Lisää iltasatuja kapinallisille tytöille

Kaupallinen yhteistyö: Kustantamo S&S

Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Suomessa tytöillä on varmasti monin tavoin parempi asema kuin monessa muussa maassa, mutta täälläkin tuntuu tarpeelliselta muistuttaa, että myös tytöistä voi tulla ihan mitä tahansa he ikinä haluavatkaan ja että tyttöjen ja naisten ei tarvitse hyväksyä minkäänlaista vähättelyä pojilta tai miehiltä – eikä toisilta tytöiltä.

Iltasatuja kapinallisille tytöille-9.jpg

Koen, että isänä tehtäväni on muistuttaa siitä paitsi tytärtäni myös poikaani. En ylipäänsä ymmärrä, miten kenestäkään sisariaan ja äitiään arvostavasta pojasta voi kasvaa mies, joka halveksii ja aliarvioi tyttöjä ja naisia.

Haluan kasvattaa lapseni uskomaan, että heistä voi tulla aivan mitä tahansa, että sukupuolen ei tarvitse rajoittaa omia unelmia ja että sukupuoli ei ole myöskään syy estää toisia saavuttamasta heidän unelmiaan. Toivon todella, että kun lapsemme ovat aikuisia, ei ole enää lasikattoja ja tarvetta #metoo-liikkeille.

Tähän teemaan sopii hyvin myös ehdoton lukuvinkkini jokaiseen lapsiperheeseen, joissa on tyttöjä.

Tyttäremme sai keväällä syntymäpäivälahjaksi Kustantamo S&S:n suomeksi julkaiseman Iltasatuja Kapinallisille tytöille (Elena Favilli ja Francesca Cavallo), ja se ahmittiin iltasatuina kesän aikana. Kirjaan on tullut nyt samoilta kirjailijoilta jatko-osa, Iltasatuja kapinallisille tytöille 2.

Iltasatuja kapinallisille tytöille-6.jpg

Molemmat kirjat sisältävät sata voimaannuttavaa tositarinaa ihmellisistä naisista, jotka ovat olleet omalla alallaan merkittäviä ja esimerkillisiä esikuvia. Naisten tarinat ovat hyvin erilaisia, ja mukana on niin taiteilijoita, tieteen edelläkävijöitä, poliitikkoja, muinaisia hallitsijoita kuin urheilijoitakin. Yhteistä heille on, että he ovat kaikki olleet jollain tavalla poikkeuksellisia omana aikanaan.

On hauskaa, että mukana ei ole vain viihteen supertähtiä vaan myös suurelle yleisölle tuntemattomampiakin merkkinaisia. On erittäin tervettä kertoa lapsille, että menestyksen mittari ei ole kuuluisuus ja että julkisuus kuuluu vain harvoihin ammatteihin. Ja että tytön suurin haave voi hyvin olla tulla astronautiksi.

Iltasatuja kapinallisille tytöille-1.jpg

Tyttäremme on rakastanut kirjojen tarinoita. Siinä on jotain todella kiehtovaa, kun oikeasti eläneiden tai edelleen elossa olevien ihmisten tarinoita kerrotaan iltasadun muodossa. Hänelle on ollut myös tärkeää, että henkilöistä luetaan syntymä- ja kuolinvuodet ja sitten mietitään yhdessä, minkä ikäisenä henkilö on kuollut tai minkä ikäinen hän on tällä hetkellä. Tarinat ovat toisinaan surullisiakin mutta niin lyhyitä, että usein ehtii vielä lukea seuraavankin tarinan, ettei nukkumaan mennessä jää liian surullinen mieli.

Kirja on paitsi kirjoitettu kivasti, myös kuvitettu todella taidokkaasti. Jokaisen ihmenaisen tarina on kuvitettu yksilöllisesti ja niin kiinnostavasti, että kirjoja lukee mielellään ihan taidekirjanakin. Pyysin tytärtäni näyttämään lempitarinoitaan ykköskirjasta, ja hän taisi valita kuvien puolesta seuraavat:

Ada LovelaceMatemaatikko

Iltasatuja kapinallisille tytöille-3.jpgAlicia AlonsoBallerina

Iltasatuja kapinallisille tytöille-4.jpgMaud Stevens WagnerTautointitaitelija

Iltasatuja kapinallisille tytöille-5.jpg

Kakkoskirjan tarinoissa esitellään mm. Agatha Christie, Beyoncé, Angela Merkel, Ellen DeGeneresAudrey Hepburn, J. K. Rowling, Mata Hari ja Nefertiti.

Iltasatuja kapinallisille tytöille-12.jpgIltasatuja kapinallisille tytöille-15.jpgIltasatuja kapinallisille tytöille-16.jpg

Kenen tarinasta kuitenkin aloitettiin?

MadonnaLaulaja, lauluntekijä ja liikenainen

Iltasatuja kapinallisille tytöille-2.jpg”Syntyipä kerran tähti kaupungissa, jonka joki halkoi kahtia. Hänen nimensä oli Madonna. Hän oli fiksu ja sai koulussa huippuarvosanoja. Hän kuitenkin tunsi aina olevansa erilainen kuin muut. Ennen kaikkea Madonna tiesi täsmälleen mitä halusi eikä antanut kenenkään vaikuttaa unelmiinsa…”

Iltasatuja kapinallisille tytöille-10.jpg

”Minäkin haluan olla isona niin kuin Madonna.”

Voi rakas, se vaatii paljon työtä, mutta noilla lahjoilla ja päättäväisyydellä sinusta voi tulla mitä vain.

Iltasatuja kapinallisille tytöille-11.jpg

Saat Iltasatuja kapinalliselle tytöille 2 -kirjasta 40 %:n alennuksen ovh:sta koodilla ”tyttojenpaiva” 14.10. saakka osoitteessa kustantamo.sets.fi/kirja/iltasatuja-kapinallisille-tytoille-2. Kirjalle jää siis hintaa 19,20 € + postikulut.

Ykkösosan löydät täältä: kustantamo.sets.fi/kirja/iltasatuja-kapinallisille-tytoille.

perhe vanhemmuus kirjat lapset
Kommentit (4)
  1. Suomailaisia sankareita löytyy myös kirjasta Sankaritarinoita tytöille.

    1. Kyllä! Ja sekin löytyy jo hyllystä 🙂

  2. Vinkki uudesta suomalaisesta sarjasta samaan teemaan: Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin lapsille suunnattu Suomen supernaisia -sarja, jonka ensimmäinen osa ”MINNA! Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot” on juuri ilmestynyt.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *