Little Airport kutsuu lapsiperheet matkalle

Kaupallinen yhteistyö: Finavia

Lasten kanssa matkustamisessa on oma härdellinsä, se on myönnettävä. Vaikka mekin olemme Rouvan kanssa tottuneita matkustajia, ensin yhden ja nyt kahden lapsen lisääminen pakkauslistalle matkatavaroineen lisää matkaan monta muuttujaa. Siksipä onkin hauska tietää, että ainakaan kotimaan päässä lentoasemalla asiointia ei tarvitse jännittää.

IMG_9677.jpgFinavia on lanseerannut hiljattain Little Airport -konseptin, jonka tarkoitus on kehittää lentoasemaa ja sen palveluita erityisesti lapsiperheet huomioon ottaen. Sain Finavialta kutsun tulla tutustumaan lapsiperheiden palveluihin yhdessä Rimma & Laura ja Noora & Noora -blogien kirjoittajien kanssa.

Saavuimme paikalle junalla. Tytöstä oli aivan hassua tulla lentoasemalle, vaikka emme olleet lähdössä mihinkään, mutta hän oli silti aivan täpinöissään päästessään mukaan.

Suora junayhteys Helsingin keskustasta lentoasemalle vie kehäradan I- ja P-junilla puolisen tuntia. Muualta Suomesta junalla matkustavien kannattaa vaihtaa junaansa Tikkurilassa, josta I-juna tuo lentoasemalle vain 8 minuutissa. Pelkkä junamatka ja maan alla sijaitseva juna-asema voivat olla jo elämys monelle pienelle ihmiselle.

IMG_9653.jpg

Olimme Rouvan kanssa pitkään matkustajia, jotka saapuvat lentoasemalle viime tipassa, mutta nyt on ollut opeteltava hieman stressittömämpään rytmiin. Nykyisin suunnittelemme saapumisemme niin, että ennen lentoa ehditään vielä syödä, ja usein (siis New Yorkin lennoilla) se tehdään passintarkastuksen jälkeen non-Schengen-alueella.

Lähtöselvitys ja turvatarkastukset ovat viime vuosina sujuvoituneet huomattavasti, kun paperisista lentolipuista ja boarding passeista on käytännössä luovuttu, lähtöselvitykset hoidetaan pitkälti netissä ja automaateilla ja palvelupisteillä käydään lähinnä tipauttamassa matkalaukut.

Kaikkein omatoimisimman perhematkailijan kannattaa silti varmistaa, mitä tehdään lasten matkarattaille. Käytäntö nimittäin vaihtelee lentoyhtiöittäin, ja esimerkiksi Finnair vaatii, että matkarattaat pakataan ruumaan. Finnair antaa asiakkailleen lähtöselvityksessä pussin matkarattaille, mutta toisilla yhtiöillä suojapussit saattavat olla maksullisia tai niitä ei ole saatavilla lainkaan.

Ei lapsia tarvitse kuitenkaan käsissä kanniskella terminaalin läpi, vaan lähtöselvityksen jälkeen voi ottaa lainaan lentoaseman matkarattaat, joilla pääsee kärryttelemään turvatarkastuksen läpi aina lähtöportille saakka.

Lentoasemalla, kuten matkoilla ylipäänsä, on hyvin kätevää käyttää kantoreppua tai jotain muuta kantovälinettä, ja jos lapsi sattuu nukahtamaan sellaiseen, häntä ei tarvitse herättää turvatarkastuksessa. Kantorepusta voi olla iloa myös pidemmällä lennolla lentomatkan aikanakin.

IMG_9884.jpg

Lasten kanssa matkustaessa voi nauttia yhdestä asiasta, joka saattaa nopeuttaa porteille pääsyä merkittävästi. Lapsiperheille on erillinen Family Gate -portti, josta pääsee turvatarkastuksen läpi usein täysin jonottamatta. Family Gatelta lapsille saa myös lentoaseman VIP-passin, puuhakirjan ja oman matkatavaratägin.

IMG_9883.jpg

Pienten lasten kanssa matkustavien ei muuten kannata huolehtia käsimatkatavaroiden nesterajoituksista: vauvan ruoat saa edelleen ottaa mukaan lennolle, kun ne vaan näytetään turvatarkastuksessa. Tarkastajat saattavat analysoida pakkausten sisällön turvatarkastuksen yhteydessä, mutta sekin tapahtuu purkkeja avaamatta siihen kehitetyillä laitteilla.

IMG_9668.jpg

Turvatarkastuksen jälkeen on toivottavasti hyvin aikaa rentoutua ennen lentoa. Lapset haluavat varmasti käydä katsomassa, mitä löytyy Reima Kids’ Lounge -leikkipaikoista, joita on Schengen-alueella porttien 16, 20 ja 30 lähellä ja non-Schengen-alueella portin 38 kohdalla. Leikkihuoneissa on käytettävissä myös mikroaaltouunit.

IMG_9701.jpg

Non-Schengen-alueen Kids’ Loungessa on myös kiipeilyteline. Tämä paikka olikin tuttu New Yorkin -matkoiltamme.

IMG_9862.jpg

Kävimme tutustumassa myös aikuisempaan makuun tehtyyn Kainuu-loungeen, johon voi tulla levähtämään ja istuskelemaan poissa lentokentän hälystä.

IMG_9708.jpg

Pidempään koneen lähtöä tai todennäköisesti sen vaihtoa odottavat matkustajat voivat käyttää hyväkseen GoSleep-unimunia ja vetäytyä luukun taakse lepäämään.

IMG_9742.jpg

Non-Schengen-alueelle kuljetaan passintarkastuksen läpi. EU-passeilla on mahdollista käyttää passintarkastusautomaattia, mutta jos seurueessa on alle 130 cm pitkiä lapsia, on kuljettava perinteisesti rajavartijan kopin kautta. Non-schengen-alueella on lisää kauppoja ja ravintoloita.

IMG_9764.jpg

Poikamme ei ole muuten yllättäen kasvanut aivan hallitsemattomasti, vaan tyttönen tutustui tällä retkellä Rimman poikaan ja otti hänet pian adoptio-pikkuveljekseen.

IMG_9765.jpg

Yleensä kuljemme muun terminaalin ja passintarkastuksen läpi mahdollisimman nopeasti, jotta ehdimme vielä syödä lähempänä lähtöporttia. Tällä retkellä meille tarjottiin lounas Nordic Kitchenissä portin 36 tienoilla. Tarjolla oli ravintolan parhaita paloja kuten sienirisottoa…

IMG_9811.jpg

…ja pizzaa pohjoismaisella twistillä: täytteeksi saa esim. poroa tai lohta.

IMG_9840.jpg

Non-Schengen-alueella on myös yksi lapsia varmasti ilahduttava puuhapiste: Hamleysin lelukauppa, jonka ohi voi olla vaikea kävellä.

IMG_9769.jpg

Oma tärkein neuvoni lasten kanssa matkustaville on: saavu kentälle tarpeeksi ajoissa. Kaikki muu kyllä selviää kysymällä vaikkapa sesonkiaikoina auttavilta HELPers-apureilta. Omaa mieltäni myös rauhoittaa, kun listaan ennen lähtöä paperille kaikki asiat, jotka on muistettava ottaa mukaan. Finavialla on tähän apuväline sekä lapsille että aikuisille.

Lentoasemalla asioiva saattaa haluta ladata lisäksi Helsinki Airport -appsin, josta voi katsoa lähtevien ja saapuvien lentojen tiedot, varata pysäköinnin, tilata ostoksia ennakkoon ja myös tilata ja maksaa ennakkon kahvilaostoksia, jotka voi noutaa palvelussa mukana olevien lentokenttäkahviloiden tiskiltä.

Little Airport -konsepti on vasta alussa, ja Finavia kuuntelee palautetta ja ehdotuksia kaikilta matkustajilta. Itse esitin heille jo toiveen liukumäestä ja useammista kiipeilytelineistä lapsille.

Hauskoja matkoja kaikille, olette sitten liikkeellä lasten kanssa, aikuisten kesken tai ihan yksin!

perhe matkat vanhemmuus lapset
Kommentit (21)
  1. Babyzen Yoyo rattaat saa ottaa mukaan käsimatkatavarana, suosittelen!

  2. Tälle hankkeelle on Helsinki-Vantaalla tosiaan tarvetta, koska itsekin miellän kentän vähemmän lapsiystävälliseksi.

    Suurin syy on jonkun muunkin mainitsema rattaistaluopumispakko jo lähtöportilla. Pienet vauvat kun eivät tosiaan vielä istu ja ne pienemmät istuvatkaan eivät istu paikallaan ilman valjaita niin ne ”reima-rattaat” ovat käyttökelvottomia. Vauvoille olisi siis ehdottomasti tarpeen esim. Turvakaukalotyyppiset rattaat.

    Kantoreppu on kyllä ihan loistava reissatessa ja kentällä, mutta kaikki eivät niissä viihdy ja esim. Vessassakäynti ja syöminen on kyllä mukavampaa lapsi rattaissa tms. Samoin yksin lapsen ja tavaroiden kanssa vessassakäynti on haastavaa ellei löydä tarpeeksi tilavaa invavessakoppia.

    Isomman lapsen kanssa komppaan kiipeilytelineitä ja oikeastaan mitä vaan, jossa saa juosta ja riekkua. Me ainakin pyrimme täyttämään lapsen liikkumistarvetta kentällä, jotta malttaisi sitten lennon ajan pysyä rauhassa. Näillä leikkipaikoilla voisi kyllä olla joku tehostettu siivous kun vähän hirvittää millaisia tautien levittämöitä ovat ☺. Pienille konttajille ja ryömijöille olisi tarpeen oma alueensa siinä lähellä (jotta voi tarvittaessa vahtia eri ikäisiä lapsia kerralla).

    1. Kiipeilyteline ja liukumäki voisivat sijaita vielä jonkin ruokaravintolan vieressä niin, että voisi itse istua ruokapöydässä ja lapsi purkaa energiaa kiipeilytelineellä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *