Lelukaupat katoavat, mutta miksi?

Joulukuun huonot uutiset BR-lelujen ja Toys’R’Usin konkurssista jäivät jotenkin kaivelemaan mieltä.

Lelut-3.jpg

Lelukauppojen alamäki ei ole pelkästään suomalainen ilmiö, vaan vastaavia uutisia on kuulunut myös mm. USA:sta. Toys’R’Us lopetti toimintansa siellä jo aiemmin, ja myös New Yorkin legendaarinen F.A.O. Schwarz on ollut vaikeuksissa. Kauppa sulki ovensa vuonna 2015 mutta on näemmä avannut uuden liikkeen uusiin tiloihin viime vuoden lopulla.

Selityksiä olen lukenut monia: verkkokauppa, marketit ja halpahallit sekä leikkien vaihtuminen pelaamiseen. Osittain voin kyllä uskoakin näihin väitteisiin, mutta voisiko taustalla olla muutakin?

On helppoa syyttää verkkokauppoja siitä, että kuluttajat voivat helpommin vertailla hintoja ja ostaa lelut halvimmasta verkkokaupasta. Yhtä helppoa on sanoa, että marketit voivat ostaa tavaraa halvemmalla suurempien volyymien vuoksi, mikä verottaa erikoisliikkeiden myyntiä. Itselleni syy tilata verkkokaupoista ei ole kuitenkaan liittynyt hintaan. Päinvastoin, postikulujen kanssa tuotteethan saattavat tulla kalliimmaksi verrattuna siihen, että lelut hakisi lähimmästä lelukaupasta.

Mitenkäs marketit ja halpahallit, onhan niitä ollut olemassa jo vuosikymmenet. Miksi ne vetäisivät juuri nyt ihmisiä leluostoksille aiempaa enemmän?

Lelut-2.jpg

En ostele leluja usein, mutta silloin kun ostan, haluan löytää jonkin tietyn lelun. Vertaan toki hintoja, ja jos huomaan toisen liikkeen myyvän tuotetta halvemmalla, ostan sen sieltä. Suurempi kysymys on kuitenkin tuotteen saatavuus. Vaikka en ostaisi tuotetta netistä, haluan voida tarkistaa saatavuuden sieltä, jotta en tee kauppaan turhaa reissua. Minulle voittaja on se kauppa, jonka verkkosivuilta käy selkeästi ilmi, onko kyseistä tuotetta saatavilla ja missä.

Täytyy sanoa, että juuri BR:n ja Toys’R’Usin kohdalla tässä oli suuri puute: verkkokaupan tuotehaku toimi huonosti ja usein tuotteen saatavuutta ei voinut tarkistaa soittamatta liikkeeseen. Jos mietin vaikkapa muutaman viime joulun lahjaostoksia, olen päätynyt tilaamaan leluja kotimaisista verkkokaupoista, en hinnan, vaan saatavuuden ja selkeän verkkopalvelun vuoksi. Voittajia tässä kisassa ovat olleet siis Keravan muovi ja lelu, Pii Poo, Prisma.fi ja Verkkokauppa.com. BR:llä ja Toys’R’Usilla olisi varmasti ollut mahdollisuus samaan, jos siihen olisi ollut kiinnostusta.

Stockmannin lelukauppoja pyörittävä XS lelut voisi myös petrata tämän kanssa. Jos käy paikan päällä Stockalla, leluvalikoima on suuri, mutta verkkokaupan valikoima vaikuttaa muutamien pistokokeiden perusteella hyvin puutteelliselta. En siis löydä XS:n verkkokaupasta tuotteita, joita tiedän olevan saatavilla XS:n hyllyissä.

Lelut-1.jpg

Onko sitten lasten leikkiminen leluilla todella vähentynyt pelien vuoksi? Siinä voi jotain totuutta olla, mutta joudun seuraamaan tilanteen kehittymistä omassa perheessäni vielä muutaman vuoden verran. Vanhempi lapsi kun alkaa vasta nyt osoittamaan kiinnostusta pelejä kohtaan.

Nyt mietinkin, olisiko syy lelujen myynnin vähenemiseen ihan muualla kuin verkkokaupoissa, marketeissa ja peleissä. Voisiko esimerkiksi olla mahdollista, että nykyvanhemmat eivät yksinkertaisesti halua ostaa leluja samoissa määrin kuin ennen?

Kulutus on muuttunut tiedostavampaan suuntaan, ja kun monet perheet tuntuvat jo nyt hautautuvan tavara- ja lelukasojen alle, uusien lelujen ostaminen ei vain kiinnosta. Voin ainakin itse sanoa, että talouteemme ostetaan uusia leluja hyvin harkiten ihan vain siksi, että emme halua ostaa niitä enempää. Tavaraa on ihan tarpeeksi jo muutenkin. Lisäksi olemme saaneet ja ostaneet leluja myös käytettyinä.

Olisiko myös mahdollista, että vanhemmat, jotka ovat itse eläneet lapsuutensa 1960- ja 1970-luvuilla, hukuttivat lapsensa leluihin parikymmentä vuotta sitten siksi, että heidän lapsuudessaan leluja ei ollut saatavilla samoissa määrin. Lapsuutensa 1980- ja 1990-luvuilla eläneillä nykyvanhemmilla on kuitenkin ollut itsellään saatavilla jo niin paljon leluja, että vastaavaa tarvetta ei ole, ja tämänkin vuoksi ostetaan mieluummin harkiten.

Miltä kuulostaa? Onko saman suuntaisia tai aivan päinvastaisia ajatuksia? Miksi lelukaupat katoavat?

Onko Suomessa pian enää ainoatakaan lelukauppaa?

Kommentit (16)
  1. Samanlaisia ajatuksia täälläkin. Silti kaipaisin sitä lelukaupan olemassaoloa. Hiljattain kävimme niinkin suuressa paikassa kuin Kampissa, ja olisimme kaivanneet yhtä leikkijunaa/veturia (!!) eikä sellaista saanut mistään, kun BR-lelutkin oli juuri lopettanut. Toki sellaisen voisi tilata netistä, mutta olisimme mieluummin menneet ihan kauppaan hypistelemään ja vertailemaan ja napanneet mukaan samalla kertaa. Aina ei jaksaisi myöskään selailla tuntikaupalla nettisivuja ja selvittää mikä on paras, mikä on halvin, missä on mitäkin ominaisuuksia ja mikä käy minkäkin kanssa, kun helpommalla pääsisi jos marssisi suoraan kivijalkakauppaan ja kysyisi myyjältä. No, säästöä toi tietysti se että koko veturi on edelleen ostamatta ja ehkä harkitsemme tarkemmin tarvitaanko sellaista edes.. 

  2. Tämä nyt ei liity suoraan tähän postaukseen, mutta: teillä kun lapsi piirtää ja maalaa paljon, niin mitä kyniä, värejä ja papereita käytätte? Meillä isompi ei ole koskaan piirtänyt mitenkään erityisen paljon, joten emme ole asiaa pohtineet yhtään, mutta nyt 3-vuotiaamme piirtäisi ja maalaisi _koko_ajan_ eikä yhtäkkiä marketin hyllystä napattu joku-vaan-setti näytäkään toimivan ollenkaan, vaan siveltimistä lähtee karvoja, vesivärit kuluvat viikossa ja värit katkeilevat vaikka nätisti säilytetäänkin. Itse emme ole kumpikaan todellakaan asiantuntijoita nähneetkään joten olen ihan pihalla 😀

    1. Esim suomalainen kirjakauppa on paikka josta saa hyviä pensseleitä, kyniä, vesivärejä ja paperia. Tavalliset markettivehkeet vie ilon aina nopeasti.

    2. Aloitettiin puukynillä ja liiduilla, sitten siirryttiin tusseihin. Nyt ostin viime kesänä kunnon uudelleentäytettävät Copic Ciao -tussit ja hyvää piirustuspaperia juuri niitä tusseja varten. Tavallisilla värikynillä ja liiduilla voi piirrellä ihan tavalliselle kopiopaperille. Ostin reilu vuosi sitten myös tosi kivat Djeco-vesivärit, jossa on monta kaunista sävyä. Liitujen katkeilulle ei voi oikein mitään… Ja akryylivärit ovat Clas Ohlsonin setti, jossa oli monta väriä, pensselit ja olisiko ollut pari pohjaakin mukana. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *