Minun ekopaastolupaukseni

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Suomen evankelisluterilainen kirkko

Suomen evankelisluterialinen kirkkoMartat ja Changemaker kannustavat suomalaisia jälleen Ekopaastoon. Ekopaastossa ihmisiä haastetaan muuttamaan kulutustapojaan ja hillitsemään ilmastonmuutosta, ja tänä vuonna huomio kohdistetaan ruoan ympäristövaikutuksiin.

Paaston aika on käynnistynyt viime viikolla, tuhkakeskiviikkona 10.2.2016, ja se jatkuu pääsiäispäivään 27.3.2016 saakka.

Väittäisin, että omat ruoankulutus- ja ostostapamme ovat jo melko ekologisia, mutta lihan syönnin vähentäminen on jatkuvasti omalla agendallani. Kotona syömme hyvin paljon kasviksia - voisi sanoa jopa kasvispainotteisesti - mutta työpaikan lounasravintolassa vedän sitten liharuokia senkin edestä.

Oma ekopaastolupaukseni on vähentää lihansyöntiä ja pitää joka viikko kaksi täysin lihatonta päivää. Sen lisäksi ajattelin lisätä hieman haastetta itselleni ja kokeilla seuraavan viikon ajan vegaanista ruokavaliota. Siis jätän ruoasta pois kaiken eläinperäisen. Varsinkin lounasruoan suhteen tämä jännittää hieman.

Haluan haastaa sinutkin mukaan pohtimaan ruoan kulutustottumuksiasi näistä näkökulmista:

Löytäisitkö sinä jonkin tavan paastota ympäristön puolesta vaikka viikon ajan?

Kauppareissujen suhteen olemme siten onnekkaita, että voin hoitaa ruokaostokset jalkaisin, joten omalla liikkumisellani ei ole ilmastovaikutuksia. Omalla autolla liikkuvan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten usein kaupassa käy ja miten paljon ostaa kerralla.

Itseä käyn joka lauantai hakemassa Hakaniemen kauppahallista seuraavan viikon ruoat. Ostoksia täydennetään viikon aikana lähikaupasta, josta haen myös ne tuotteet joita en hallista saa. Lisäksi Rouva hakee pähkinöitä, siemeniä ja sokeria niitä irtona myyvästä kaupasta.

Syömämme ruoka toki matkustaa sitten huomattavasti pidemmän matkan, ja sen ilmastovaikutusten selvittäminen ei ole kovin yksinkertaista.

Ekologisinta on ostaa kasvikset tuoreina ja välttää pakasteita, sillä pakastekuljetukset kauppoihin ovat melkoisia energiasyöppöjä. Pelkästään kuljetuksia ajatellen olisi parasta, että ruoka tulisi mahdollisimman läheltä, mutta toisaalta vaikkapa tomaattien kasvattaminen kasvihuoneessa kuormittaa luontoa enemmän kuin niiden kuljettaminen laivalla etelästä. Silti ulkomailtakin tuotu kasvis on usein ilmaston kannalta parempi kuin paikallisesti tuotettu liha.

Omassa kulutuksessa pyrimme valitsemaan mahdollisimman pitkälti kotimaisia tuotteita. Talvella tämä on tuoreiden vihannesten suhteen lähes mahdotonta, ja käytännössä kaikki ostamamme hedelmät ovat myös ulkomaisia. Kannattaa valita niitä vihanneksia ja hedelmiä, jotka ovat sesongissa. Silloin ne tulevat maahan todennäköisimmin laivalla lentokoneen sijaan ja niiden kuljetuksen hiilidioksidipäästöt ovat suhteellisen pienet.

Koska ostamme lähes kaiken ruoan kauppahallista ja irtona, pakkausjätettä syntyy meillä todella vähän: lähinnä paperipusseja vihanneskaupasta ja ne paperit, joihin kalat, liha ja juusto kääritään. Paperipussit hyödynnetään biojätepusseina.

Sitten tulee tietty pahvi- ja kartonkipakkauksia maidosta, kaurahiutaleista ja kananmunista, mutta kananmunapakkauksetkin palautan aina takaisin kauppahalliin elleivät ne hajoa käsiin.

Muovista pakkausmateriaaliaroskaa tulee meille eniten jogurtista, sillä ostamamme jogurtti myydään muovipurkeissa. Siirryimme itse asiassa käyttämään toista merkkiä kuin aiemmin oikeastaan juuri siksi, että jogurtti myytiin mielestäni tarpeettoman jykevissä ämpäreissä, ja niitä alkoi kertyä kaappiin turhan iso pino odottamaan jotain uusiokäyttöä. Olisipa jostain mahdollista ostaa jogurttia irtomyynnistä.

Jos haluaisin vielä vähentää syntyvän pakkausjätteen määrää, voisin käyttää vihanneskaupan paperipusseja monta kertaa. Se ei itse asiassa olisi ollenkaan mahdoton ajatus. Nyt pusseja näyttää kertyvän kotiin enemmän kuin mitä niitä biojätepusseina poistuu, ja ne kestäisivät aivan hyvin toisenkin käytön. Kokeilen kerran ja päätän sitten, kuinka hassua se olisikaan.

Palataan ensi viikolla lihan syönnin vähentämiseen ja vegaaniteemaan.

 

Kuvissa Hakaniemen hallin Hyvän elämän ruokakauppa, Reitin kala, Reinin liha ja Lentävä lehmä.

https://www.facebook.com/ekopaasto

http://www.ekopaasto.fi/fi/etusivu/

Kommentit

laurakviss

Hieno kirjoitus ja tärkeä aihe! Itseasiassa olenkin kirjoittamassa juttua Ruotsin kirkon paastokampanjasta, joka on ihan samoilla jäljillä - maailmassa riittää ruokaa kaikille, jos vain vähennämme lihan kulutusta. Mutta hienosti olit selittänyt asian ja onnea haasteeseen ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos, sitä tarvitaan! Yritin tänään jo aloitella lounaalla: huomasin ottaneeni vahingossa lautaselle myös salaattia, jossa on makkaraa, ja juomanakin meni vanhasta tottumuksesta maito. Huomenna pitää vähän tsempata.

Aino S

meinasin juuri tullaa kirjoittamaan kommenttia kestopusseista :D

periaatteessa pussejahan ei edes tarvitse ostaa, ne voi vaikka ommella vanhoista tyynyliinoista. pesua varten kääntää pussit nurinkurin, niin saa paremmin mahdolliset mukuloiden mukana tulleet mullat pois.

ps. tsemppiä vegaaniviikkoon t.kotivegaani

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja jos ei itse halua ruveta kässäkerhoilemaan, esimerkiksi Globe Hopelta löytyy uusiokäytetyistä materiaaleista tehtyjä hedelmäpusseja – kierrätysmielessä parempia kuin nuo Punaisen Ristin.

Emilia M

Ja kaupassa voi yhteen hedelmäpussiin laittaa monia eri hedelmiä, jos punnitsee ne erikseen ja liimaa tarrat sitten yhteen pussiin. Se on ihan sallittua!

Tommi K
Isyyspakkaus

Varmasti on.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kuulostaa hyvältä, varsinkin tuo uusiokäytetty materiaali. Tulee nimittäin väkisinkin mieleen taannoinen kauppakassivertailu, joka oli Hesarissa. Kaikkein ekologisin vaihtoehto oli kierrätysmuovista tehty kassi, ja huonoimmasta päästä oli kankainen, varta vasten kauppakassiksi tehty ohut kangaskassi, jota pitäisi käyttää satoja kertoja, jotta se voittaisi muovikassin.

Mums

Epäilen, että vertailussa oli mukana vain hiilijalanjälki, eikä esimerkiksi haittaa siitä, jos muovipussi joutuu vaikka mereen aiheuttamaan hallaa merieliöille... Muovipussihan ei maadu vaan hajoaa haitallisiksi nanomuoveiksi, kun taas puuvillakassi ei aiheuta vastaavaa tuhoa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu, tuossa on ideaa. Sitten tietty heti miettii, että minkäs verran siitä kangaspussista tulee lisäpainoa ostoksiin..?

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvä idea, jos pussit ovat oikeasti kestäviä. Olisi mielenkiintoista tietää, miten monta kertaa tuollaista pussia pitää käyttää, jotta se voittaisi ekologisuudessa paperipussin tuotannon. Sitten vielä pitäisi päästä yli tuosta hinnasta: jotta voisin oikeasti käyttää näitä vihannes- ja hedelmäpusseina, tarvitsisin niitä sellaiset 15 kappaletta kauppareissulle. Yli 100 euron sijoitus kestopusseihin tuntuu aika hurjalta.

Ievuska (Ei varmistettu)

Minulla oli bodoshopista ostettu kangaskassi ostoksia varten. Se kulki ehjänä mukanani 13vuotta, lähes päivittäisessä käytössä. Monesti päivittäin oli useammallakin reissulla mukana.

Titti (Ei varmistettu)

Hei, minulla olisi toivepostausidea, että kertoisit teidän tulevasta mininaatista, hänen odotuksestaan, teidän koko perheen ajatuksista (erityisesti tulevan isosiskon mietteet kiinnostavat) ja valmistautumisesta perheenlisäykseen. :) Kiitos ihanasta blogistasi, on todella mukavaa päästä lukemaan juttuja isän näkökulmasta! Tapahtumarikasta ja onnellista kevättä toivotellen.

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu! Kyllä, tulossa on! Laskettuun aikaan on vielä yli kolme kuukautta, joten ehdin kertomaan valmistautumisesta vielä monet kerrat ennen sitä :) Kiitos sinulle!

soffe1 (Ei varmistettu)

Oletteko kokeilleet tehdä jogurttia itse?

