Minun ekopaastolupaukseni

Kaupallinen yhteistyö: Suomen evankelisluterilainen kirkko

Suomen evankelisluterialinen kirkkoMartat ja Changemaker kannustavat suomalaisia jälleen EkopaastoonEkopaastossa ihmisiä haastetaan muuttamaan kulutustapojaan ja hillitsemään ilmastonmuutosta, ja tänä vuonna huomio kohdistetaan ruoan ympäristövaikutuksiin.

Paaston aika on käynnistynyt viime viikolla, tuhkakeskiviikkona 10.2.2016, ja se jatkuu pääsiäispäivään 27.3.2016 saakka.

IMG_8663.jpg

Väittäisin, että omat ruoankulutus- ja ostostapamme ovat jo melko ekologisia, mutta lihan syönnin vähentäminen on jatkuvasti omalla agendallani. Kotona syömme hyvin paljon kasviksia – voisi sanoa jopa kasvispainotteisesti – mutta työpaikan lounasravintolassa vedän sitten liharuokia senkin edestä.

Oma ekopaastolupaukseni on vähentää lihansyöntiä ja pitää joka viikko kaksi täysin lihatonta päivää. Sen lisäksi ajattelin lisätä hieman haastetta itselleni ja kokeilla seuraavan viikon ajan vegaanista ruokavaliota. Siis jätän ruoasta pois kaiken eläinperäisen. Varsinkin lounasruoan suhteen tämä jännittää hieman.

IMG_8649.jpg

Haluan haastaa sinutkin mukaan pohtimaan ruoan kulutustottumuksiasi näistä näkökulmista:

Löytäisitkö sinä jonkin tavan paastota ympäristön puolesta vaikka viikon ajan?

IMG_8630 (1).jpg

Kauppareissujen suhteen olemme siten onnekkaita, että voin hoitaa ruokaostokset jalkaisin, joten omalla liikkumisellani ei ole ilmastovaikutuksia. Omalla autolla liikkuvan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten usein kaupassa käy ja miten paljon ostaa kerralla.

Itseä käyn joka lauantai hakemassa Hakaniemen kauppahallista seuraavan viikon ruoat. Ostoksia täydennetään viikon aikana lähikaupasta, josta haen myös ne tuotteet joita en hallista saa. Lisäksi Rouva hakee pähkinöitä, siemeniä ja sokeria niitä irtona myyvästä kaupasta.

Syömämme ruoka toki matkustaa sitten huomattavasti pidemmän matkan, ja sen ilmastovaikutusten selvittäminen ei ole kovin yksinkertaista.

IMG_8662.jpg

Ekologisinta on ostaa kasvikset tuoreina ja välttää pakasteita, sillä pakastekuljetukset kauppoihin ovat melkoisia energiasyöppöjä. Pelkästään kuljetuksia ajatellen olisi parasta, että ruoka tulisi mahdollisimman läheltä, mutta toisaalta vaikkapa tomaattien kasvattaminen kasvihuoneessa kuormittaa luontoa enemmän kuin niiden kuljettaminen laivalla etelästä. Silti ulkomailtakin tuotu kasvis on usein ilmaston kannalta parempi kuin paikallisesti tuotettu liha.

Omassa kulutuksessa pyrimme valitsemaan mahdollisimman pitkälti kotimaisia tuotteita. Talvella tämä on tuoreiden vihannesten suhteen lähes mahdotonta, ja käytännössä kaikki ostamamme hedelmät ovat myös ulkomaisia. Kannattaa valita niitä vihanneksia ja hedelmiä, jotka ovat sesongissa. Silloin ne tulevat maahan todennäköisimmin laivalla lentokoneen sijaan ja niiden kuljetuksen hiilidioksidipäästöt ovat suhteellisen pienet.

IMG_8669.jpg

Koska ostamme lähes kaiken ruoan kauppahallista ja irtona, pakkausjätettä syntyy meillä todella vähän: lähinnä paperipusseja vihanneskaupasta ja ne paperit, joihin kalat, liha ja juusto kääritään. Paperipussit hyödynnetään biojätepusseina.

Sitten tulee tietty pahvi- ja kartonkipakkauksia maidosta, kaurahiutaleista ja kananmunista, mutta kananmunapakkauksetkin palautan aina takaisin kauppahalliin elleivät ne hajoa käsiin.

Muovista pakkausmateriaaliaroskaa tulee meille eniten jogurtista, sillä ostamamme jogurtti myydään muovipurkeissa. Siirryimme itse asiassa käyttämään toista merkkiä kuin aiemmin oikeastaan juuri siksi, että jogurtti myytiin mielestäni tarpeettoman jykevissä ämpäreissä, ja niitä alkoi kertyä kaappiin turhan iso pino odottamaan jotain uusiokäyttöä. Olisipa jostain mahdollista ostaa jogurttia irtomyynnistä.

Jos haluaisin vielä vähentää syntyvän pakkausjätteen määrää, voisin käyttää vihanneskaupan paperipusseja monta kertaa. Se ei itse asiassa olisi ollenkaan mahdoton ajatus. Nyt pusseja näyttää kertyvän kotiin enemmän kuin mitä niitä biojätepusseina poistuu, ja ne kestäisivät aivan hyvin toisenkin käytön. Kokeilen kerran ja päätän sitten, kuinka hassua se olisikaan.

Palataan ensi viikolla lihan syönnin vähentämiseen ja vegaaniteemaan.

 

Kuvissa Hakaniemen hallin Hyvän elämän ruokakauppa, Reitin kala, Reinin liha ja Lentävä lehmä.

https://www.facebook.com/ekopaasto

http://www.ekopaasto.fi/fi/etusivu/

Kommentit (28)
  1. Miksette osta pahvitölkeis olevaa jogurttia?? sellainen samanlainen tonkka kuin maitotölkki ja niitä on kaikenlaisia merkkiä on luomua ja ab ym.

  2. Suhtaudun varsin epäillen ekopaaston tietoihin. Lihakilon tuottamiseen tarvitusta vedestä ei kai tarvitse murehtia, jos puhutaan kotimaisesta lihasta. Nurmirehua syövä eläin ei tarvitse kovinkaan paljoa vettä, sillä rehu itsessään sisältää vettä. Ja se nurmi kasvaa Suomessa ihan vaan sadevedellä 🙂

    Pelloilla on hankala viljellä luomukasviksia ilman eläimiä. Eläinten lanta on käsittääkseni ainoa laajalti toimiva lannoite kasviksille. Jos koko maailman pellot puhdistetaan eläimistä, niin lannoitus pitäisi tehdä kemiallisilla lannoitteilla. Itse pidän luomuviljelyä parempana kuin kemiallisia aineita käyttävää.

    Toivoisin että ekoilussa keskityttäisiin oikeasti merkittäviin asioihin (esim. etelänlomat lentäen, hiilivoimalat Helsingissä). Suomalaisten kasvissyönti ei taida vaikuttaa mihinkään positiivisesti.

    Ja kyllä, minä rakastan kasviksia kaikissa muodoissaan, selleristä kikherneisiin 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *