Lapsivapaita matkoja, ei kiitos

”Matkatoimistot tarjoavat lapsivapaita matkoja” (Hs.fi 3.7.2012)

Matkatoimistojen tarjonnassa on jo paljon lapsivapaita hotelleja. (…) Finnmatkat taas kokeilee lomalentoja, joilla osa koneesta on varattu yli 12-vuotiaille.

”Emme missään nimessä ajattele, että lapsiperheet ovat öykkäreitä tai häiritsijöitä, mutta onhan se selvää, että vauvoista ja taaperoista lähtee ääntä. (…)”

”Kun vanhempien ikäluokkien määrä kasvaa, heille pitää löytää enemmän tarjontaa. Usein he hakevat paikkoja, joissa ei olisi lapsiperhehälinää”

Jopas nyt jotain. Minulle on sinänsä sama, missä kohtaa lentokonetta paikkani sijaitsee, mutta kyllä tämä suomalainen vihamielisyys lapsiperheitä kohtaan jotenkin ihmetyttää. Meistä tuli siis kertaheitolla hyvistä, maksukykyisistä asiakkaista joidenkin palveluntarjoajien silmissä ei-toivottuja vieraita seuraavaksi kahdeksitoista vuodeksi.

Hei, tässäpä lisää ideoita vapaasti jalostettavaksi:

 • Keski-ikäisten känniosasto: Laitetaan kaikki alkoholin suurkuluttajiin laskettavat vanhempien ikäluokkien edustajat ja sitä vanhemmat yhteen läjään, niin muiden ei tarvitse kuunnella sitä häiritsevää örinää.
 • Nuorten miesporukoiden osasto: 18 – 29 -vuotiaille. Viina niillekin maistuu, mutta jengi on potentiaalisesti hilpeämmällä tavalla äänekästä kuin edelliset. Ei tällainen perheellinen, 30 ikävuoden ylittänyt ja vähän väsynyt mies jaksa kuitenkaan kuunnella, että saiko joku vai eikö saanut.
 • Sinkkunaisten siideriosasto: Vähän niin kuin edelliset, mutta jälleen omalla tavallaan vähän ärsyttäviä ”kreisibailaajia”.
 • Puheliaiden täti-ihmisten puoli: Ei me kaikki haluta keskustella koko lentomatkaa jonkun kanssa.
 • Lihavien loossi: Hei, pysykää oman penkkinne puolella tai menkää muualle istumaan. En halua nojata koko lentomatkaa vain toiseen suuntaan. Kaikki isokokoiset pois meidän alle 80-kiloisten ja 180-senttisten puolelta.
 • Kuorsaajien kerho: Tarvitseeko tätä edes selittää?
 • Kyllä sosiekonominen status olisi myös hyvä huomioida, samoin kaupunkilaisuus/maalaisuus. Vähänkö nuo landet on noloja, kun eivät ymmärrä, että ei lentokoneen laskeuduttua kuulu taputtaa?
 • Pitäisikö varmuuden vuoksi erotella myös eri uskontokunnat, rodut ja seksuaaliset suuntautumiset toisistaan ettei vaan joku voi pahoittaa mieltään, kun vieruskaveri voikin olla… no… erilainen?

Ehkäpä minun ei vaan tarvitse tukea yrityksiä, joiden mielestä emme ole toivottuja asiakkaita.

Toivotaan myös, että seuraavien lentomatkojemme vieruskaverit ovat ymmärtäväisiä.

Kommentit (94)
 1. normaalijakauma
  6.8.2012, 23:14

  Nykypäivän yksilökeskeinen kulttuuri on tässä se ongelma.Vanhemmat ja lapsettomat marttyroivat kilpaa pysähtymättä lainkaan ajattelemaan, mitä tapahtuu sen oman navan ulkopuolella. Molemmilla on yhtälailla oikeus matkustaa – lapsiperheillä mahdollisine huutoineen ja kakkayllätyksineen – kuin myös lapsettomilla tai sellaisilla, joilla lapset eivät ole mukana, rauhassa.

  Lapsi ei opi käyttäytymään ravintolassa tai lentokoneessa, ellei häntä uskalleta ottaa sinne mukaan. Moni vanhempi jää turhaan kotiin ajatellessaan, ettei hän voi ottaa lastaan mukaan sinne, minne haluaisi mennä. Tuleehan niitä noloja kertoja, kun kakara kirkuu naama punaisena karkkipussin perään ja takoo nyrkeillään terminaalin lattiaa, mutta seuraavalla kerralla matkanteko on todennäköisesti helpompaa. Olen itse lentänyt pitkiä matkoja nuorimmillaan 1,5-vuotiaan veljeni kanssa, eikä vaihtoineen n. 14 tunnin lennoilla kertaakaan ole ollut ongelmia. Pitkän matkan koneissa on nykyään aina vähintään valikoima lastenelokuvia, jotka pitävät lapsen tyytyväisenä hereilläoloajan. Vessassa käynti on oma projektinsa, mutta hei, vatsavaivaisena aikuisena olen kerännyt perääni huomattavan paljon enemmän jonoa kuin ikinä lapsen kanssa vessassa käydessä – elämä on sellaista..

  Toisaalta ymmärrän aikuisia, jotka haluavat matkustaa ilman lapsia. Pidemmille lennoille noustessani kavahdan itsekin, jos näen lähipaikoillani monta pientä lasta, vaikka lapsista erittäin paljon pidänkin. Kiltin lapsen vieressä on mukava istua, ja kivusta tai väsymyksestä johtuva itku herättää vain myötätuntoa, mutta huonosti käyttäytyvä lapsi ottaa suunnattomasti pattiin, kun haluaa nukkua tai keskittyä elokuvaan.
  Nykyään tuntuu, että moni lapsi kasvatetaan perheensä keskipisteeksi – pettymyksiä, tai esimerkiksi tylsää lentoa, on vaikea kestää, kun kotona saa aina kaiken. Toki useimmille lapsille asetetaan rajoja, mutta hemmottelu vie usein terän vanhempien käskyiltä.

  Kuten moni muu, en käsitä bloggarin närkästystä aiheesta – on sekä lasten ja heidän vanhempiensa että keskenään matkustavien aikuisten etu, jos lapsiperheet on sijoitettu tiettyyn osaan lentokonetta. Toki toisen lapsen huuto voi herättää oman vauvan vaivoin saadusta unesta, mutta niin voi sen lapsia pakenevan keski-ikäisenkin mekkalointi. Vanhempien närkästys lapsiperheiden syrjinnästä on muutenkin jotenkin huvittavaa, kun kuitenkin suurin osa 28-45 -vuotiaista on vanhempia, ja heitä yhteiskunnallisesti tuetaan (kuten kuuluukin) mittavin toimin ja rahamäärin. Sitäpaitsi suurin osa vieraista tulee pitämään siitä teidän kullanmurusta, varsinkin silloin kun se käyttäytyy hyvin, ja ne loput voi jättää ihan omaan arvoonsa.

  Oleellisempaa, kuin miettiä, ketä syrjitään ja miten, on vain oppia tulemaan toimeen kaikkien kanssa ja kunnioittamaan heidän toiveitaan, ja kasvattaa lapsensa samaan.

 2. Milloinkahan saamme alkohooli vapaita lentoja. Kuuntelin keväällä 10 tuntia ”aikuisten” örvellystä. Oli tuskainen matka.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *