Munakoisovuoka

Ruoanlaitto lähtee usein reseptistä, jonka mukaan haetaan ruokaan tarvittavat raaka-aineet. Oma ruoanlaittomme on muuttunut yhä enemmän suuntaan, jossa saatavilla olevat raaka-aineet määrittelevät sen, mitä syödään.

Tämä munakoisovuoka syntyi, kun pakastimesta löytyi yllättäen sinne unohtunutta jauhelihaa ja vihanneskaupassa oli tarjolla jo parhaat päivänsä nähneitä, puoli-ilmaisia munakoisoja.

img_9040.jpg

Ruoka muistuttaa italialaista melanzane alla parmigianaa, mutta käytimme siinä parmesaanin sijaan vuohen gruyèreä.

Ruoasta on helppo tehdä myös lihaton versio: voit yksinkertaisesti jättää jauhelihan pois tomaattikastikkeesta tai korvata sen soijarouheella. Olemme testanneet molemmat versiot useita kertoja, ja ne toimivat oikein hyvin. Soijaa ei tarvitse edes liottaa vaan sen voi heittää suoraan kastikkeeseen hauduttamisen loppuvaiheessa.

Munakoison käsittely vaatii hieman aikaa, sillä se on hyvä itkettää ennen ruoanlaittoa ylimääräisen nesteen poistamiseksi. Meillä on tapana myös paistaa munakoisoviipaleet ennen kuin ne laitetaan vuokaan.

img_9007.jpg

Munakoisovuoka

Ainekset

  • 3 munakoisoa
  • 1 sipuli
  • 2 varsisellerin vartta
  • öljyä
  • 400 g jauhelihaa
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • tuoreita yrttejä (esim. timjami, salvia, basilika, oregano)
  • suolaa
  • pippuria
  • oliiviöljyä
  • n. 150 g juustoraastetta

img_9028.jpg

Valmistaminen

  1. Viipaloi munakoisot ja itketä ne: laita viipaleet tasaiselle alustalle esim. leivinpaperin päälle ja ripottele niiden päälle suolaa. Suolan ansiosta ylimääräinen neste hikoilee pois noin puolessa tunnissa
  2. Hienonna sipuli ja varsisellerit ja kuullota ne öljyssä tilavassa kattilassa
  3. Lisää jauheliha kattilaan ja kypsennä se
  4. Lisää tomaattimurska, hienonnettu valkosipuli ja hienonnetut yrtit. Mausta suolalla ja pippurilla ja hauduta miedolla lämmöllä
  5. Huuhtele ja kuivaa munakoisoviipaleet
  6. Kaada oliiviöljyä lautaselle, kierittele munakoisoviipaleet öljyssä molemmin puolin ja paista ne pannulla hieman ruskeiksi
  7. Lado jauhelihakastiketta ja munakoisoviipaleita vuorotellen kerroksiksi uunivuokaan
  8. Raasta pinnalle juustoa
  9. Paista vuokaa 200-asteisessa uunissa n. 20 – 25 minuuttia, kunnes juusto on ruskettunut.

Helppoa ja herkullista!

img_9030.jpg

Kommentit (30)
  1. En laittanut pannulle, pyörittelin viipaleet vain öljyssä (aika kauttaaltaan kylläkin). Ja viipaleet näyttävät saman paksuisiltakin kuin sinunkin kuvissa… luulen, että syy on sitten siinä munakoisojen uittamisessa. En kuitenkaan luovuta vielä, testaan uudelleen 🙂

  2. Laitoitko siis paistinpannullekin öljyä? En mä kyllä sanoisi, että tarkoitus olisi olla älyttömän rasvainen, mutta siihen voi vaikuttaa useampia asia: miten ohuita viipaleet ovat, miten kauttaaltaan ne on uitettu öljyssä ja miten rasvaista juustoa käyttää.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *