Little Airport kutsuu lapsiperheet matkalle

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Finavia

Lasten kanssa matkustamisessa on oma härdellinsä, se on myönnettävä. Vaikka mekin olemme Rouvan kanssa tottuneita matkustajia, ensin yhden ja nyt kahden lapsen lisääminen pakkauslistalle matkatavaroineen lisää matkaan monta muuttujaa. Siksipä onkin hauska tietää, että ainakaan kotimaan päässä lentoasemalla asiointia ei tarvitse jännittää.

Finavia on lanseerannut hiljattain Little Airport -konseptin, jonka tarkoitus on kehittää lentoasemaa ja sen palveluita erityisesti lapsiperheet huomioon ottaen. Sain Finavialta kutsun tulla tutustumaan lapsiperheiden palveluihin yhdessä Rimma & Laura ja Noora & Noora -blogien kirjoittajien kanssa.

Saavuimme paikalle junalla. Tytöstä oli aivan hassua tulla lentoasemalle, vaikka emme olleet lähdössä mihinkään, mutta hän oli silti aivan täpinöissään päästessään mukaan.

Suora junayhteys Helsingin keskustasta lentoasemalle vie kehäradan I- ja P-junilla puolisen tuntia. Muualta Suomesta junalla matkustavien kannattaa vaihtaa junaansa Tikkurilassa, josta I-juna tuo lentoasemalle vain 8 minuutissa. Pelkkä junamatka ja maan alla sijaitseva juna-asema voivat olla jo elämys monelle pienelle ihmiselle.

Olimme Rouvan kanssa pitkään matkustajia, jotka saapuvat lentoasemalle viime tipassa, mutta nyt on ollut opeteltava hieman stressittömämpään rytmiin. Nykyisin suunnittelemme saapumisemme niin, että ennen lentoa ehditään vielä syödä, ja usein (siis New Yorkin lennoilla) se tehdään passintarkastuksen jälkeen non-Schengen-alueella.

Lähtöselvitys ja turvatarkastukset ovat viime vuosina sujuvoituneet huomattavasti, kun paperisista lentolipuista ja boarding passeista on käytännössä luovuttu, lähtöselvitykset hoidetaan pitkälti netissä ja automaateilla ja palvelupisteillä käydään lähinnä tipauttamassa matkalaukut.

Kaikkein omatoimisimman perhematkailijan kannattaa silti varmistaa, mitä tehdään lasten matkarattaille. Käytäntö nimittäin vaihtelee lentoyhtiöittäin, ja esimerkiksi Finnair vaatii, että matkarattaat pakataan ruumaan. Finnair antaa asiakkailleen lähtöselvityksessä pussin matkarattaille, mutta toisilla yhtiöillä suojapussit saattavat olla maksullisia tai niitä ei ole saatavilla lainkaan.

Ei lapsia tarvitse kuitenkaan käsissä kanniskella terminaalin läpi, vaan lähtöselvityksen jälkeen voi ottaa lainaan lentoaseman matkarattaat, joilla pääsee kärryttelemään turvatarkastuksen läpi aina lähtöportille saakka.

Lentoasemalla, kuten matkoilla ylipäänsä, on hyvin kätevää käyttää kantoreppua tai jotain muuta kantovälinettä, ja jos lapsi sattuu nukahtamaan sellaiseen, häntä ei tarvitse herättää turvatarkastuksessa. Kantorepusta voi olla iloa myös pidemmällä lennolla lentomatkan aikanakin.

Lasten kanssa matkustaessa voi nauttia yhdestä asiasta, joka saattaa nopeuttaa porteille pääsyä merkittävästi. Lapsiperheille on erillinen Family Gate -portti, josta pääsee turvatarkastuksen läpi usein täysin jonottamatta. Family Gatelta lapsille saa myös lentoaseman VIP-passin, puuhakirjan ja oman matkatavaratägin. 

Pienten lasten kanssa matkustavien ei muuten kannata huolehtia käsimatkatavaroiden nesterajoituksista: vauvan ruoat saa edelleen ottaa mukaan lennolle, kun ne vaan näytetään turvatarkastuksessa. Tarkastajat saattavat analysoida pakkausten sisällön turvatarkastuksen yhteydessä, mutta sekin tapahtuu purkkeja avaamatta siihen kehitetyillä laitteilla. 

Turvatarkastuksen jälkeen on toivottavasti hyvin aikaa rentoutua ennen lentoa. Lapset haluavat varmasti käydä katsomassa, mitä löytyy Reima Kids' Lounge -leikkipaikoista, joita on Schengen-alueella porttien 16, 20 ja 30 lähellä ja non-Schengen-alueella portin 38 kohdalla. Leikkihuoneissa on käytettävissä myös mikroaaltouunit. 

Non-Schengen-alueen Kids' Loungessa on myös kiipeilyteline. Tämä paikka olikin tuttu New Yorkin -matkoiltamme.

Kävimme tutustumassa myös aikuisempaan makuun tehtyyn Kainuu-loungeen, johon voi tulla levähtämään ja istuskelemaan poissa lentokentän hälystä.

Pidempään koneen lähtöä tai todennäköisesti sen vaihtoa odottavat matkustajat voivat käyttää hyväkseen GoSleep-unimunia ja vetäytyä luukun taakse lepäämään.

Non-Schengen-alueelle kuljetaan passintarkastuksen läpi. EU-passeilla on mahdollista käyttää passintarkastusautomaattia, mutta jos seurueessa on alle 130 cm pitkiä lapsia, on kuljettava perinteisesti rajavartijan kopin kautta. Non-schengen-alueella on lisää kauppoja ja ravintoloita.

Poikamme ei ole muuten yllättäen kasvanut aivan hallitsemattomasti, vaan tyttönen tutustui tällä retkellä Rimman poikaan ja otti hänet pian adoptio-pikkuveljekseen.

Yleensä kuljemme muun terminaalin ja passintarkastuksen läpi mahdollisimman nopeasti, jotta ehdimme vielä syödä lähempänä lähtöporttia. Tällä retkellä meille tarjottiin lounas Nordic Kitchenissä portin 36 tienoilla. Tarjolla oli ravintolan parhaita paloja kuten sienirisottoa...

...ja pizzaa pohjoismaisella twistillä: täytteeksi saa esim. poroa tai lohta.

Non-Schengen-alueella on myös yksi lapsia varmasti ilahduttava puuhapiste: Hamleysin lelukauppa, jonka ohi voi olla vaikea kävellä.

Oma tärkein neuvoni lasten kanssa matkustaville on: saavu kentälle tarpeeksi ajoissa. Kaikki muu kyllä selviää kysymällä vaikkapa sesonkiaikoina auttavilta HELPers-apureilta. Omaa mieltäni myös rauhoittaa, kun listaan ennen lähtöä paperille kaikki asiat, jotka on muistettava ottaa mukaan. Finavialla on tähän apuväline sekä lapsille että aikuisille.

Lentoasemalla asioiva saattaa haluta ladata lisäksi Helsinki Airport -appsin, josta voi katsoa lähtevien ja saapuvien lentojen tiedot, varata pysäköinnin, tilata ostoksia ennakkoon ja myös tilata ja maksaa ennakkon kahvilaostoksia, jotka voi noutaa palvelussa mukana olevien lentokenttäkahviloiden tiskiltä.

Little Airport -konsepti on vasta alussa, ja Finavia kuuntelee palautetta ja ehdotuksia kaikilta matkustajilta. Itse esitin heille jo toiveen liukumäestä ja useammista kiipeilytelineistä lapsille.

Hauskoja matkoja kaikille, olette sitten liikkeellä lasten kanssa, aikuisten kesken tai ihan yksin!

Kommentit

Fiemke (Ei varmistettu)

Moi! Matkustan paljon yksin kahden lapsen kanssa ja kokemukseni mukaan Helsinki-Vantaa on yksi Euroopan huonoimmista kentistä lapsen kanssa sillä matkarattaita tai vauva auton istuinta ei saa portille saakka mukaan kuten kaikilla muilla Euroopan kentillä on tapana. Kun toinen lapseni oli 2-6 kk eikä osannut vielä istua, olisin ehdottomasti tarvinnut vauvakaukalon mukaan portille mutta tämä ei Helsinki-Vantaan henkilöstön mukaan ollut mahdollista. Miten yksin matkustava vanhempi pääsee esim vessaan kahden lapsen kanssa jos toinen on niin pieni ettei sitä saa Reima-rattaisiin? Mitäs sitten jos lento on paljon myöhässä ja haluaisit laskea lapsen vaikka muutamaksi hetkeksi pois sylistä? Turvatarkastuskin on mahdoton yksin. Siellä on kyllä syöttötuolit valmiina jotta tavaroiden pakkaus sujuisi paremmin mutta eihän alle puolivuotiasta voi laittaa syöttötuoliin. Yritin kerran kysyä henkilökunnalta apua jos voisivat ottaa pikkuvauvan hetkeksi syliin mutta eivät kuulemma saa. Ihmeellistä on taas että muilla kentillä henkilöstö pitää mielihyvin pikkuvauvaa hetken sylissä. Olen jättänyt palautetta Finavialle mutta en tiedä käsittelivätkö avunhuutoni. Ehkä sinäkin voisit blokkarina viedä sanaa eteenpäin. Parannusehdotukset: 1) Vauva saa aina matkarattaat tai vauvakaukalon mukaan. 2) Turvatarkastukseen ylimääräinen käsipari

tai ainakin spontaanisti palvelualtista henkilöstöä auttamaan yksimatkaavia 3) Reima-rattaat tulisi henkilökunnan puolesta palauttaa aina turvatarkastuksen kohdille. Eräänkin kerran olen raahannut lapset ja matkatavarat Aasian porteille saakka, koska kaikki kärryt oli siellä.
Olisi mahtavaa jos nämä tärkeät asiat huomioitaisiin Helsinki-Vantaalla ja vasta sitten kehitettäisiin leikkitiloja ja muita palveluita eteenpäin!

Sini / Finavia (Ei varmistettu)

Moi Fiemke!

Kiitos tärkeästä palautteestasi, välitän sen meillä eteenpäin käsiteltäväksi. Lentoyhtiöt pyrkivät useimmiten hoitamaan kaikki mahdolliset matkatavarat jo lähtöselvityksessä, koska lähtöportilla siihen on usein valitettavan niukasti aikaa. Tämä tarkoittaa myös mm. lastenrattaista luopumista aikaisessa vaiheessa.

Mitä tulee tuohon henkilökunnan apuun, niin turvatarkastajilla ei ole velvollisuutta ottaa lasta syliin tavaroiden pakkauksen ajaksi. Tämä juontaa juurensa vastuukysymyksiin, jos vaikka pahimmassa tapauksessa lapselle sattuisi jokin onnettomuus vieraassa sylissä. Turvatarkastuksessa kannattaa suunnata aina lapsiperheiden Family Gate:lle, johon valikoituu henkilökuntaa, jolla on kokemusta lasten kanssa toimimisesta. Täällä apusyli saattaa löytyä helpommin :) Olen kuullut myös, että kantoreppu on tosi kätevä apuväline lentoasemalla.

Lasten kanssa matkustamisesta ei taatusti haastetta puutu ja siksi tällaiset konkreettiset kehitysehdotukset ovatkin todella tärkeitä!

Fiemke (Ei varmistettu)

Kiitos vastauksesta Sini! Alhaalla ehdotettu leikkikehä turvatarkastukseen on tosi hyvä idea ja auttaisi paljon turvatarkastuksessa. Samanlainen leikkikehä voisi olla myös vaipanvaihtohuoneessa, jotta yksin matkustava vanhempikin pääsisi vessaan. Vaihtoehtoisesti voisi hommata muutamia sittereitä joihin pienenkin vauvan voisi turvallisesti hetkeksi laittaa. Niitä voisi olla kentällä useammassakin paikassa esim turvatarkastuksessa, leikkihuoneessa tai ravintoloissa. Matkat on usein pitkiä ja vauva on sylissä myös koko lennon joten olisi kiva välillä saada pikkuinen turvallisesti johonkin hetkeksi.Kiva että kommentoit tätä kautta ja projektinne on tosi tarpeellinen!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos Sini vastauksista!

Se, saako turvakaukalon tai rattaat ottaa lähtöportille asti, riippuu täysin lentoyhtiöstä. Jatkossa matkaan lähtiessä kannattaa tiedustella tätä asiaa jo lentoa varatessa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Turvakaukalo kuulostaa vähän hankalalta. Tai en ainakaan itse sitä viitsisi kanniskella, ja myös koneessa sen mahtuminen käsimatkakatavaratilaan on vähän kyseenalainen.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mulla ei ole oikein mitään mielikuvaa rataskäytännöistä muilla kentillä, sillä olemme niin tottuneet kantoreppuun matkoilla. Rooman Fiumicinolla rattaat sai muistaakseni vielä portille asti, mutta Italia on muutenkin Italia... :D

Kaaka (Ei varmistettu)

Muuten hyvä, mutta meidän on hki-vantaalla täytynyt joka kerta ottaa vauva pois kantorepusta (tula) turvatarkastuksessa... Ei mikään sujuvin systeemi, kun sitten täytyy pukea taas koko paketti päälle ennen kuin voi ottaa tavarat käteensä! Alle puolivuotiaan kanssa juurikin kädet loppuu kesken kuten yllä mainittiin.

Propsit kuitenkin siitä että Family Gaten työntekijä huutelee jo kaukaa että tänne vauvan kanssa :)

aaaAnneK (Ei varmistettu)

Meinasin samaa kommentoida, että vauva/lapsi täytyy ottaa kantorepusta pois turvatarkastuksissa. Ilmeisesti ihan käytäntö kaikissa maissa. Lanzaroteltako tultiin, niin siellä oli tilanne, että tarkastajat vaativat edessä olevia vanhempia risumaan vauvan vaippasilteen. Syy ei siinä hässäkässä mulle selvinnyt. Eli kaikkeen on syytä varustautua ja tämän todistaneena, vinkkini on että pukekaa vauvoille helppoja ja nopeasti riisuttavia ja puettavia vaatteita. Ne helpottaa myös koneessa vaipanvaihtoja. Jossain kentillä on turvatarkastuksen toisessa päässä ollut leikkikehiä, mihin lapsi on ollut helppo laittaa, kun pakkaa tavaroita takas laukkuihin ja päälle. Tämä olis kiva helsinki-Vantaan kentälle.

Sini / Finavia (Ei varmistettu)

Moi aaaAnneK!

Kiitos palautteestasi. Uusimman ohjeistuksen mukaan lasta ei tarvitse ottaa kantorepusta pois turvatarkastuksen aikana. Näin on käytäntö ainakin meillä Helsinki-Vantaalla. Tämä saattaa kuitenkin tarkoittaa lähempää tarkastelua metallinpaljastimen jälkeen, mikäli portti antaa hälytyksen. Tuo vauvan riisuminen vaippasilleen Lanzarotella kuulostaa kyllä hurjalta. Veikkaisin, että vanhemman ja lapsen kulkiessa metallinpaljastimen läpi on tullut hälytys, jonka syytä on yritetty paikantaa. Meillä vauvoja (tai aikuisia) ei onneksi ryhdytä riisumaan turvatarkastuksessa. Mutta vaipanvaihtoa ajatellen helposti riisuttavat vaatteet ovat kyllä erinomainen vinkki! Minulle vinkattiin myös, että lentokoneessa vauvan vatsa saattaa toimia normaalia aktiivisemmin, joten vanhempienkin kannattaa varautua vaihtovaatteiden kera. :) Leikkikehäidean laita ilomielin eteenpäin!

aaaAnneK (Ei varmistettu)

Kiva, kun vastasitte heti palautteisiin.
Hienoa, kuulla että helsinki- Vantaalla otettu käyttöön uusi ohjeistus kantorepun suhteen. Taitaa olla ihan uusi juttu, koska kuukausi sitten ei vielä käytössä. Mutta tosiaan helpottaa todella paljon.
Olenkin aina kiroillut tuota vaipanvaihdon määrää koneessa. Nyt löytyis selitys :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Voikohan sillä olla jotain tekemistä asian kanssa, että lentokoneessa on alhaisempi ilmanpaine kuin maassa, joten suolistossa olevat ilmakuplat laajenevat..?

Tommi K
Isyyspakkaus

Jees, viimeksi juuri NYC:in lennolla taisi mennä vauvan vaatteet vaihtoon molempiin suuntiin mennessä. Hän oli kyllä myös kipeänä, ja vatsan toiminta muutenkin erilaista kuin normaalisti...

Tommi K
Isyyspakkaus

Ohhoh, tuo kuulostaa aika hurjalta. Leikkikehä ei olisi yhtään hassumpi ajatus.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä ihan sama. Vauva oli juuri nukahtanut Manducaan ja hänet piti irrottaa siitä turvatarkastuksen ajaksi ja Manduca piti laittaa hihnalle. Käsittämättömän tyhmää. Sitten se pienokainen huusikin koneessa väsymystään..

Vierailija (Ei varmistettu)

Minäkin olen niin Helsingissä kuin JFK:lla joutunut ottaa vauvan pois kantorepusta (manduca) turvatarkastuksessa.

Suzi (Ei varmistettu)

Sama juttu, yksin pienen kanssa paljon matkustaneena vain kerran on saatu pitaa kantoreppu paalla. Poika pois repusta ja reppu lapivalaisuun, kun kengatkin riisutaan valilla niin kylla olisi mukava kun olisi auttava kasipari. Onneksi kanssamatkustajista aina on loytynyt apua kun on vaan sita pyytanyt.
Niissa Reiman rattaissa on niin loysat valjaat etta yksivuotias ei niissa pysynyt.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kenkiä ei ole onneksi joutunut riisumaan kuin kerran, en muista missä. Se tuntuu jotenkin liioittelulta.

Triit (Ei varmistettu)

Tälle hankkeelle on Helsinki-Vantaalla tosiaan tarvetta, koska itsekin miellän kentän vähemmän lapsiystävälliseksi.

Suurin syy on jonkun muunkin mainitsema rattaistaluopumispakko jo lähtöportilla. Pienet vauvat kun eivät tosiaan vielä istu ja ne pienemmät istuvatkaan eivät istu paikallaan ilman valjaita niin ne "reima-rattaat" ovat käyttökelvottomia. Vauvoille olisi siis ehdottomasti tarpeen esim. Turvakaukalotyyppiset rattaat.

Kantoreppu on kyllä ihan loistava reissatessa ja kentällä, mutta kaikki eivät niissä viihdy ja esim. Vessassakäynti ja syöminen on kyllä mukavampaa lapsi rattaissa tms. Samoin yksin lapsen ja tavaroiden kanssa vessassakäynti on haastavaa ellei löydä tarpeeksi tilavaa invavessakoppia.

Isomman lapsen kanssa komppaan kiipeilytelineitä ja oikeastaan mitä vaan, jossa saa juosta ja riekkua. Me ainakin pyrimme täyttämään lapsen liikkumistarvetta kentällä, jotta malttaisi sitten lennon ajan pysyä rauhassa. Näillä leikkipaikoilla voisi kyllä olla joku tehostettu siivous kun vähän hirvittää millaisia tautien levittämöitä ovat ☺. Pienille konttajille ja ryömijöille olisi tarpeen oma alueensa siinä lähellä (jotta voi tarvittaessa vahtia eri ikäisiä lapsia kerralla).

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiipeilyteline ja liukumäki voisivat sijaita vielä jonkin ruokaravintolan vieressä niin, että voisi itse istua ruokapöydässä ja lapsi purkaa energiaa kiipeilytelineellä!

aniakin (Ei varmistettu)

Babyzen Yoyo rattaat saa ottaa mukaan käsimatkatavarana, suosittelen!

Kommentoi