Maista Suomi!

Yhteistyössä: Elintarviketeollisuusliitto

Sain haasteen osallistua Maista Suomi -kampanjaan, joka tekee työtä kotimaisten elintarvikkeiden ja suomalaisen työn puolesta.

Kotimaisen ruoan suosiminen on ollut perheelleemme aina itsestään selvää, mutta tähän kampanjaan minut innosti osallistumaan tämä yllättävä fakta: Jos jokainen suomalainen ostaisi kotimaisia ruokia ja juomia yhdellä lisäeurolla kuukaudessa, syntyisi vuodeksi 1 500 työpaikkaa. Ajatella, että näin pienellä valinnalla on näin iso vaikutus.

Porkkana - Aloituskuva.jpg

On täysi mahdottomuus, että kaikki ruokaostokset olisivat kotimaisia, eikä kukaan sellaista vaadikaan. Itse en ainakaan löytäisi kotimaista korviketta esimerkiksi kaikille pähkinöille tai siemenille. Mutta jos voin valita kotimaisen ja ulkomaisen tuotteen välillä, valitsen aina lähtökohtaisesti kotimaisen. Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä?

Sitruunat ja monet hedelmät on ostettava aina ulkomaisina, sillä niitä ei kotimaisina saa, ja talvella kotimaisia hedelmiä ei ole yksinkertaisesti tarjolla. Vihannesten osalta suosin aina sitä mikä on kaudessa, ja sehän on myös edullisinta. Varsinkin kesällä ja syksyllä tarjolla on aivan varmasti jotain kotimaista vihannesta, joten ulkomailta tuotuja ei ole mitään syytä ostaa. Talvella tilanne on tietysti toinen, mutta silloinkin voi suosia ruokavaliossa juureksia, joita saa käytännössä kotimaisina ympäri vuoden.

Monia maito-, liha- ja viljatuotteita ei ole mitään syytä ostaa ulkomaisina, ja niissä kotimaisuus on minulle juustoja lukuun ottamatta niin itsestäänselvyys, etten edes tiedä, miten paljon muualta tuotuja on tarjolla. Ja vaikka juustokaupasta lähtee usein mukaan esimerkiksi italialaisia juustoja, hyvin usein jääkaapissamme on myös jonkin suomalaisen pienjuustolan tuotteita. Uusiseelantilaisen lampaan tai brasilialaisen härän ostaminen tuntuu turhalta useammallakin tavalla.

Nyt otin kuitenkin tämän haasteen vastaan ajatellen, mihin voisin käyttää sen euron kuukaudessa enemmän. Ja itse asiassa piti ihan tarkastaa, mitä jääkaappimme ja säilykevarastomme sisältää. Tomaattimurskaa, oliiveja, kapriksia, chilikastiketta ja soijakastiketta ei taida löytää kotimaisina. Silti näiden kohdalla euro kuukaudessa kotimaisiin tuotteisiin ei kuulosta pahalta:

  • Öljy: Meillä käytetään valtavia määriä oliiviöljyä. Ainakin osa siitä voisi hyvin olla kotimaista rypsiöljyä, varsinkin se osa, joka menee paistamiseen
  • Ketsuppi: Niin, tarjolla on kotimaista ja ulkomaista. Ensi kerralla valitsen kotimaisen
  • Sinappi: Jääkaapissamme on aina ranskalaista dijon-sinappia. Ehkäpä uskaltaisin kokeilla sen kotimaista vastinetta.

Näiden jälkeen väittäisin, että ruokaostoksemme ovat niin kotimaisia kuin mahdollista.

Entä teillä? Mihin suomalaiseen ruokaan sinä voisit käyttää yhden euron enemmän kuukaudessa?

* * *

Voit levittää sanomaa ja kannustaa ystäviäsikin tukemaan suomalaista työtä postaamalla Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä kuvan tai videon tunnisteella #maistasuomi. Voit myös haastaa pari kaveriasi mukaan.

Vieraile myös kampanjan sivuilla ja osallistu 200 euron arvoisen tuotepaketin arvontaan: http://www.maistasuomi.fi/fi/osallistu! Luvassa on varmasti suomalaisia makuja.

Kommentit (20)
  1. Suosi pientuottajaa ja suoramyyntiä, muuten kannat rahasi vain kauppiaalle enkä usko silloin kauheasti uusia työpaikkoja syntyvän. Suomessa kauppa on K-kauppojen ja S-kauppojen hallussa, joten ei ihme, että se sektori vie isoimman siivun jokaisesta tuotteesta. Itse olen tilannut jo pari kertaa täältä kotimaisten pientuottajien tuotteita ja kummallakin kerralla paketti tuli tosi nopeasti. Hyvä ja erilaisia ideoita vaikka joululahjaksi http://www.avoinmaaseutu.fi/

  2. Kasvissyöjille hyvä vinkki: jos syötte soijaa, vaihtakaa se kotimaiseen kasviproteiiniin. Härkäpapu ja herne. Härkäpapua ei ihan joka kaupasta taida valitettavasti saada, mutta ainakin Helsingistä Oma maasta (Kallio) ja varmasti ympäri Suomea ainakin ekokaupoista.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *