Munakoisovuoka
Ruoanlaitto lähtee usein reseptistä, jonka mukaan haetaan ruokaan tarvittavat raaka-aineet. Oma ruoanlaittomme on muuttunut yhä enemmän suuntaan, jossa saatavilla olevat raaka-aineet määrittelevät sen, mitä syödään.
Tämä munakoisovuoka syntyi, kun pakastimesta löytyi yllättäen sinne unohtunutta jauhelihaa ja vihanneskaupassa oli tarjolla jo parhaat päivänsä nähneitä, puoli-ilmaisia munakoisoja.
Ruoka muistuttaa italialaista melanzane alla parmigianaa, mutta käytimme siinä parmesaanin sijaan vuohen gruyèreä.
Ruoasta on helppo tehdä myös lihaton versio: voit yksinkertaisesti jättää jauhelihan pois tomaattikastikkeesta tai korvata sen soijarouheella. Olemme testanneet molemmat versiot useita kertoja, ja ne toimivat oikein hyvin. Soijaa ei tarvitse edes liottaa vaan sen voi heittää suoraan kastikkeeseen hauduttamisen loppuvaiheessa.
Munakoison käsittely vaatii hieman aikaa, sillä se on hyvä itkettää ennen ruoanlaittoa ylimääräisen nesteen poistamiseksi. Meillä on tapana myös paistaa munakoisoviipaleet ennen kuin ne laitetaan vuokaan.
Munakoisovuoka
Ainekset
- 3 munakoisoa
- 1 sipuli
- 2 varsisellerin vartta
- öljyä
- 400 g jauhelihaa
- 1 tlk tomaattimurskaa
- 2 valkosipulinkynttä
- tuoreita yrttejä (esim. timjami, salvia, basilika, oregano)
- suolaa
- pippuria
- oliiviöljyä
- n. 150 g juustoraastetta
Valmistaminen
- Viipaloi munakoisot ja itketä ne: laita viipaleet tasaiselle alustalle esim. leivinpaperin päälle ja ripottele niiden päälle suolaa. Suolan ansiosta ylimääräinen neste hikoilee pois noin puolessa tunnissa
- Hienonna sipuli ja varsisellerit ja kuullota ne öljyssä tilavassa kattilassa
- Lisää jauheliha kattilaan ja kypsennä se
- Lisää tomaattimurska, hienonnettu valkosipuli ja hienonnetut yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla ja hauduta miedolla lämmöllä
- Huuhtele ja kuivaa munakoisoviipaleet
- Kaada oliiviöljyä lautaselle, kierittele munakoisoviipaleet öljyssä molemmin puolin ja paista ne pannulla hieman ruskeiksi
- Lado jauhelihakastiketta ja munakoisoviipaleita vuorotellen kerroksiksi uunivuokaan
- Raasta pinnalle juustoa
- Paista vuokaa 200-asteisessa uunissa n. 20 – 25 minuuttia, kunnes juusto on ruskettunut.
Helppoa ja herkullista!