Miniloma Tampereella

Isyyspakkaus

Tiemme vei Turusta Tampereelle, ja ehdimme viettää siellä melko täysipainoisen miniloman.

Tässä jutussa vieraillaan Särkänniemessä ja museokeskus Vapriikissa, syödään Heinätorissa, Neljässä Vuodenajassa, Armas Katukeittiö & Delissä ja Tammelan torilla sekä shoppaillaan (ruksi seinään) Kätkö Vintagessa, Nollakolmessa, Kuopuksessa, Peikonpesässä, Hattu.fi:ssä ja Keittiöelämässä. Huh!

Tampere on sitten kiva paikka, varsinkin näin kesällä. Tammerkosken tehdasmiljöön punatiilirakennukset ovat kauniita, ja on hienoa, että niitä on osattu myös hyödyntää. En ollut aiemmin edes käynyt Tampellan vanhaan tehdashalliin rakennetussa museokeskus Vapriikissa, jossa sijaitsevat mm. Tampeen kaupungin kehityksestä, vuoden 1918 tapahtumista ja erilaisista Tampereeseen liittyvistä innovaatioista kertovat näyttelyt.

Nyt intouduimme vierailemaan siellä, kun kuulimme juuri avautuneesta terrakotta-armeijanäyttelystä.

Terrakotta-armeija Vapriikissa

Alaverstaanraitti 5, Tampere
http://www.tampere.fi/vapriikki

Näyttelyssä on esillä useampi terrakottasotilas ja paljon muitakin Qin- ja Han-dynastioiden hautalöytöjä.

Erittäin mielenkiintoinen näyttely. Tiesitkö, että patsaat ovat sen ajan ihmisiin verrattuna miestä kookkaampia, ja ne ovat alun perin olleet maalattuja kauttaaltaan? Jokainen patsas on yksilöllinen kasvonpiirteita ja kampausta myöten.

Patsaat löydettiin vasta 1970-luvulla vahingossa, kun ne olivat olleet haudattuna kaksi vuosituhatta. Huikeaa.

* * *

Tampere on oivallinen paikka myös ruokatarjonnan suhteen. Olisimme varmaan käyneet muuten päivällisellä joko Ravinteli Huberissa tai Berthassa, mutta koska molemmat olivat lomalla, päädyimme Pyynikintorille ravintola Heinätoriin.

Päivällinen Heinätorissa

Pyynikintori 5, Tampere
http://http://www.heinatori.com/

Ilma oli mitä mainioin ja Heinätorin terassi hyvin kutsuva. Pieni otti sikeät, minä paistettua maksaa ja Rouva muikkuja. Oivallisia valintoja, ja kaiken kaikkiaan kiva paikka. Hyvä, että muut paikat olivat kiinni ja tuli käytyä täällä.

Lounas Neljässä Vuodenajassa

Hämeenkatu 19, Tampere
http://4vuodenaikaa.fi/

Kauppahallin Neljä Vuodenaikaa oli laajentanut tilojaan sitten viime näkemän. Klassikkoannos ranskalainen kalakeitto oli yhtä hyvää kuin ennenkin: täyteläistä ja tomaattista.

Lähikebabia Armas Katukeittiö & Delissä

Tuomiokirkonkatu 17, Tampere
http://maitokauppa.fi/

Olen kirjoittanut Armas-perheen lähikebabeista ennenkin ja olen maistellut niitä sekä Tampereen kauppahallissa että Helsingin Kluuvissa. Tällä kertaa kebabin sisällä oli pulled porkia eli pitkään haudutettua possua. Jos olet lukenut aiemmat juttuni, muistanet, että kehuin Tampereen kauppahallin lähikebabeja ja hämmennyin Kluuvin kebabien leivän kuivuudesta.

Nyt täytyy sanoa, että tämä possukebab oli aivan törkeän hyvää ja ehdottomasti paras Armas-kebab, jonka olen syönyt. Runsaasti täytteitä ja kastikkeita, kivasti chiliä ja erinomainen leipä. Ja se ei todellakaan ollut kuivaa sämpylätaikinaa vaan perunarieskaa! Hei Kluuvin väki, joko te olette vaihtaneet leipänne tähän samaan?

Tapola Tammelantori

Tammelantori, Tampere
http://www.tapolatammelantori.com/

En ollut koskaan aiemmin käynyt Tammelan torilla tai ostanut mustaa makkaraa kojusta. Sen jälkeen, kun päätimme Rouvan kanssa lähteä Tampereelle, puhuin päivittäin siitä, miten sitten menen sinne torille ja ostan sitä makkaraa. Vaan meinasi näyttää pahalta: lähtö läheni, ja retki Tammelaan oli tekemättä. Olimme juuri syöneet lähikebabit, ja torigrilli olisi auki enää 20 minuuttia. Sitten päätin, että mustaa makkaraa voi aivan hyvin syödä jälkiruoaksi ja marssin päättäväisesti Tapolan kojulle.

Ja olihan se siis tuoreena aivan eri makuista kuin ne kuivuneet pötköt, joita yleensä tarjotaan. Käytinkö jo termiä törkeän hyvää liian monta kertaa? No, sitä se kuitenkin oli. Puolukkahillolla ja maidon kanssa.

* * *

En pidä varsinaisesti shoppailusta, mutta on aivan eri asia, jos mielessä on vain muutama etukäteen valittu paikka eikä ole varsinaista pakkoa löytää yhtään mitään.

Kätkö Vintage

Aaltosenkatu 31 - 33, Tampere
www.katkovintage.fi

Edellisen Tampereen-juttuni yhteydessä sain vinkin, että seuraavalla Tampereen-reissulla kannattaa poiketa Tammelantorin lähistöllä sijaitsevassa Kätkössä. Kyllä, todella kiva paikka, vaatteita, kenkiä ja huonekaluja. Löysin hauskat kesäkengät.

Peikonpesä

Väinölänkatu 15
http://www.lastentoripeikonpesa.fi/

Niin ikään Tammelan torin lähistöllä sijaitsevalta Peikonpesä-lastenvaatekirpputorilta löysimme tytölle muutaman bodyn ja kestovaippoja. Hmm, pitäisi kyllä viimein käydä Helsingissäkin siellä yhdellä vastaavalla kirpparilla.

Kuopus

Kehräsaari B, Tampere
http://www.kuopus.fi/

Kun Rouva meni viereiselle Radiokirppikselle, minä kiertelin Kehräsaaren pikkuputiikkeja. Artesaanien lisäksi Kehräsaaressa on myös lastenvaatteita myyvä Kuopus.

Jos kirkkaat värit ja retrokuosit miellyttävät silmää, Kuopus on juuri oikea paikka ostoksille. Kehräsaaren liike keskittyy kotimaisiin valmistajiin ja toinen toimipiste Hatanpään valtatiellä ulkomaisiin. Emme ole ostaneet tytölle hirveästi vaatteita uutena, joten tuntui sopivalta kerrankin törsätä kotimaisen Papu Designin bodyyn.

Ja tämä talutushihnalla varustettu reppuhan on tosi hauska. Otetaan kaksi ja annetaan toinen lahjaksi toiselle taaperolle!

Nollakolme

Aleksanterinkatu 29, Tampere
http://nollakolme.com

Jos jotain shoppailua vihaan, niin vaatteiden ostamista. Siksi teen sitä harvoin enkä yleensä koskaan Helsingissä. Olen myös ulkoistanut vaatehankintani mahdollisimman pitkälti henkilökohtaiselle stylistilleni. Olen kätevästi naimisissa hänen kanssaan, joten raahasin hänet mukanani Nollakolmen alennusmyynteihin valitsemaan vaatteet puolestani. Hyviä löytöjä, paitsi että kaksi vaatetta kolmesta ei ollut alennuksessa.

Keittiöelämää

Aleksis Kiven katu 13, Tampere
http://www.keittioelamaa.fi

Keittiöelämää on blogikieltä käyttääkseni ihana herkku- ja keittiötarvikekauppa, joka myy pienten tuottajien ja yrittäjien tuotteita ja tuo itse maahan tavaraa ainakin Italiasta, Ranskasta ja Espanjasta. Omistaja ylisti niin sekä tätä perinteisin menetelmin tehtyä pastaa, jossa jauhot eivät kypsy kertaakaan prosessin aikana, että toisen valmistajan sitruunapastaa, että meidänkin oli otettava niitä maisteluun. Samoin superhyvää balsamicoa.

Hattu.fi

Kuninkaankatu 19 B 21 (2. kerros)
http://www.hattu.fi/

Hattu.fi:n löysin, kun etsin esiintymisrekvisiitaksi mustaa nahkaista lätsää. Helsingistä ei löytynyt mutta Tampereella olisi ollut. Silloin en ehtinyt tilata, mutta nyt ajattelin käydä paikan päällä sovittelemassa lakkeja. Kyseistä lätsää ei ollut hyllyssä, mutta pari muuta kesäpäähinettä löysin. Nahkalätsä tulee sitten postissa kotiin.

* * *

Särkänniemi

Laiturikatu 1, Tampere
http://www.sarkanniemi.fi/

Rouva halusi vielä ennen lähtöämme käydä Sara Hildénin taidemuseossa Särkänniemessä. Sinne saavuttuamme vuoristoradat alkoivat kuitenkin vetää puoleensa niin kovasti, että ehdotin Rouvalle, että jospas kävisinkin aivan nopeasti muutamassa laitteessa sillä aikaa, kun hän käy tytön kanssa museossa. Keskiviikkoiltapäivänä jonoja ei ollut, joten ehdin käydä kolmessa laitteessa, Tornadossa kaksi kertaa, ja tsekata Angry Birds -puiston. Tänä kesänä avattuun Koiramäki-puistoon asti en ennättänyt, sillä se olisi sijainnut aivan toisessa päässä aluetta.

Kun Rouva ja tyttö odottivat minua pääportilla, tyttö oli katsellut silmät suurina ja nauraen Karamelli-karusellia. Päätin siis viedä hänet elämänsä ensimmäiselle karuselliajelulle.

Sen jälkeen olikin kiva lähteä ajamaan kohti tytön mummolaa. Terveisiä siis Jyväskylästä, vanhasta kotikaupungistani.

Kommentit

Seuraavaksi sitten Lahteen ? Sopivan kokoinen päiväretki kaupunki :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Lahti on kyllä aina matkan varrella, mutta sen ohi mennään 120 km/h. Vähintään. Olen kyllä joskus käynyt siellä sukulaistädin luona, mutta muuten kaupunki on jäänyt aivan vieraaksi. Niin, ja olihan yhdet firman bileet Sibelius-talossa. Olisiko jotain vinkkejä, mitä siellä kannattaisi tehdä ja nähdä ja missä syödä, jos tulee käymään?

Laura P...
Tyylitietotoimisto

Jee kesä ja Tampere! Peukku siitä, että jutussa vilahtaa myös vanha kotitaloni :) Pitääpä muuten käydä tuolla Kätkö Vintagessa ens Tampereen reissulla!

Tommi K
Isyyspakkaus

Öm, tuossa Tapolan kojun takana?

Laura P...
Tyylitietotoimisto

No juurikin siinä Tapolan takana :D

miam (Ei varmistettu)

Matkaraportti tuli juuri sopivaan saumaan - olen lähdössä Tampereelle lapsen kanssa ensi viikolla :)

Onpas virkistävää nähdä helsinkiläisen kirjoittavan, että Tampere on kiva paikka :) Mun mies on niin Tampere-vastainen ettei oo tosikaan, kun taas itse suhtaudun vanhaan kotikaupunkiini lämmöllä. Ja mieskin siis on siellä opiskellut ja asunut useamman vuoden... Jotenkin kuitenkin hänen asenteensa vuoksi olen kuvitellut, että jokaisen helsinkiläistyneen on vihattava Tamperetta! Huvittavinta on se, että Varsinais-Suomesta alunperin kotoisin oleva mies ihmettelee usein suureen ääneen sitä, miksi tamperelaiset vihaavat Turkua niin paljon - että onpas junttia haukkua turkulaisia, kun eivät turkulaisetkaan hauku tamperelaisia ;) 

Vaan tulipa tässä paljon hyviä vinkkejä seuraavalle omallekin Tampereen-reissulle (varmaan tyttären kanssa kahden tehtävälle, koska miestä ei sinne junttilaan vapaaehtoisesti saa). Heinätori on kokeiltu, mustaamakkaraa tietty syöty tuoreeltaan torilla vaikka kuinka monesti ja Särkänniemestä tuli yliannostus, kun pyörittelin hattaroita ja jätskipalloja siellä yhden kesän. Muut paikat ovatkin sitten meikälle ihan tuntemattomia, ja kyllä uusintana voisin Heinätorin ja Tapolankin katsastaa. Ehkä aika voisi olla kypsä jo Särkänniemellekin, ehkä...

Omenainen

Hyviä paikkoja olette löytäneet. Tykkäsin myös Turun-postauksesta.

Tampereella suosittelen samassa vanhassa Tampellan tehdaskompleksissa sijaisevaa TR1 Taidehallia. Etenkin videoon ja mediataiteeseen keskittyvä TR1 näyttää korkeatasoista taidetta myös nuorilta tekijöiltä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Rouva hihkui jo vieressä, että kuulostaa ihanalta! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Minulla edellisestä Särkänniemen-reissusta on varmaan jo 20 vuotta, ja oli kyllä kiva käydä! Ja jos en asuisi Helsingissä, niin Tampere olisi varmasti aika todennäköinen paikka, ainakin Suomessa. Hain sinne joskus opiskelemaankin, mutten päässyt.

phocahispida

Olipas kiva Tamperepostaus.
Neidin innostuneen karuselli-ilmeen innoittamana uskaltaudutte ehkä kokeilemaan Kuutin kanssa jotain rauhallista laitetta, kunhan tivoli taas palaa kotikaupunkiinsa.
Noissa Papun vaatteissa on kyllä kiva mitoitus ja hihojen ja lahkeiden säätämisen mukanaan tuova pitkä käyttöikä. Tykkään. :)

Kippuralla

Jyväskylän postausta odotellen, tänään täällä ainakin sataa vettä ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Jotain pientä on tulossa. Yhtä laajaa turistikierrosta emme tehneet, mutta olen kyllä miettinyt, että pitäisi joskus tehdä. Ehkä loppukesästä..?

HelenaK

Huh alkoi ihan hengästyttämään tuon intron luettuani, kylläpä olette ehtineet! Asuin viisi vuotta opiskeluaikana Tammelan torin kulmalla mutta Tapolan kärry on edelleen testaamatta. Ehkä jo tänä kesänä olis korkea aika, jos tulee asiaa Tampereen suunnalle :)

Marle (Ei varmistettu)

Tamperelainen kiittää ja kuittaa;)

Hannamai (Ei varmistettu)

Voi, miten valtavan herttainen kuva sinusta ja tytöstä karusellissa. Molemmilla näyttää olevan hurjan hauskaa. :)

Siskonpeti (Ei varmistettu) http://siskonpeti.blogspot.fi/

Hauska nähdä oma kotikaupunki turistin silmin! :) Kätkö ja Peikonpesä olivat itsellenikin ihan uusia tuttavuuksia. Kiitos vinkistä!

Kommentoi