Lelukaupat katoavat, mutta miksi?

Isyyspakkaus

Joulukuun huonot uutiset BR-lelujen ja Toys'R'Usin konkurssista jäivät jotenkin kaivelemaan mieltä.

Lelukauppojen alamäki ei ole pelkästään suomalainen ilmiö, vaan vastaavia uutisia on kuulunut myös mm. USA:sta. Toys'R'Us lopetti toimintansa siellä jo aiemmin, ja myös New Yorkin legendaarinen F.A.O. Schwarz on ollut vaikeuksissa. Kauppa sulki ovensa vuonna 2015 mutta on näemmä avannut uuden liikkeen uusiin tiloihin viime vuoden lopulla.

Selityksiä olen lukenut monia: verkkokauppa, marketit ja halpahallit sekä leikkien vaihtuminen pelaamiseen. Osittain voin kyllä uskoakin näihin väitteisiin, mutta voisiko taustalla olla muutakin?

On helppoa syyttää verkkokauppoja siitä, että kuluttajat voivat helpommin vertailla hintoja ja ostaa lelut halvimmasta verkkokaupasta. Yhtä helppoa on sanoa, että marketit voivat ostaa tavaraa halvemmalla suurempien volyymien vuoksi, mikä verottaa erikoisliikkeiden myyntiä. Itselleni syy tilata verkkokaupoista ei ole kuitenkaan liittynyt hintaan. Päinvastoin, postikulujen kanssa tuotteethan saattavat tulla kalliimmaksi verrattuna siihen, että lelut hakisi lähimmästä lelukaupasta.

Mitenkäs marketit ja halpahallit, onhan niitä ollut olemassa jo vuosikymmenet. Miksi ne vetäisivät juuri nyt ihmisiä leluostoksille aiempaa enemmän?

En ostele leluja usein, mutta silloin kun ostan, haluan löytää jonkin tietyn lelun. Vertaan toki hintoja, ja jos huomaan toisen liikkeen myyvän tuotetta halvemmalla, ostan sen sieltä. Suurempi kysymys on kuitenkin tuotteen saatavuus. Vaikka en ostaisi tuotetta netistä, haluan voida tarkistaa saatavuuden sieltä, jotta en tee kauppaan turhaa reissua. Minulle voittaja on se kauppa, jonka verkkosivuilta käy selkeästi ilmi, onko kyseistä tuotetta saatavilla ja missä. 

Täytyy sanoa, että juuri BR:n ja Toys'R'Usin kohdalla tässä oli suuri puute: verkkokaupan tuotehaku toimi huonosti ja usein tuotteen saatavuutta ei voinut tarkistaa soittamatta liikkeeseen. Jos mietin vaikkapa muutaman viime joulun lahjaostoksia, olen päätynyt tilaamaan leluja kotimaisista verkkokaupoista, en hinnan, vaan saatavuuden ja selkeän verkkopalvelun vuoksi. Voittajia tässä kisassa ovat olleet siis Keravan muovi ja lelu, Pii Poo, Prisma.fi ja Verkkokauppa.com. BR:llä ja Toys'R'Usilla olisi varmasti ollut mahdollisuus samaan, jos siihen olisi ollut kiinnostusta.

Stockmannin lelukauppoja pyörittävä XS lelut voisi myös petrata tämän kanssa. Jos käy paikan päällä Stockalla, leluvalikoima on suuri, mutta verkkokaupan valikoima vaikuttaa muutamien pistokokeiden perusteella hyvin puutteelliselta. En siis löydä XS:n verkkokaupasta tuotteita, joita tiedän olevan saatavilla XS:n hyllyissä.

Onko sitten lasten leikkiminen leluilla todella vähentynyt pelien vuoksi? Siinä voi jotain totuutta olla, mutta joudun seuraamaan tilanteen kehittymistä omassa perheessäni vielä muutaman vuoden verran. Vanhempi lapsi kun alkaa vasta nyt osoittamaan kiinnostusta pelejä kohtaan.

Nyt mietinkin, olisiko syy lelujen myynnin vähenemiseen ihan muualla kuin verkkokaupoissa, marketeissa ja peleissä. Voisiko esimerkiksi olla mahdollista, että nykyvanhemmat eivät yksinkertaisesti halua ostaa leluja samoissa määrin kuin ennen?

Kulutus on muuttunut tiedostavampaan suuntaan, ja kun monet perheet tuntuvat jo nyt hautautuvan tavara- ja lelukasojen alle, uusien lelujen ostaminen ei vain kiinnosta. Voin ainakin itse sanoa, että talouteemme ostetaan uusia leluja hyvin harkiten ihan vain siksi, että emme halua ostaa niitä enempää. Tavaraa on ihan tarpeeksi jo muutenkin. Lisäksi olemme saaneet ja ostaneet leluja myös käytettyinä.

Olisiko myös mahdollista, että vanhemmat, jotka ovat itse eläneet lapsuutensa 1960- ja 1970-luvuilla, hukuttivat lapsensa leluihin parikymmentä vuotta sitten siksi, että heidän lapsuudessaan leluja ei ollut saatavilla samoissa määrin. Lapsuutensa 1980- ja 1990-luvuilla eläneillä nykyvanhemmilla on kuitenkin ollut itsellään saatavilla jo niin paljon leluja, että vastaavaa tarvetta ei ole, ja tämänkin vuoksi ostetaan mieluummin harkiten.

Miltä kuulostaa? Onko saman suuntaisia tai aivan päinvastaisia ajatuksia? Miksi lelukaupat katoavat?

Onko Suomessa pian enää ainoatakaan lelukauppaa? 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei tule ikävä kyseisiä kauppoja, niin huonot valikoimat.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei mullakaan varsinaisesti ikävä tulee muuta kuin sitä, että olisi ylipäänsä useampia liikkeitä ja sitä kautta enemmän valinnan varaa. Helsingissäkään ei ole nyt montaa lelukauppaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse inhosin molempia lelukauppoja. TrU oli valtava halli, BR muuten vain ruma. Valikoima oli outo ja kallis. Useat lelut olivat silkkaa roskaa. Itse kaipaan lelukaupalta laatua, uusia ja vanhoja klassikoita, kaunista esillepanoa ja leikkiin kannustavaa tunnelmaa. Esim. Pokemonien uudessa nousussa lelukauppoihin tuli valtavasti Pokemon-aiheista ihme sälää, kun itse olisin voinut ostaa lapselle esim. lempparihahmoista figuurit, jotka taipuvat moneen leikkiin. Tällaisia ei ainakaan meilläpäin kaupan hyllyille tullut.

Meilläkin leluja on mieluummin vähän, mutta edelleen 9v sai joululahjaksi pari LPS-pakettia, niillä kun hän leikkii edelleen. Erityisesti kaikenlainen askartelu ''petseille'' ja leikkimiljöön rakentaminen ovat nyt kivoja. Kuvaavat tietty LPS-videoitakin kavereiden kanssa. Petseistä ehkä puolet on kirpulta, puolet uusia. Nukkekoti on minun vanha. Pikkulapsena Duplot ja puiset lelut, kuten puinen leikkikeittiö ja lääkärinsalkku,puiset värikkäät rakennuspalikat yms. olivat suosittuja. Ne olen pistänyt talteen; Duplot ovat pienien vieraiden käytössä, leikkikeittiö kiertää kaveriperheiden pienillä ja muutama lempparilelu on lapsen mahdollisille omille lapsille laitettu säästöön.

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin, ehkäpä juuri näiden liikkeiden kohdalla valikoima oli se, mikä mätti. TrU:ssa en itse asiassa täällä käynytkään, sillä niitä ei ollut täällä meidän lähistöllä. 

pikkukalanen (Ei varmistettu)

Mekin juuri keskusteltiin mun ystävän kanssa tästä aiheesta ja tultiin myös siihen tulokseen, että nykyään taitaa olla nousussa sellainen, ettei niitä leluja tahdotakaan ostaa niin paljoa. Ainakin jouluna kuuli tosi monesta perheestä, että ei haluta niinkään paljoa tavaralahjoja, vaan mielummin esim. elämyslahjoja. Ja kummilapsillekin toivottiin lahjaksi kirjoja, ei leluja koska niitä kuulemma on jo liikaa. Ehkäpä ihmiset ostaa vähemmän leluja siis, ja ne harvat vähäiset lelut mitä ostetaan, on helppo tilata netistä tai napata kauppareissulla mukaan Prisman leluhyllystä. Mä oon myös samaa mieltä siitä, että BR ja Toys'R'Usin nettikaupat olivat todella huonot, ja liikkeet, joissa vierailin, oli myös jotenkin epämiellyttäviä ja sekavia.

Tommi K
Isyyspakkaus

Isommille lapsille voi kyllä hyvin antaa elämyksiä, he osaavat arvostaa sellaisia. Vielä toistaiseksi kuitenkin he arvostavat jotain fyysistä puuhaa.

paulahelena
ALUAP

Samoja aatoksia täällä. Mun vanhemmat on säästänyt about kaikki mun vanhat lelut ja saanu jotain ystäviltään, eli mumulassa on täys leluarsenaali ilman yhdenkään uuden lelun ostoa. Miehen vanhempien luona sama. Kotona lelut koostuu miehen vanhoista duploista ja palikoista ja lahjoina tulleista lähinnä legoista ja junaradoista. Pystyn helposti listaamaan jokaisen lelun, joka ollaan itse ostettu 5,5 vuoden vanhemmuuden aikana ja niitä on varmaan korkeintaan 20 helistimet ym. pienet jutut mukaanlukien. Pienemmälle ollaan ostettu vielä vähemmän, koska isomman lelut on tallessa. Nykyinenkin määrä on vähän liikaa, koska isompi viettää aikaa enimmäkseen kynän ja paperin tai kirjan ääressä :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Kovinkaan paljoa emme ole myöskään itse ostelleet uusia leluja, lähinnä synttäri- ja joululahjoiksi. Meillä tyttö ei oikeastaan ollut hirveän kiinnostunut leluilla leikkimisestä, vaan piirtäminen on ollut aina paljon mieluisampaa. Baby Born, Barbie ja Legot ovat olleet hänen suosikkejaan, mutta useammin hän ottaa esiin kynät ja paperia.

Hymyjä ja haukotuksia

Jotain ehkä kertoo sekin, kun yllätyksekseni meidän 5-vuotias synttärilahjatoiveita kysyttäessä vastasi, ettei hän tarvitse mitään. Hänellä on kuulemma jo ihan riittävästi tavaraa. Eikä ole ainoa lapsi tuttavapiirissämme, jonka olen kuullut sanovan samansuuntaista. Veikkaan, että nämä ilmasto- yms. uutiset kantautuvat nykyisin lastenkin korviin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ihan lapsi! :D Meillä on alettu nyt jo listata toiveita 7-vuotissynttäreille ;)

Tuulitar
Arolan tuulia

Pyörähdin äsken lelukaupan poistomyynnissä, eikä kaupan valikoimasta löytynyt edes puoleen hintaan paljon sellaista mitä olisi tehnyt mieli viedä kohta 8, kohta 12 ja kohta 14 vuotiaille. En tiedä mitä se jokin jota jäin kaipaamaan oli, mutta sitä en lelukaupasta löytänyt. Ehkä muovin täyteisissä lelumarkkinoissa on saavutettu kyllästymispiste. Isosilmäisiä kirkuvan kirjavia pehmoleluja, muovikrääsää ja limaa näkyi monessa muodossa. Mies osti sitten kauko-ohjattavan dronen, luultavasti omaksi ilokseen. Tänään lapset innostuu asioista jota he näkevät youtubesta. Siksi meilläkin kova sana on lol pallot. Näitä lol pallojen avausvideoita tytöt jaksaa katsella loputtomiin. Ehkä markkinamiesten ja naisten kannattaisi lanseerata seuraavat mainoskampanjat leluista suosittujen tubettajien välityksellä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Just mietin, että en muistanut käydä katsomassa sitä loppuunmyyntiä, mutta mitään en tainnut menettää :D LOL-pallot on meilläkin suosittuja, mutta avaamisvideoiden olemassa oloa ei ole vielä keksitty ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä nyt ei liity suoraan tähän postaukseen, mutta: teillä kun lapsi piirtää ja maalaa paljon, niin mitä kyniä, värejä ja papereita käytätte? Meillä isompi ei ole koskaan piirtänyt mitenkään erityisen paljon, joten emme ole asiaa pohtineet yhtään, mutta nyt 3-vuotiaamme piirtäisi ja maalaisi _koko_ajan_ eikä yhtäkkiä marketin hyllystä napattu joku-vaan-setti näytäkään toimivan ollenkaan, vaan siveltimistä lähtee karvoja, vesivärit kuluvat viikossa ja värit katkeilevat vaikka nätisti säilytetäänkin. Itse emme ole kumpikaan todellakaan asiantuntijoita nähneetkään joten olen ihan pihalla :D

Tuulitar
Arolan tuulia

Esim suomalainen kirjakauppa on paikka josta saa hyviä pensseleitä, kyniä, vesivärejä ja paperia. Tavalliset markettivehkeet vie ilon aina nopeasti.

Tommi K
Isyyspakkaus

Aloitettiin puukynillä ja liiduilla, sitten siirryttiin tusseihin. Nyt ostin viime kesänä kunnon uudelleentäytettävät Copic Ciao -tussit ja hyvää piirustuspaperia juuri niitä tusseja varten. Tavallisilla värikynillä ja liiduilla voi piirrellä ihan tavalliselle kopiopaperille. Ostin reilu vuosi sitten myös tosi kivat Djeco-vesivärit, jossa on monta kaunista sävyä. Liitujen katkeilulle ei voi oikein mitään... Ja akryylivärit ovat Clas Ohlsonin setti, jossa oli monta väriä, pensselit ja olisiko ollut pari pohjaakin mukana. 

chaura
Misplaced

Samanlaisia ajatuksia täälläkin. Silti kaipaisin sitä lelukaupan olemassaoloa. Hiljattain kävimme niinkin suuressa paikassa kuin Kampissa, ja olisimme kaivanneet yhtä leikkijunaa/veturia (!!) eikä sellaista saanut mistään, kun BR-lelutkin oli juuri lopettanut. Toki sellaisen voisi tilata netistä, mutta olisimme mieluummin menneet ihan kauppaan hypistelemään ja vertailemaan ja napanneet mukaan samalla kertaa. Aina ei jaksaisi myöskään selailla tuntikaupalla nettisivuja ja selvittää mikä on paras, mikä on halvin, missä on mitäkin ominaisuuksia ja mikä käy minkäkin kanssa, kun helpommalla pääsisi jos marssisi suoraan kivijalkakauppaan ja kysyisi myyjältä. No, säästöä toi tietysti se että koko veturi on edelleen ostamatta ja ehkä harkitsemme tarkemmin tarvitaanko sellaista edes.. 

Kommentoi