Mummon perunasalaatti
Alkavan perunasalaattikauden kunniaksi julkaisen mummoni perunasalaattiohjeen ja kuvan salaatista, joka on tehty melkein sillä.
Kuvassa oleva liina on muuten siten hauska, että ensisilmäyksellä se näyttää joululiinalta, vaikka Saana ja Ollin Yö metsässä -kuosilla ei joulun kanssa mitään tekemistä olekaan.
Joulu ja perunasalaatti kuuluivat puolestaan lapsuudenkodissani aina yhteen, ja pöydässä oli aina mummon ohjeella tehtyä perunasalaattia. Toiset taas yhdistävät perunasalaatin uuteen vuoteen, joka sekin lähestyy yllättävän nopeaa vauhtia. Mutta saa tätä tarjoilla myös vaikka pikkujouluissa tai itsenäisyyspäivänäkin.
Mummon perunasalaatti
Ainekset
- 600 g perunoita
- 1 sipuli
- 2 kookasta suolakurkkua (n. 2 dl kuutioituna)
Kastike:
- 2 dl kermaviiliä (tai paksua jogurttia)
- 1 rk sinappia
- 2 rkl etikkaa
- suolaa
- valkopippuria
Valmistaminen
- Keitä ja jäähdytä perunat
- Hienonna sipuli. Jos sipuli on raakana liian äreää makuusi, voit laittaa hienonnetun sipulin lävikköön, kiehauttaa kattilassa muutaman desilitran vettä ja valuttaa sen sipulien läpi
- Kuutioi suolakurkut
- Kuutioi perunat
- Sekoita kastikkeen ainekset ja yhdistä kaikki salaatin ainekset toisiinsa kulhossa. Muista olla varovainen valkopippurin kanssa.
Niin, mitenkäs kuvan perunasalaatti sitten eroaa alkuperäisestä? Mummon salaatissa oli aina kermaviiliä, mutta kuvan salaatissa on käytetty Kosken kotijogurttia. Ensimmäisellä kerralla olin sitä mieltä, että eihän tällainen muutos käy lainkaan, mutta sitten huomasin, ettei se vaikuttanut salaatin makuun. Toinen ero on perunakuutioiden koko: Rouva tykkää jättää perunat hieman ronskimman kokoisiksi palasiksi kuin mummoni. Mummon salaatissa sipuli oli myös ihan raakana, ja kuumalla vedellä huuhtelu on Rouvan lisäämä vinkki.
Kyllä mummo olisi iloinen, jos tietäisi, että tämä on nyt täällä.