltäisin lapsiperheet kokonaan, jos se olisi mahdollista. Vaikka 90 % lapsiperheiden lapsista käyttäytyisi hyvin, niin jäljelle jäävä vähemmistö olisi sen verran suuri uhka aikuisten viihtyisälle ravintolaillalle, että kategorinen kieltäminen olisi perusteltu, koska siinä vaiheessa, kun lapset jo aiheuttavat häiriötä, tilanteeseen on vaikea puuttua ja tilanne on jo pilannut monien illan.

    Ja kyllähän tämä kirjoitus valitettavasti on niin syvältä kuplasta kuin vain voi olla. Se on omasta elitistisestä todellisuudesta kirjoitettu näkemys, josta puuttuu ymmärrys ja kokemus kansan syvistä riveistä. Sama vaiva kuin Clintonilla ja kampanjaväellä, joka ei osannut samaistua duunariluokan kokemukseen ja todellisuuteen.

    1. Tämän kommentin täytyy olla sarkasmia, siispä kiitos aamun parhaista nauruista!

  2. Ja taas jälleen löytyi mielensäpahoittajia.

    1. En näe ketjussa tai blogikirjoituksessa juurikaan mielensäpahoittamista vaan ihan perustellen esitettyjä vastakkaisia näkemyksiä. Tällaiset one-linerit sopivat paremmin vauvapalstalle, siellä niille saa arvoisensa vastaanoton.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *