Mahdoton tappaa

Isyyspakkaus

"Palmuvehkaa on lähes mahdotonta tappaa" (Yle.fi, 22.2.2010).

Haaste otettu vastaan ja kaksi vehkaa hankittu Ikeasta.

Luovuimme viimeisistä viherkasveistamme, kolmesta kituvasta peikonlehdestä, kun putkiremontti alkoi. Ne ehtivätkin kärsiä olohuoneessamme jo yllättävän pitkän. 

"Vehka kaipaa lisää vettä vasta siinä vaiheessa, kun sen lehdet lerpahtavat, tai niiden väri hieman haalistuu." Kuulostaa erittäin sopivalta. Yritän kyllä silloin tällöin muistaa kastella kasveja, mutta se vaatii juuri sen, että kasvi itse osaa pyytää vettä.

Rouva taas suhtautuu viherkasveihin kuin leikkokukkiin. Ne tulevat, näyttävät hetken kauniilta ja kuihtuvat pois. Yleensä hoidon puutteesta. "Miksi kasvien pitää kasvaa", hän ihmettelee ja ajattelee, että kasvit pysyvät pieninä ja söpöinä, kun niitä ei kastele.

Onkin hämmentävää, että Rouva muuttuu kesäisin landella oikeaksi viherpeukaloksi, jonka yrttipenkki puskee oreganoa ja minttua niin että ne lähes syrjäyttävät muun kasvillisuuden lähiympäristöstä.

Minttua... mojitoa... mmm... kesä...

Kommentit

Mindeka
Ma-material Girl

Hahaha! Olen heittänyt kaksi samaa valioyksilöä, samasta putiikista hankittuna, juurikin viime kesänä roskiin. Ne heittivät henkensä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla peukalo hieman vihertää, mutta palmuvehka ei minulla ole koskaan viihtynyt. Syynä ilmeisesti liian aurinkoinen paikka ikkunalla. Minttu ja oregano (mäkimeirami) kyllä kasvavat ihan itsekseenkin ja jopa huonolla hoidolla ja huonossa maassa ne jyräävät kohta kaiken alleen ja saattavat olla kohta oikeita maanvaivoja. Minä istutin mintun maahan reijälliseen isoon muoviruukkuun ja tarkkailen sen kasvua, jos tulee reunojen yli, niin kaivan sen yrtti penkistä kokonaan pois. Oregano taas kukkiessaan on lyömätön perhos- ja kimalaismagneetti, joten sen siementämisen ja leviämisen sallin ja yritän kitkemisellä pitää aisoissa. :)

Palmuvehka on kyllä todella kestävä ja viihtyy jopa melkein valottomassa tai hyvin varjoisassa paikassa. Ennemminkin se kärsii liiasta valosta. Sen kastelun kanssa ei tarvitse olla niin tarkka. Kasteluiden välillä mullan voi antaa kuivahtaa reilusti, koska muuten juuret mätänevät. Omiani kastelen ehkä kerran kuussa :) 

Mindeka
Ma-material Girl

Okei, eli siis varjoon. Hups.

kolme3
Arctic Avium

jeps, mie tapoin omani  liika kastelulla =/ Haidi

Hertta
Lilou's Crush

Been there, killed those.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuo "LÄHES" on aika sopiva sana. Oma palmuvehkani on nimittäin aika heikossa hapessa, mutta on se minulla ollutkin jo yli 2 vuotta. Ehkä kesä piristää sitä? :D

Black Velvet
Työyhteisö

Kastelin omaani alkuinnostuksessa liikaa ja juuret mätänivät. Edes Jukkapalmua en ole saanut pidettyä hengissä. Meillä on yksi pitkää kaktusta muistuttava kasvi (äitini mukaan ei ole kaktus), joka on ainut joka voi todella hyvin. Jopa liian hyvin, sillä se on ollut meillä 10 vuotta ja osuu ikkunalaudalta kattoon.

Tommi K
Isyyspakkaus

Liikakasteluun tämä kasvi ei tule kuolemaan, ja suoraa aurinkoa se ei taida saada juurikaan. Hyvä niin.

Kerran meillä oli limoviikuna, joka ei kuollut. Se kasvoi liian isoksi ja keräsi hirveän paljon huonepölyä. Annoimme sen uuteen kotiin. 

Rouvan yrttipenkin salaisuus saattaa muuten olla myös se, että ne on tökätty kasvamaan ihan lehmän siihen itseensä. Minttu saa minun puolestani rehottaa kunnolla. Enemmän minttua = enemmän mojitoa.

Mikä siinä muuttuu?

Suosittelen kaikille, joilla viherpeukalo on jossakin muualla, kuin peukalon paikalla, kukaksi nukkatyräkkiä. Se on helppo, kun lehdet lurpahtavat pitää antaa vettä ja selviää esim. 3 vkon kesälomamatkan kastelematta (on toki kärsineen näköinen, mutta virkoaa kyllä). Ei tarvitse lannoittaa, eikä mulla vaihtamisestakaan oikein tykkää eli multaa kannattaa vain lisätä toisinaan (siis kerran kahdessa vuodessa, ehkä...).

Siementämistapansa vuoksi nukkista kutsutaan myös pahaksi pojaksi ja kuten äsken Wikipediasta luin - seksipalmuksi :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Lyy: Kiitoksia vinkistä. Lukaisin myös sen Wikipedia-artikkelin. Emme ehkä kaipaa sellaista siemensyöksijää nurkkiimme ;)

anbeau ja mari vanamo: Kiva kuulla. Ja afrikantähdikki näyttää kyllä nätiltä. Ehkä uskallamme jossain vaiheessa kokeilla jotain kukkivaakin. Kunhan se vaan selviää huomattavia aikoja ilman vettä.

Vierailija (Ei varmistettu)

mä palellutin omani aikanaan. vehka viihtyi kesäisin parvekkeella, mutta kerran siirsin sen sinne liian aikaisin. Ikeasta uus ja taas mentiin

Kommentoi