Miten teillä nukutaan?

Ai että miten väsyneitä pienen vauvan vanhemmat ovatkaan?

No aivan rehellisesti sanottuna olenhan minä aina arkisin vähän väsynyt, mutta se johtuu puhtaasti siitä, etten osaa itse mennä nukkumaan tarpeeksi ajoissa ja nukun myös kesäloman jäljiltä edelleen vähän huonosti.

Vauva sen sijaan nukkuu hyvin ja rauhallisesti.

IMG_7201.jpg

Varsinkin ennen ensimmäistä lasta oletus oli, että lapsen syntymän jälkeen emme nukkuisi ainakaan puoleen vuoteen kunnolla emmekä muistaisi lapsen ensimmäisestä vuodesta myöhemmin mitään. Toisin kävi, ja tyttö osoittautui hyväksi nukkujaksi.

Toisen lapsen myötä meidän olisi kai pitänyt muuttua tähän mennessä jo zombeiksi, ja olisihan väsymyksen määrä ollut aika herkullinen aihe, jolla vitsailla myös blogissa, mutta ei. Poika näyttää vähintään yhtä hyväuniselta kuin siskonsa.

Kaikki sympatiat niiden vauvojen vanhemmille, jotka joutuvat valvomaan yöt tai nukkumaan vuoroissa Peltorit korvilla. En voi kuitenkaan tarjota tämän enempää vertaistukea. Meidän vauvamme kun herää vain kerran yössä syömään ja muuten nukkuu pääsääntöisesti hyvin sikeästi ja rauhallisesti meidän välissämme. Muutamana yönä on ollut jotain vatsanväännekähinää, mutta vastaavasti jonain yönä hän on saattanut nukkua jopa seitsemän tuntia putkeen.

Rouva pelkää, että manaan tällä postauksella esiin jonkin demonin, ja joku varmaan haluaa kommentoida, että ”odottakaapas vaan, kun…”, mutta onhan sekin aivan mahdollista, että kaikki meneekin hyvin. Eiköhän tämän pojan takia menetetty jo tarpeeksi monet yöunet syntymän jälkeisinä viikkoina.

Tuntuu, että vanhemmuuteen liittyvissä keskusteluissa korostuvat ne huonot kokemukset, koliikit ja yövalvomiset (ks. myös hannag.fi), mutta johtuuko se sitten siitä, että hyvin nukkuvien vauvojen vanhemmat ovat mieluummin osallistumatta keskusteluun?

Siksi minua kiinnostaisikin tietää, millaisia yöunikokemuksia teillä muilla vanhemmilla on? Nukkuiko/nukkuuko vauva hyvin vai huutaako yöt? Ja tapahtuiko yöunissa jossain vaiheessa muutosta huonompaan tai parempaan?

Kommentit (62)
  1. Ihanaa, että teilläkin nukutaan sikeästi ja makoisasti melkein läpi yön :)! Meidän esikoinen on nukkunut jo synnäriltä asti 9h yöunia. Sairaalassa ihmeteltiin poitsun unilahjoja ja neuvolassakin jaksetaan ihmetellä! Poitsumme täyttää 3.10 1v ja on valvottanut meitä tämän vuoden aikana yhden ainoan kerran, kun 3kk rokote nostatti kuumeen. Pientä (tutilla hoidettavaa) heräilyä oli 3-4kk välillä, mutta sekin muuttui heti kun siirsimme pojan omaan huoneeseen. Nyt poitsu nukkuu 12h yöunia ja kahdet päikkärit päivällä, ilman mitään heräilyä ja kitinöitä 🙂

  2. Esikoinen nukkui todella, todella huonosti sekä yöt että päivät ensimmäiset 9 kk. Sitten tapahtui jotain ihmeellistä, ja suurin piirtein yhdessä yössä homma kääntyikin päälaelleen ja siitä tuli tosi hyvä nukkuja, jollainen se on edelleen nyt nelivuotiaanakin. 

    Kuopus nukkui alusta asti hyvin päiväunia ja yötkin olivat kohtuullisen siedettäviä, ei ollenkaan samanlaista unikidutusta kuin esikoisen kanssa. Ja suht rauhallista on nytkin kuopuksen ollessa kaksivuotias. 

    Esikoisen vauvavuosi oli tosi rankka kokemus, mutta toisaalta meillä on käynyt hyvä tuuri monen muun asian suhteen: meillä lapset on sairastaneet pari hassua nuhaa vuodessa jos sitäkään ja yöt ne pysyy luojan kiitos omissa sängyissään, koska mun unettomuuteen taipuvainen mieleni ei kestäisi sitä, jos lapset yhtäkkiä alkaisi hiippailla meidän sänkyyn nukkumaan.

    Nämä nukkumisasiat on kyllä aika vaikeita puheenaiheita, jos toisena osapuolena on unikidutuksesta joka yö kärsivä zombie ja toisena osapuolena sellainen vanhempi, jonka lapsi on aina nukkunut hyvin. Mutta kuten Kristakin tuossa aiemmin kommentoi, niin myös niitä positiivisia kokemuksia kaivataan keskusteluun mukaan. Mäkin ennemmin korostan sitä, että siitäkin nukkumattomuuskoettelemuksesta selvittiin ja nyt nukutaan hyvin, enkä maalaa piruja seinille ja hoe lasta odottaville ihmisille, että nuku nyt vielä kun pystyt, pian et nuku enää koskaan.

     

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *