Mansikkapiirakka
Hyvää ystävänpäivää! Meillä herkutellaan tänään tällä mansikkapiirakalla, jonka ohjetta ehdittiin toivoa pari viikkoa sitten Instagramin puolella.
Mansikkapiirakka on yksi perheemme vakioherkuista, ja olin aidosti yllättänyt, kun huomasin, etten ollut julkaissut sen reseptiä aiemmin blogissa. Se oli ehkä joskus mielessä mutta unohtui sitten. Korjataan siis asia.
Rouva käyttää leipomisessa lähes pelkästään ruskeaa sokeria. Tässä piirakassa on nyt käytetty kookossokeria, jota saa esim. Punnitse & Säästästä. Ruskea sokeri itsessään antaa hauskan paahteisen maun leivonnaisiin, ja lopputulos on huomattavasti maukkaampi kuin valkoisella sokerilla. Mansikoiden päälle kannattaa kuitenkin ripotella valkoista sokeria, sillä tumma sokeri värjää ne tummiksi.
Ja sitten taika siihen, miten näin kostealla täytteellä täytetty piirakka saadaan kypsäksi: pohjan esipaistaminen. Mansikat laitetaan piirakkaan vasta, kun pohjaa on paistettu jo kymmenisen minuuttia.
Mansikkapiirakka
Ainekset
- n. 7 – 8 dl pakastemansikoita
- 100 g voita
- 1 1/2 dl kookossokeria (tai muuta tummaa sokeria)
- 1 kananmuna
- 2 dl vehnäjauhoja (Rouva käyttää toisinaan myös spelttijauhoja)
- voita vuoan voitelemiseen
- 3 rkl (valkoista) sokeria mansikoiden päälle
Valmistaminen
- Sulata pakastemansikat ja valuta ylimääräinen mehu mansikoista lävikössä. Mansikat kannattaa nostaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan
- Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi
- Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella
- Lisää kananmuna ja vatkaa tasaiseksi
- Lisää jauhot ja vatkaa taikina nopeasti tasaiseksi pienimmällä teholla
- Voitele piirakkavuoka (halkaisija n. 24 cm) voilla
- Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle
- Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 – 15 minuuttia kunnes pohja ei ole enää tahmea
- Levitä mansikat pohjan päälle ja ripottele niiden päälle valkoista sokeria
- Jatka paistamista noin 10 minuuttia.
Nauti lämpimänä ja tarjoile vaniljajäätelöpallon kanssa. Aah.