Miehen paras ystävä

Isyyspakkaus

Luulin, että miehen paras ystävä olisi akkuporakone. Mutta kyllä miehen paras ystävä taitaa sittenkin olla poravasara.

Yritin nimittäin eilen tehdä betoniseen kattoon kolmea reikää - totuttuun tapaani akkuporakoneella. Sain puolessa tunnissa aikaiseksi kaksi senttiä syvän ja sentin leveän kolon, ja poranterä savusi. Yleensä olen saanut tarvitsemani reiän aikaiseksi jollain sinnikkyydellä mutta nyt luovutin ja soitin rautakauppaan. Tarvitsin kuulemma poravasaran.

Ja nyt en voi kuin ihmetellä, miten olen pärjännyt tähän asti ilman sitä. Se upposi betoniin kuin pilkkijä kevätjäihin, ja kun poran terän vieressä piti vielä imurin suulaketta, ei pöly levinnyt edes pahasti huoneeseen. En keksi mitään hyvää syytä sille, etten ole aiemmin hankkinut kyseistä vehjettä. Kun ei se edes ollut mitenkään kallis.

Työn alla oleva homma oli siis muutaman uuden valaisimen asentaminen ruokapöydän päälle, olohuoneen kattoon. Sähköjä niissä ei vielä ole, mutta sähkömies on tilattu tekemään tarvittavat asennukset.

Samalla sähkömies asentaa yhden atk-pistokkeen, joka jäi laittamatta putkiremontin yhteydessä, sillä silloin sille ei ollut tarvetta. Olen siis jälleen päässyt roiloamaan seinää, upottamaan kojerasioita sekä tasoittamaan ja maalaamaan seinää. Ja kyllä tuntui vastenmieliseltä.

Nyt vaan eteen tulikin odottamaton ongelma: emme ole ihan varmoja, ovatko olohuoneeseen valitsemamme valaisimet sittenkään sopivat. Jokin niissä häiritsee, muttemme osaa sanoa, mikä. Lampun koko tai muoto? Ketjun pituus? Se ketju?

Jään pohtimaan asiaa ja palaan siihen myöhemmin.

Kommentit

anna-liisa (Ei varmistettu)

No uteliaisuus heräsi ainakin tässä päässä ärsyttävästi :).

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvä hyvä :) Ketjusta saat käsityksen ylimmästä kuvasta, valaisimesta vähän huonommin.

Nickye
Mustetta Ihon Alla

MITEN olet selvinnyt edellisistä remonteista ilman iskevää porakonetta???

Oli se sitten iskuporakone tai poravasara (jota voi käyttää myös piikkaukseen, kuten minulle noin kuukausi sitten selvitettiin), niin kuuluuhan se jokaisen kodin perustyökaluvalikoimaan jos meinaa mitään itse (betoniseinäisessä) kodissaan tehdä. Saatika sitten jos vielä remontoi!

Kunnon iskevä porakone ei ole sieltä halvimmasta päästä sähkötyökaluja, mutta NIIIIIN hintansa arvoinen. Itse meinasin ostaa Hiltin (siis Hilti-merkkisen iskuporakoneen, ilmeisesti tätä termiä käytetään myös yleisterminä näistä rakkineista merkkiin katsomatta) mutta hinnan kuultuani totesin että Bosch tai DeWalt käy aivan hyvin. Itse päädyin hyvän tarjouksen perusteella DeWaltiin, vaikka aikaisemmat käyttökokemukset iskevistä porakoneista ovat juurikin Hiltistä ja Boschista. Mutta hyvin upposi betoniin DeWaltkin. Samaa seinää oli koitettu porata iskevällä halpaversiolla aikaisemmin, ja ero oli astronominen! Ei tarvinnut nojata koko painolla porakoneeseen, tai muutenkaan käyttää voimaa.

Suosittelen kaikille jotka joutuvat betoniseinän kanssa tekemään tuttavuutta poranterän välityksellä! Lainatkaa kaverilta jos ei itsellä ole tarpeeksi käyttöä, mutta unohtakaa ne tavalliset (akku)porakoneet. Itseänne siinä säästätte.

Vierailija (Ei varmistettu)

Iskuporakone <3

miian
Inspirationainen

Mitäs jos laittaisitte niitä vain kaksi, ei kaikkia kolmea?

Tommi K
Isyyspakkaus

Nickye: Oli minulla joskus isältäni lainassa sähköporakone, mutta akkuporakone on todella riittänyt lähes kaikkeen. Seinäthän täällä eivät ole betonia vaan pehmeämpää matskua. Jos seinä on ollut kovempaa, olen vain laittanut Hiltin terän kiinni siihen akkukoneeseen :D Olen kyllä aiemmin käyttänyt hieman isompaa akkukonetta.

Tämä Bosch ei ollut ihan halvin vaihtoehto mutta taisi olla toiseksi halvin. Ainakin tähän kattoon 6 mm:n reikä syntyi todella helposti. Jos pitäisi tehdä isompia reikiä, kannattaisi sijoittaa kalliimpaan ja tehokkaampaan laitteeseen.

Tai sitten vuokrata. Ajattelin, että tälle poravasaralle on varmasti vielä käyttöä, mutta viime kesänä vuokrasin Cramolta todella paljon järeämmän (oikean) Hiltin piikkausvasaran keittiön seinän purkamiseen. Sillä syntyi reikää tehokkaasti.

miian: Ei se valaisinten määrä ollut ongelma (ja katossa on jo kolme koukkua), ja nyt aloin epäillä, että lamput oli sijoitettu liian ylös - siis liian lyhyeen ketjuun. Laskin niitä alaspäin, ja nyt ne jo alkavat näyttää paremmilta. Meillähän ei ole koskaan (!) ollut ruokapöydän päällä valaisinta, vaan aina vain jokin katossa oleva yleisvalo. Kyse voi siis olla siitäkin, että silmä ei vain ole tottunut siihen, että pöydän päällä ylipäänsä roikkuu jotain...

Tommi K
Isyyspakkaus

Hah, niin se aika kuluu ja niin pois päin. Enhän mä viime kesänä vuokrannut tai piikannut yhtään mitään, vaan siitä on jo kaksi vuotta! Uh...

Nickye
Mustetta Ihon Alla

Se on tuo ensimmäinen-lapsi-syndrooma, kun ajantaju katoaa ;) Jotenkin se aika vaan siirtyy uuteen tahtiin lapsen syntymän jälkeen, päivät tuntuvat joskus kestävän vuosia, mutta kuukaudet viuhahtelee niin ettei meinaa kalenteria muistaa vaihtaa. Siihen tottuu, sitten kun muksu alottaa ala-asteen... ;D

Nimim. Ai minäkö tarpeeksi vanha esiteinin äidiksi? Pyh!

Vierailija (Ei varmistettu)

Minäpä hyökkään heti kimppuusi kinuamaan postausta porakoneen valinnasta!
Odotamme esikoistamme ja pesänrakennuksen sekä turvaustöiden johdosta porakoneen hankinta on viimein tullut ajankohtaiseksi. Olemme miehen kanssa molemmat noviiseja poraushommissa emmekä ole tienneet mistä päästä lähdetään porakriteerejä selvittämään.
Tarkoitus olisi saada betoni- ja kipsiseiniin proppuja tai ruuveja, lastulevy(?)kattoon jonkinlaisia vauvan- ja taaperonkestäviä kiinnittimiä (hyppykiikkua varten) sekä toimitella kaikenlaisia kodin remskahommia porakoneen avuin.
Toivoisin siis vienosti jonkinlaista selostusta omasta porakoneen valintaprosessistasi - mitä itse vaadit poraltasi ja tuliko tehtyä virheostoksia.
Kiitos!

Vierailija (Ei varmistettu)

Miten sä olet saanut roiloja seinään ilman poravasaraa? Mulla on jo kolme remonttia kestänyt Bosch, ja vielä ihan loistavassa kunnossa. Kyllä joka miehellä ja naisella kuuluu hyvä poravasara olla :).

Tommi K
Isyyspakkaus

Vierailija (12:49): Kiitos luottamuksesta. Kyllä minäkin luotin rautakaupan myyjän neuvoihin poran valinnassa, sillä tämä oli ensimmäinen (!) ostamani pora :)  Tähän mennessä olen saanut porat isältäni lainaksi.

Ainoa vaatimukseni oli, että voin porata betoniin 6 mm:n reikiä. Sehän se on olennaisinta, että minkälaisia reikiä ja millaiseen materiaaliin niitä pitää saada aikaiseksi. Niin kauan, kun ei tarvitse porata betonin tai tiilen kaltaisia kovia materiaaleja, riittää pienempikin kone, jossa ei ole iskuominaisuutta. Betonin poraamiseen kannattaa kyllä sitten hankkia jonkinlainen poravasara (vaikkapa tämän jutun kuvassa oleva), joka on iskuporakonettakin tehokkaampi väline.

Poravasara ei kuitenkaan korvaa kätevää akkukäyttöistä porakonetta, jota voi sitten käyttää myös ruuvivääntimenä. Neuvoisin siis hankkimaan molemmat: poravasaran ja jonkin pienen akkuporakoneen.

Laitteita on monessa hintaluokassa, ja ammattikäyttöön tarkoitetut laitteet saattavat maksaa moninkertaisesti halvempiin verrattuna. Minä luotan tähän osta toiseksi halvin -periaatteeseen, joka perustuu ei-mihinkään :)

Vielä toiselle Vierailijalle: Akkuporakoneella. Ei ole onneksi tarvinnut roilota betonia, vaan meidän seinämme ovat pehmeämpää kipsilevyä (Riksilevyä?).

Vierailija (Ei varmistettu)

MUISTITHAN ILMOITTAA TALOYHTIÖLLE TUOSTA REMONTISTA?

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei kaikkea tarvitse - eikä kannatakaan - omistaa. Esimerkiksi Kuinomasta olisit saanut edullisimmillaan 1€:lla lainaan iskuporakoneen Helsingistä...

Ei sillä, etteikö paikalle tilattu sähkäri olisi samalla vaivalla tuupannut sen yhden naurettavan propun kattoonkin... Oot sie Tomppa varsinainen projektinhallinnan ammattilainen. ;)

***

Mutta en minä kyllä olekaan ikinä ymmärtänyt tätä jengiä jonka mielestä jokaisesta huushollista pitää löytyä oma X, Y & Z koska niille kuitenkin saattaa hyvällä tuurilla olla kerran kahdessa vuodessa 5 minuutiksi käyttöä...

Tuo "arvelimme-ettemme-kuitenkaan-tarvitse-ylimääräistä-pistorasiaa" -mentaliteetti osoittaa vastaansanomattomasti kuinka heikosti jengi kykenee ajattelemaan edes lähitulevaisuusorientoituneesti. "Koska minä/me emme tarvitse, ei kukaan muukaan tule tarvitsemaan."

Viimeistään silloin kun (ei ehkä vaan KUN) teidänkin taloyhtiö haluaa sen valokaapeliyhteyden, niin taas pitää kutsua sähkäri paikalle ja vierailun jälkeen yrittää jotenkin saada asennusjäljet piiloon...

Oman huoneiston valokaapelivalmius ei oikeasti maksa paljon paskaakaan - ja remontoinnin yhteydessä se nyt vaan on ihan kaikin tavoin typerää olla vetämättä ao. piuhat ja pistorasiat jo valmiiksi seinään odottamaan aikaa kun muutaman euron kuussa kustantava nettiyhteysmaksukin siirretään suoraan osaksi yhtiövastiketta (koska osakkaille tulisi kalliimmaksi alkaa veloittaa erikseen huoneistoja sen sijaan, että lasku jaetaan automaagisesti tasan kaikkien huoneistojen kanssa).

Mutta ihan oikeasti jengi. Käyttäkää näitä lainauspalveluita kun niitä kerran on olemassa.

Väitän, että suurimmalla osalla tavaroitaan lainaavilla tyypeillä ajattelutapa on pikemminkin se, että halutaan vähentää esimerkiksi juuri tällaisten Hiltien ja muiden harvoin käyttöä vaativien rojujen tarpeetonta hankkimista (joille pitää lisäksi jostain löytyä vielä sitä säilytystilaakin).

Ei kuinomankaan jengistä kukaan taida lainaustoiminnalla varsinaisesti tehdä tiliä (jos ylipäätään). Tarkoitus onkin lähinnä panna hyvä kiertämään: tässä tapauksessa sinä olisit saanut propun kattoon, ja poravasaran lainaaja vaikkapa pestyä koneellisen pyykkiä taloyhtiön koneessa...

Itse olen lainannut kasvikuivuria, ja kyllä, myös ihan normiporakonettakin (kun en sellaistakaan omista). Muutamalla lantilla sain taulun seinälle sekä herkutella koko pitkän talven itsetehdyillä omenarenkailla, joissa ei takuuvarmasti ole mitään ylimääräistä skeidaa, ja saa toisaalta just niin rapeiksi kuin haluaa.

Over and out.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä, vuokraaminen on oikein suositeltavaa. Olen käyttänyt vain Cramoa, mutta pitää muistaa tuo Kuinoma, kun joskus tulee jotain vastaavaa tarvetta. Sähkäri olisi varmasti voinut tuoda oman poransa mukana, mutta lamppuja piti päästä mallailemaan ennen hänen käyntiään.

Mitä taas tulee tuohon laajakaistayhteyteen, taloyhtiössämme uusittiin putkiremontissa kaikki datayhteydet, siirryttiin taloyhtiölaajakaistaan ja asennettiin jokaiseen asuntoon tarvittavat pistokkeet. Meillä oli kuitenkin silloin nopeampi ADSL-yhteys, joten pistorasia jätettiin laittamatta seinään, sillä emme osanneet sanoa, mihin se kannattaisi laittaa. Piuha jätettin rullalle komeron sisään, ja se oli tarkoitus vetää oikeaan paikkaan sitten, kun tarve tulee. Se tuli silloin, kun Welho alkoi tarjota 100 megan yhteyttä, joka tuli saman hintaiseksi kuin hitaammaksi jäävä ADSL. Se, että asensin pistorasian vasta nyt ei tehnyt seinän roiloamisesta ja tasoittamisesta yhtään sen työläämpää kuin että se olisi tehty kaksi vuotta sitten.

Kommentoi