Maksalaatikko

Kyllä, luit oikein. Ja kyllä, olen ihan tosissani.

Ja rusinoilla, tietysti.

IMG_9185 (1).jpg

Maksalaatikko on niitä ruokia, joiden tekeminen itse ei tule monellekaan mieleen. Toisaalta eineslaatikot ovat niin halpoja, ettei ruoka taida tulla edes halvemmaksi itse tehtynä. Parempaa se kyllä on – ja helppotekoista, varsinkin jos maksan ostaa valmiiksi jauhettuna.

Tällä kertaa laitoin maksalaatikkoon riisin sijaan ohraryynejä, ja suosittelen sen kokeilemista muillekin!

IMG_9094.jpg

Kyselin muuten, saako maksaa luomuna. Sitä on kuulemma tarjolla niin harvoin, että käytännössä ei saa. Luomunautojen maksatkin päätyvät siis sinne ei-luomun sekaan. Mielenkiintoista.

Maksalaatikko

Ainekset

  • 2 dl ohraryynejä (tai riisiä)
  • 5 dl vettä
  • 1 1/2 l maitoa
  • 2 sipulia
  • 100 g voita
  • 3 rkl siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 1 tl kuivattua salviaa tai meiramia
  • 2 1/2 dl rusinoita
  • 1 kananmuna
  • 500 g jauhettua naudanmaksaa

IMG_9096.jpg

Valmistaminen

  1. Huuhdo ohraryynit, laita kylmä vesi tilavaan kattilaan ja laita ryynit turpoamaan veteen pariksi tunniksi. Voit käyttää myös esikypsytettyä ohraa
  2. Laita ryynit kiehumaan liedelle. Kun ryynit ovat jo alkaneet turvota, lisää 1/2 l maitoa ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä. Muista sekoittaa välillä, ettei maito pala kiinni kattilan pohjaan
  3. Kuori ja silppua sipulit ja kiehauta ne voissa paistinpannulla
  4. Kun ohraryynit ovat kypsyneet, sekoita kaikki laatikon ainekset, mukaan lukien loput maidosta, keskenään kattilassa ja kaada seos uunivuokiin. Laatikko on raakana hyvin vetelää
  5. Paista laatikkoa 180-asteisessa uunissa noin tunnin verran, kunnes laatikko alkaa ruskettua pinnalta ja on täysin kypsää.

Tarjoile sokeroidun puolukkasurvoksen kera.

Kommentit (7)
  1. Kyllä kannatti tehdä itse maksalaatikko! Hienoisesti muokkasin määriä, koska marketin maksavalikoima oli valmiiksipakattu jauhettu maksa á350g. Miksi ihmeessä teksi maksalaatikon riisillä ohran sijaan: ravintoarvot ovat eri luokkaa, kotimainen raaka-aine ja maku laatikossa mitä mainioin.
    Maksalaatikko upposi muuten syöjäkuntaan paremmin levättyään jääkaapissa yön yli, maut jotenkin tasoittuvat. Tuoreena uunista maksan maku pisti ehkä hieman. Tähän ehkä perustuu einesmaksalaationkin salaisuus 🙂

  2. Voihan voi, siitä on aikaa kun olen syönyt itsetehtyä maksalaatikkoa. Ehkä olisi aika jälleen, sillä maksis♥

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *