Lontoo mielessä

Ostin juuri lennot itselleni ja tyttärelle Lontooseen. Olemme harkinneet Lontoon-matkaa jo pidempään (itse asiassa vuodesta 2008, jolloin kävin siellä edellisen kerran), mutta totesimme Rouvan kanssa, että koko perheen sijaan voisin tehdä tämän matkan ihan kahdestaan tyttären kanssa. 3-v kun ei saa vielä aivan hirveästi irti kaupunkilomasta, ja kahdestaan ehdimme nähdä enemmän juuri meitä kiinnostavia paikkoja.

Lontoo

Näkymää London Eyesta vuonna 2008. Kylläpä olikin huono kamera silloin

Ennen sanottiin: ”Matkailu avartaa.” Nyt sanon: ”Matkailu hävettää ja tuottaa huonoa omaatuntoa.” Toki se yhä myös avartaa, mutta siinä missä joskus 10  – 15 vuotta sitten tuntui hienolta kertoa Facebookissa olevansa matkalla Helsinki-Vantaalta ihan mihin tahansa, nykyisin siitä ei viitsisi hirveästi huudella. Varsinkin jos matkalle lähtee ilman mitään pakottavaa syytä ja ihan vain siksi, että haluaa käydä lapsen kanssa Lontoossa.

Jos jotain lieventävää asianhaaraa hakee, niin ainakaan en ole lentämässä New Yorkiin asti enkä lentänyt yhtään lentomatkaa vuonna 2019. Maksoin myös hiilipäästöjen kompensaatiomaksut molempien lennoista. Rahat menevät mosambiklaiseen projektiin, jonka tavoite on vähentää paikallisten metsien hakkuuta.

No mutta nyt kun olen kuitenkin päättänyt viedä lapsen Lontooseen, kyllä tästä matkasta otetaan kaikki irti. Kyseessä ei ole pelkkä viikonloppupyrähdys, vaan anoin lapselle koulusta lomaa koko viikoksi maaliskuun alkupuolella. Perillä olemme kuusi yötä ja käytännössä meillä on perillä seitsemän melkein täyttä päivää.

Olen itse käynyt Lontoossa sen verran monta kertaa, että kaikki ns. pakolliset nähtävyydet on nähty, ja minulla on melko hyvä käsitys, mitä paikkoja lapselle kannattaisi näyttää.

Haaveilin matkasta jo ennen kuin tytär innostui Harry Potterista, mutta Potter-innostus antoi sille lisäpontta. Päätin jo joskus aiemmin, että luemme ensin kolme ensimmäistä Potter-kirjaa ja katsomme kolme ensimmäistä elokuvaa ja sen jälkeen voimme mennä Warner Brothersin Harry Potter -studiokierrokselle, jolla en ole myöskään itse käynyt. Kierros on niin suosittu, että liput pakko ostaa hyvissä ajoin, ja tämänkin matkan suunnittelu alkoi siitä, että ostin aivan ensin liput studiolle. Agendalla on myös King’s Crossin asema ja laiturin 9 3/4 kauppa. Potter-fanin kannattaa käydä myös House of MinaLimassa, joka on suunnitellut Potter-elokuvien visuaalisen ilmeen.

Itselleni, kuten arvata saattaa, tärkeimpiä asioita Lontoossa ovat musikaalit. Nyt menemme niihinkin lapsen ehdoilla, ja olen hyväksynyt sen, etten näe itse yhtään uutta musikaalia. Sen sijaan pääsen katsomaan toistamiseen The Lion Kingin, jonka näin jo vuonna 2008, ja Mamma Mian. Sen näen jo kolmannen kerran Lontoossa. Ensimmäinen kerta oli ennakkonäytös vuonna 1999, ja nyt on hauska että tyttäreni, suuri Mamma Mia -fani, näkee nyt hänkin lähes alkuperäisen version.

Museoita olisi enemmän kuin mihin aikaa ja lapsen kärsivällisyytä on, mutta Science Museum, Natural History Museum ja Tower of London ja kruununjalokivet olisivat mielessä. Lisäksi huomasin, että Saatchi Galleryssä on tämän kevään esillä Tutankhamonin hauta-aarteita, ja ne haluaisin kyllä käydä katsomassa. Kiinnostavia näköalapaikkoja olisivat ainakin The Shard ja London Eye -maailmanpyörä, mutta taidamme käydä tsekkaamassa Sky Gardenin, joka on pilvenpiirtäjän huipulla sijaitseva sisäpuutarha. Sisäänpääsy on ilmainen, mutta lippu on varattava etukäteen. Tytär haluaisi kyllä myös London Eyehin, mutta täytyy katsella sitä paikan päällä vähän myös säiden mukaan.

Shoppailu ei varsinaisesti ole mielessä, mutta Disney Storessa ja Hamley’silla on käytävä ja haettava M&M storesta pussillinen karkkia. Ehkä voisi käydä Harrod’silla. Sain suosituksia myös Forbidden Planet -fantasiakirja ja -lelukaupasta.

Yksi suosituksia saanut kohde on Kew Gardens, ja parikin tuttua on ylistänyt puutarhaa niin että sille lienee parasta löytää aikaa.

Ruokahommat ovat vielä vähän hämärän peitossa, mutta Borough Market ja Brick Lane pitäisi kuulemma ainakin kokea. Muuten olen ruokapaikkojen suhteen vielä vähän alkupisteessä.

Jos ilmat ovat hyvät, olisi kiva käyskennellä myös puistoissa ja käydä vaikkapa prinsessa Dianan muistoleikkipuistossa, mutta jos vettä tulee vaakatasossa, se ei ole kovin houkuttelevaa. Myös Holland Parkin leikkipuistoa on suositeltu.

Onhan tässä jo aika monta paikka viikolle, enkä halua väsyttää pientä ihmistä liian tiukalla ohjelmalla. Siitäkin huolimatta, kerro ihmeessä, jos sinulla on mielessäsi jokin ehdoton kohde, jota ei voi missata.

Kommentit (22)
  1. Erikoiset Asiantuntijat
    4.3.2020, 19:46

    No huh, sinäpä olet melkoinen Lontoon asiantuntija. Voisit alkaa järjestää opastettuja reissuja sinne. Erikoinen Asiantuntija kävi tytärten kanssa Lontoossa aika lailla tasan 8 vuotta sitten. Muutamissa mainitsemissasi paikoissa kävimme myös, esimerkiksi juuri siinä London Eyesissa. Vaikuttavat olivat kaksi merkittävää kirkkoa, St Paulin katedraali, joka oli Dianan ja Charlesin vihkikirkko ja majoituspaikkamme oli ihan sen vieressä sekä Westminster Abbey. Molempiin vaan oli aika korkea pääsymaksu, muistaakseni noin 16e per nuppi. Mutta sen kerran kun sinne asti mentiin, niin pitihän sekin maksaa. Lontoo on kyllä vaikuttava kaupunki. Hyvää matkaa teille!

    1. Hahaa, no ihan turistituntemuksella mennään. Kun muutaman kerran käy jossain kaupungissa, kyllä sieltä osaa jo nimetä suurimmat nähtävyydet 🙂 Tytär oli kyllä todella vaikuttunut Lontoosta, ja nyt pääsen jakamaan matkatunnelmia useamman postauksen verran.

  2. Rainforest Cafe Piccadilly Circuksessa on tosi kiva ravintola (ja kauppa) lapsille. https://therainforestcafe.co.uk/

    1. Sinne ei valitettavasti ehditty. Ensi kertaan 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *