Kiinnitetty postaus

Löysin vahvuuteni laulusta

Kaupallinen yhteistyö: Löfbergs Lila

Ruotsalainen kahvibrändi, Löfbergs, haastoi minut pohtimaan jälleen omia vahvuuksiani ja sitä, miten olen löytänyt ne.

Löfbergs - Löydä vahvuutesi

Olen kertonut jo aiemmin omasta työurastani ja siitä, miten pohdin vuosikaudet sitä, että olisin halunnut vaihtaa töitä mutten tiennyt mihin. Sittemmin keksin pelialan ja kuten kerroin aivan hiljattain, olen tällä hetkellä töistäni innostuneempi kuin koskaan ja harmittelen ainoastaan sitä, että en hypännyt pelien pariin jo aiemmin.

Keksin myös, että erityisesti työroolissani suurin vahvuuteni ei ole mikään konkreettinen ja helposti selitettävä tekninen taito vaan kyky saada asioita aikaiseksi: ymmärtää isompia kokonaisuuksia, hahmottaa asioiden välisiä riippuvuuksia, pilkkoa asioita palasiksi ja priorisoida tehtäviä.

Työpaikan ja alan vaihtaminen on iso päätös, joten vääränlaisiin hommiin voi jäädä helposti jumiin. Tämä postaus ei kuitenkaan liity varsinaisesti työuraan vaan siihen, että myös harrastuksista voi tulla ajan kanssa jotain, jota tehdään tavan vuoksi, kun ei lopettaakaan viitsi.

Löfbergs - Löydä vahvuutesi

Kävin aikanaan pianotunneilla vuosikaudet. En oikeastaan koskaan ollut valtavan innostunut soittamisesta enkä tullut siinä kovinkaan hyväksi. Hämmentävää on, että lopetin pianon soittamisen kuitenkin vasta 20-vuotiaana, 12 vuoden jälkeen. Toki auttavasta pianon soittotaidosta on ollut iloa, mutta näin jälkikäteen ajateltuna olisin voinut jättää harrastuksen jo aiemmin ja keksiä sen tilalle jotain muuta.

Miksi onkin niin vaikeaa myöntää itselleen, että jokin asia – oli se sitten työ tai harrastus – ei olekaan itselle oikea ja että olisi aika siirtyä eteenpäin, jotta omia vahvuuksia voisi hyödyntää paremmin? Minulle pianon soitto ei ollut vahvuus mutta laulaminen taas oli. 20-vuotiaana vaihdoinkin pianotunnit laulutunteihin, ja sain niistä irti paljon enemmän kuin pianotunneista koskaan.

Löfbergs - Löydä vahvuutesi

Hieman myöhemmin aikuisiällä lähdin mukaan bändihommiin. Päädyin laulamaan metallibändiin, vaikka oikeastaan en niin välittänyt metallimusiikista. Pidin kyllä bändikuvioista ja porukasta, mutta pidemmän päälle homma ei useista syistä johtuen tuntunut etenevän. Lopulta huomasin käyväni bänditreeneissä enemmänkin tavan vuoksi kuin syvästä halusta enkä ollut lainkaan pahoillani, jos treenit peruttiin.

Sitten aivan puolivahingossa eteen tuli mahdollisuus liittyä lauluyhtyeeseen ja ymmärsin, että sitä minä oikeastaan halusin vielä enemmän kuin bändihommia. Stemmalaulu on ollut aina yksi vahvuuksistani, ja pystyn myös laulamaan nuoteista, vaikka vaikeampien stemmojen kohdalla vahvatkin prima vista -taidot joutuvat koetukselle. Näin tämä kuuluikin mennä.

Löfbergs - löydä vahuutesi

Nyt olen laulanut lauluyhtyeessä reilun vuoden, ja esiintymisiäkin on ehtinyt kertyä sinä aikana enemmän kuin useamman bändivuoden aikana yhteensä.

En kyllä ajattele, että mikään aiemmin tekemäni olisi mennyt hukkaan, ei työelämässä eikä harrastuksissa, ja uusia taitoja voi aina rakentaa olemassa olevien päälle. Laulamalla metallibändissä olin treenannut solistista puolta ja vahvistanut ääntä, mistä taas on hyötyä lauluyhtyeessä, jossa tarvitaan paitsi stemmalaulua myös solistisia taitoja.

Löfbergs haluaa herätellä ihmisiä löytämään oman vahvuutensa: tekemään sitä, mitä rakastaa, löytämään oman juttunsa ja olemaan avoin ja utelias uusille asioille. Elämä on yksinkertaisesti liian lyhyt ja maailmassa liikaa kiinnostavia asioita, jotta aikaa kannattaisi haaskata asioihin, jotka eivät aidosti innosta.

Myös Löfbergs suhtautuu omaan vahvuuteensa intohimolla. Ruotsalainen perheyritys paitsi tekee kahveja myös kouluttaa sekä kahvintuottajia että kahvin juojia, jotta uudet sukupolvet jatkavat kahvinkasvatusta ja löytävät omat tapansa nauttia kahvista.

Löfbergs - löydä vahuutesi

Kahvissa vahvuuteni on yhä tumma paahto, ja tällä kertaa kupissa on Löfbergsin Kharismaa.

Kuulin Löfbergsin järjestämässä kahvikoulutuksessa siitä, miten kahvitrendit ovat muuttumassa. Paksut maitovaahdot ja robusta-pohjaiset italialaiset erikoiskahvit ovat vaihtumassa arabica-kahveihin ja kevyempiin uuttoihin, joissa eri kahvilaatujen erot maistuvat paremmin. Nousussa ovat myös kylmäuutetut kahvit, kylmät kahvijuomat ja typpihanasta valutettu kylmä ”nitrokahvi”.

Kahviakaan ei kuitenkaan juoda muiden mieliksi tai trendien mukaan, ja jokaisen oma makuaisti kertoo parhaiten mikä sopiva vahvuus on. Eikä onneksi tarvitse pitäytyä vain yhdessä kahvilaadussa ja uuttotavassa, vaan on ok pitää useammasta laadusta. Itse juon kahvini usein valkoisena, siis maidolla, mutta viime aikoina olen juonut kahvini yhä useammin myös mustana ja vaihtanut maidon tilalle kauramaidon. Kun ostan kahvini papuina, voin jauhaa ne tarvittaessa suodattimeen, pressopannuun tai mocca-pannuun sopivaksi tilanteen mukaan.

Löfbergs - löydä vahuutesi

Kun keskittyy omaan vahvuuteensa, sekin avaa mahdollisuuksia kokeilla jotain uutta. Itselleni se oli kappaleiden sovittaminen, jota en ole koskaan aiemmin tehnyt ja jota vähän jännitin.

Vuoden harkinnan jälkeen päätin vihdoin ottaa työn alle hieman toisenlaisen kappaleen kuin yhtyeellämme on ollut aiemmin ohjelmistossa. Opettelin käyttämään nuotinkirjoitusohjelmaa ja kokeilemaan, millaisia harmonioita ja stemmoja saisin aikaiseksi. Muutamaa viikkoa myöhemmin kokeilimme ensimmäistä kertaa, miten Let Me Entertain You svengaa omana sovituksenani.

Palaute ja sointi oli sen verran lupaava, että otin jo seuraavan kappaleen käsittelyyn!

Löfbergs - löydä vahuutesi

Kommentit (2)
  1. Tämä oli mielenkiintoinen kirjoitus. Kiitos siitä! Minulla on tällä hetkellä uranvaihto edessä ja cv:tä kirjoittaessa on pitänyt alkaa pohtimaan omia vahvuuksia. Minuakin on itse asiassa alkanut houkutella peliala. Voitko kertoa, että mikä sai sinut alunperin innostumaan tästä alasta?

    1. Kiitos! Hyvä lähtökohta oli tietysti se, että pidin peleistä ja minulla työhön soveltuva koulutus. Ihan alun perin, joskus kauan sitten, peliala Suomessa oli kuitenkin niin pieni, että se ei ollut oikein todellinen vaihtoehto ja päädyin ihan muihin hommiin. Sitten kun aloin todella harkita vaihtoa pelialalle, olin jo nähnyt riittävästi ns. perinteisempiä IT-hommia, ja halusin yksinkertaisesti tehdä jotain hauskempaa. Minua kiinnosti myös viihdeteollisuus ja halusin päästä tekemään kuluttajille suunnattuja palveluita b2b-systeemien tai hallinnollisten tietojärjestelmien sijaan. Halusin myös tehdä töitä kansainvälisessä ympäristössä ja tehdä tuotteita muuallekin kuin Suomen markkinoille. Kun olin tarpeeksi monta vuotta harkinnut, mitä oikeastaan halusinkaan, päädyin jälleen haaveilemaan pelialasta, ja Rovion kasvun myötä se alkoi tuntuakin ihan oikeasti varteenotettavalta vaihtoehdolta. Vuonna 2012 päätin mennä Roviolle ja aloin katsella sopivia avoimia paikkoja säännöllisesti, sillä olin varma, että jokin paikka aukeaisi ennemmin tai myöhemmin. Vuotta myöhemmin olin sisällä talossa 🙂 Enkä ole katunut. Ala on äärettömän mielenkiintoinen ja jatkuvasti muutoksessa, ja kyllä minusta on edelleen ihan todella siistiä kehittää yhtä maailman suurimmista brändeistä ja tehdä pelejä, joita pelaavat miljoona ihmiset ympäri maailman.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *