Minkä ikäiselle sopii Harry Potter ja muuta ikärajapohdintaa

”Minkä ikäiselle Harry Potter -kirjat sopivat?” on kysymys, johon olen vastannut useamman kerran sekä blogissa että Instagramissa. Kun viime aikoina olen muutenkin ajatellut paljon ikärajakysymyksiä, niin kerrottakoon tässä laajemminkin omista pohdinnoistani ikärajojen suhteen.

Ensimmäiset Harry Potter -kirjat kouluiän kynnyksellä

Harry Potter -kirjasarjassa on seitsemän osaa. Ensimmäiset osat ovat selkeästi helpompia, mutta neljännestä osasta alkaen tarina alkaa käydä melko synkäksi ja myös tarinan keskeisiä hahmoja murhataan. Yleisesti ottaen on aika harvinaista joutua pohtimaan, minkä ikäiselle jotain lastenkirjaa voi lukea, mutta Pottereiden kanssa se on ihan paikallaan.

Kyllähän ensimmäinen kirjakin alkaa kertomuksella siitä, miten Harryn vanhemmat on murhattu, joten ymmärrän hyvin niitäkin ekaluokkalaisia, joilla jopa sarjan ensimmäinen osa tuntuu liian jännittävältä. Päiväkoti-ikäiselle en kirjoja vielä lukisi, ja ne ovat myös niin pitkiä, että ne vaativat hieman enemmän keskittymistä.

Omalle lapselleni aloin lukea sarjan ensimmäistä osaa (Viisasten kivi) eskarikeväänä, kun hän täytti seitsemän. Luimme heti perään myös kaksi seuraavaa osaa (Salaisuuksien kammio ja Azkabanin vanki).

Neljännen osan kanssa odotin siihen, että hän täytti kahdeksan, ja luimme Liekehtivän pikarin viime kesänä.

Viidennen kirjan kanssa ajattelin odottaa 9-vuotissynttäreitä, mutta jo tuossa pari viikkoa sitten totesin, että toukokuu on aivan riittävän lähellä, joten voimme jo alkaa lukea Feeniksin kiltaa. Tämän kirjan jälkeen seuraavat kaksi viimeistä kirjaa tullaan lukemaan varmaan aika pian, sillä sarjan elokuvatkin alkavat olla jo ikärajojensa puolesta sopivia.

Harry Potter -leffojen virallinen ikäraja on 12

Potter-leffat ovat ilmestyneet, kun elokuvien ikäraja-asteikko oli hieman toinen, ja silloin niiden ikäraja oli 11, vanhempien kanssa 9. Nykyisellä asteikolla ikäraja on siis 12 ja vanhempien kanssa niin ikään 9 vuotta.

Vanhemmat varmasti tuntevat lapsensa ja voivat itse arvioida, miten herkkä lapsi on vaikkapa näkemään painajaisia. Oma tyttäreni ei pienestä hätkähdä, ja annoin hänen katsoa ensimmäiset kolme elokuvaa jo 7-vuotiaana. Sarjan neljäs osa katsottiin kirjan lukemisen jälkeen viime syksynä, kun hän oli 8. Kun kysyin, oliko elokuva liian jännittävä, hän pyöritteli minulle silmiään.

Nyt hän täyttää siis jo 9, ja voisimme katsoa ihan virallisestikin kaikki loput leffat nyt keväällä. Luemme tietysti kirjat ensin koska ne avaavat tarinaa paremiin, eli vitosleffa on edessä joskus tulevana kesänä. Tyttäreni huutelee tuolta sivusta, että ei kannata katsoa leffoja ennen kirjojen lukemista, sillä tarinoista jää muuten puuttumaan todella paljon.

Muu K12-sisältö

Harry Pottereita lukuun ottamatta olen ollut K12-leffojen suhteen tähän asti melko tarkka, eikä lapsi ole itsekään ehdotellut katselevansa hänelle sopimattomia elokuvia. Nyt, kun maaginen 9 vuoden ikä on kuitenkin jo niin lähellä, päätin, että voimme alkaa katsoa yhdessä Tähtien Sota -leffoja. Tähän mennessä olemme katsoneet jo episodit 4 – 6 ja 1. Jatkamme episodiin 2 heti, kun olemme hänen kanssaan taas joskus kahdestaan kotona.

Luimme myös ensimmäisen osan Taru Sormusten Herrasta -sarjasta, ja myös sen elokuvasarjan ensimmäinen osa on listallamme samoin kuin Hobitti-elokuvasarja. Hobitti-kirjan luimme jo vuosi sitten, ennen siirtymistä neljänteen Potter-kirjaan. Sormusten herran ensimmäinen osa, Sormusten ritarit, oli kyllä lapselle todella pitkäveteinen kirjana, joten seuraavien kirjojen kanssa odotellaan hetkinen.

Mutta kyllä tämä yhdeksän vuoden täyttyminen avaa yleisesti ottaen aivan toisenlaisen elokuvamaailman, sillä hyvin monet vähänkin vauhdikkaammat ja jännemmät leffat ovat juurikin K12, ja kun elokuvateatterit taas joskus avautuvat, pääsemme katsomaan 9-v:n kanssa leffoja huomattavasti laajemmalla skaalalla kuin aiemmin.

Yllättävä K7-ikäraja

Yllättävän moni animaatioelokuva, kuten merkittävä osa Disneyn seikkailuista on ikärajaltaan K7. Siis vanhemman kanssa sopiva vasta 4-vuotiaalle. Molemmat lapseni ovat kyllä nähneet Frozen-elokuvan jo 3-vuotiaana, mutta monen muun elokuvan kohdalla totesin silloinkin, että odotetaan vielä vähän. Esimerkiksi Pienen merenneidon, Leijonakuninkaan ja Aladdinin kanssa odotettiin 4-vuotiaiksi.

Nyt, kun pienempi lapsi täyttää pian viisi, hänen kanssaan voi katsella käytännössä kaikkia animaatioelokuvia, mutta hänen läsnäollessaan emme katsele isomman lapsenkaan kanssa K12-leffoja.

Jos ikärajamerkinnät mietityttävät

Olen vinkannut aiemminkin amerikkalaisesta Common Sense Media -palvelusta, jossa sekä vanhemmat että lapset voivat antaa arvioitaan jonkin elokuvan, kirjan tai pelin sopivuudesta lapsille. Niistä kerrotaan lyhyesti, mitä vanhemman olisi hyvä tietää vaikkapa elokuvan väkivaltaisuudesta, seksuaalisesta sisällöstä ja pelottavuudesta.

Kommentit (12)
 1. Kirjastolainen täältä huutelee. Pari juttua ikärajoista:

  – elokuvilla ja peleillä on ikärajat, kirjoilla ei. Syynä on se, että elokuvissa ja peleissä visuaalinen materiaali vain vyöryy silmille, kirjassa pitää itse haluta aktiivisesti lukea eteenpäin. Kirjassa asiat on myös helpompi vain ohittaa, jos ne menevät yli hilseen, eivätkä ne yleensä jää samalla lailla vaivaamaan kuin visuaalisesti koetut asiat. Yhdessä lukeminen on tietty vähän eri asia kuin yksin lukeminen – silloin voi toisaalla keskustella luetusta, toisaalta lapsi voi tulla kuunnelleeksi sellaisiakin juttuja joita ei yksinään lukisi.
  – kirjastossa kaikki Harry Potterit on sijoitettu lasten osastolle
  – noin yleisesti lapset tykkäävät lukea oman ikäisistään ja hiukan – vuoden, pari – heitä vanhemmista lapsista. Harry täyttää ekassa kirjassa 11 v. ja kirjasarja etenee sitten niin, että joka kirjassa Harry on vuoden vanhempi. Ekat osat voi tosiaan lukea jo melko pieninä, mutta vikat ovat sen verran jänniä, että niiden kanssa moni vanhempi mielellään viivyttelee. Mutta jokainen vanhempi tosiaan tuntee omat lapsena parhaiten, ja siksi vanhempien pitää harkita tämä ihan tapauskohtaisesti.

  1. Tommi Koivisto
   27.4.2021, 23:03

   Kyllä, samoilla linjoilla! 😊

 2. Maikkiliina
  2.4.2021, 11:55

  Tosi mielenkiintoinen postaus. Harry Pottereita en ole itse lukenut ja odotankin, että pääsen lukemaan niitä lapselle. Oma lapseni on tosi herkkä ja uskonkin, että menee vielä jokunen vuosi ennen kuin niitä voidaan lukea. Äitini luki minulle alakouluikäisenä Mio poikani Mioa ja se oli niin jännä, että pelkäsin ihan hulluna. Itse olen vähän sensuroinut omalle lapselleni liian jänniä kirjoja eli vähän oikonut ja muuttanut juonta lennossa. Varsinkin Peppiä lukiessa ja Melukylän lapsia lukiessa joutuu vähän soveltamaan, kun kirjoissa on sisältöä (esim. rasismi), jota ei halua lapselle vielä tässä vaiheessa selittää. Uudet lastenkirjat toimivat tässä suhteessa paljon paremmin vaikka klassikot ovatkin ihania. Hieno postaus ja hyvä vinkki tuo nettisivusto, kiitos.

  1. Tommi Koivisto
   27.4.2021, 23:12

   Mä luin tyttärelle Mion, ja häneen se ei oikein uponnut, oli vähän erikoinen ja tylsä 😄

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *