Maksalaatikko
Kyllä, luit oikein. Ja kyllä, olen ihan tosissani.
Ja rusinoilla, tietysti.
Maksalaatikko on niitä ruokia, joiden tekeminen itse ei tule monellekaan mieleen. Toisaalta eineslaatikot ovat niin halpoja, ettei ruoka taida tulla edes halvemmaksi itse tehtynä. Parempaa se kyllä on – ja helppotekoista, varsinkin jos maksan ostaa valmiiksi jauhettuna.
Tällä kertaa laitoin maksalaatikkoon riisin sijaan ohraryynejä, ja suosittelen sen kokeilemista muillekin!
Kyselin muuten, saako maksaa luomuna. Sitä on kuulemma tarjolla niin harvoin, että käytännössä ei saa. Luomunautojen maksatkin päätyvät siis sinne ei-luomun sekaan. Mielenkiintoista.
Maksalaatikko
Ainekset
- 2 dl ohraryynejä (tai riisiä)
- 5 dl vettä
- 1 1/2 l maitoa
- 2 sipulia
- 100 g voita
- 3 rkl siirappia
- 2 tl suolaa
- 1/2 tl valkopippuria
- 1 tl kuivattua salviaa tai meiramia
- 2 1/2 dl rusinoita
- 1 kananmuna
- 500 g jauhettua naudanmaksaa
Valmistaminen
- Huuhdo ohraryynit, laita kylmä vesi tilavaan kattilaan ja laita ryynit turpoamaan veteen pariksi tunniksi. Voit käyttää myös esikypsytettyä ohraa
- Laita ryynit kiehumaan liedelle. Kun ryynit ovat jo alkaneet turvota, lisää 1/2 l maitoa ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä. Muista sekoittaa välillä, ettei maito pala kiinni kattilan pohjaan
- Kuori ja silppua sipulit ja kiehauta ne voissa paistinpannulla
- Kun ohraryynit ovat kypsyneet, sekoita kaikki laatikon ainekset, mukaan lukien loput maidosta, keskenään kattilassa ja kaada seos uunivuokiin. Laatikko on raakana hyvin vetelää
- Paista laatikkoa 180-asteisessa uunissa noin tunnin verran, kunnes laatikko alkaa ruskettua pinnalta ja on täysin kypsää.
Tarjoile sokeroidun puolukkasurvoksen kera.
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.