Tommi K
Isyyspakkaus

Mun äiti teki joskus, ja Rouvakin on sitä kuulemma kokeillut. Rakenne on vaan hyvin erilainen kuin kaupan jogurtissa, ja muistuttaa enemmän viiliä.

Tai vaihtaa jogurtin kotitekoiseen viiliin?

Tommi K
Isyyspakkaus

Rouvalle se viilin rakenne on vähän vaikea :)

Päivi / Puolivälissä (Ei varmistettu) http://puolivalissa.wordpress.com

Mua hihityttää postauksen aloituksessa tuo "kaupallinen yhteistyö: kirkko". Saatko sä vastineeksi postissa pussillisen armoa..? :-D

Tommi K
Isyyspakkaus

Saan vastineeksi rahallisen palkkion. Kirkko on tämän jutun/juttusarjan tilaaja ja maksaa minulle tekemästäni työstä.

CRISTA REPO
CR

Loistavaa! :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Jeah!

ÄLHOOOO (Ei varmistettu)

Minä en oo koskaan oikein ymmärtäny tuota lihan syömättömyyttä.. Ite käytän pääasiassa kotimaista lihaa ja mahdollisuuksien mukaan työkaverin kautta saatua luomu ylämaankarjan lihaa. En näe siinä mitään pahaa. Päin vastoin.. sama ku maidon juonnin kanssa. Se on jonkin elinkeino ja tuen sitä mielelläni :) Tosin en lihaa kyllä niin paljon kanaan verrattuna syö. Mielenkiintoista kuitenkin lukea kasvisruokailusta ym. ym. koska ainahan sieltä uusia reseptejä voi saada ruokavalioonsa vaikka lihaa söisikin :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Syömäsi lihan elinolosuhteet ovat varmasti siis kunnossa, mutta myös kotimaisen ja luomulihan tuotanto kuluttaa merkittävästi enemmän luonnonvaroja kuin kasvisten. Lainaus Ekopaasto.fi:n sivuilta:

"Maapallon nykyiset pellot ruokkisivat koko ihmiskunnan, jos pelloilla viljeltäisiin rehun sijaan ihmisravintoa. Lihan hyötysuhde on heikko: esimerkiksi yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 2-10 kiloa rehua ja 3 000-15 000 litraa vettä.

Lisäksi karjankasvatuksesta syntyy muun muassa metaanipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmaston lämpenemistä."

Emilia M

Vinkkaan tähän väliin kirjan, joka sai ilmestymisvuonnaan 2012 Tieto-Finlandia-palkinnon, ja joka viime eduskuntakauden alussa jaettiin kaikille kansanedustajille: Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut eli miten ruokasi eli elämänsä.

Siinä kerrotaan kiihkottomasti ja puolueettomasti suomalaisesta eläintuotannosta, käydään läpi yleisimmät tuotantoeläimet lehmä, sika, broileri ja kana. Erilaisia tuotantotapoja, isoja ja pieniä tiloja ja luomutiloja vertaillaan. Suosittelen lämpimästi kaikille!

http://www.atenakustannus.fi/tilaukset/kirja/506

Pulunen (Ei varmistettu)

Ruokatottumuksia sivuten OT, sain juuri lahjaksi Gastronaatin ja voi mahoton että se on täydellinen kirja! Reseptit, tarinat ja ruokafilosofia loistavia ja parrasvaloihin nostetut raaka-aineet kuin lemppareiden listaltani. (Paitsi sellerin hylkään.) Ihaileva tervehdykseni tekijöille!

Selleri (Ei varmistettu)

Suhtaudun varsin epäillen ekopaaston tietoihin. Lihakilon tuottamiseen tarvitusta vedestä ei kai tarvitse murehtia, jos puhutaan kotimaisesta lihasta. Nurmirehua syövä eläin ei tarvitse kovinkaan paljoa vettä, sillä rehu itsessään sisältää vettä. Ja se nurmi kasvaa Suomessa ihan vaan sadevedellä :)

Pelloilla on hankala viljellä luomukasviksia ilman eläimiä. Eläinten lanta on käsittääkseni ainoa laajalti toimiva lannoite kasviksille. Jos koko maailman pellot puhdistetaan eläimistä, niin lannoitus pitäisi tehdä kemiallisilla lannoitteilla. Itse pidän luomuviljelyä parempana kuin kemiallisia aineita käyttävää.

Toivoisin että ekoilussa keskityttäisiin oikeasti merkittäviin asioihin (esim. etelänlomat lentäen, hiilivoimalat Helsingissä). Suomalaisten kasvissyönti ei taida vaikuttaa mihinkään positiivisesti.

Ja kyllä, minä rakastan kasviksia kaikissa muodoissaan, selleristä kikherneisiin ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Miksette osta pahvitölkeis olevaa jogurttia?? sellainen samanlainen tonkka kuin maitotölkki ja niitä on kaikenlaisia merkkiä on luomua ja ab ym.

Kommentoi