Lohta ja uunijuureksia

Lihattoman lokakuun jälkeen pinnalla: uunilohi.

Uunilohen pinnalla: timjami.

Lisukkeina: paahdetut perunat ja porkkanat.

Ei sitä kovin paljon kummallisempaa ruokaa tarvitse.

IMG_8482 (1).jpg

Lohen valmistamisessa ongelma on usein se, että kalan pinnalle ripoteltu suola ei ehdi imeytyä kalaan, ja ruoka jää mauttomaksi. Tähän ratkaisun tarjoaa voimakas suolaliemi, jossa kalaa liotetaan ennen paistamista.

IMG_8443.jpg

IMG_8450.jpg

Uunilohi

  • 1 dl suolaa
  • 1 l vettä
  • 1 – 1,5 kg lohta
  • tuoretta timjamia

Valmistaminen

  1. Mittaa suola ja vesi kattilaan. Keitä vettä, kunnes suola on liuennut veteen, ja jäähdytä liuos
  2. Laita lohi uunivuokaan ja kaada suolaliuos sen päälle. Anna kalan suolaantua vedessä noin puoli tuntia
  3. Kaada suolavesi pois, ripottele kalan pinnalle tuoretta timjamia ja paista kalaa 180-asteisessa uunissa 20 – 25 minuuttia, kunnes kala on kypsynyt.

IMG_8476.jpg

Herkulliset lisukkeet saat porkkanoista ja perunoista.

Molempia on hyvä olla vähintään puoli kiloa, mutta ainakin perunat tuntuvat käyvän niin hyvin kaupaksi, että itse teemme niitä kerralla kilon verran. Ylijääviä porkkanoita voi taas hyvin syödä jääkaapista useamman päivän ajan, joten niitäkin kannattaa tehdä reilumpi satsi.

  1. Kuori porkkanat ja pilko ne reilun kokoisiksi lohkoiksi
  2. Pese perunat ja lohko ne kuorineen kahdeksaan osaan
  3. Laita juurekset omille uunipelleilleen leivinpaperin päälle. Pirskottele juuresten päälle oliiviöljyä, ripottele niiden pinnalle hieman suolaa, ja pyörittele juureksia öljyssä
  4. Paista juureksia 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Tarjoile esimerkiksi valkosipulimajoneesin kanssa.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.