Musiikkivideo – Making of

Viime viikolla julkaisemani musiikkivideon tekeminen oli pidempi projekti kuin moni tuli varmaan ajatelleeksikaan. Se oli myös teknisesti niin mielenkiintoinen ja itselleni täysin uusi kokemus, että ajattelin, että voisi olla hauska kertoa, mitä kaikkea sen neliminuuttisen videon takana oikeasti olikaan ja millä välineillä sen tein.

 * * *

Postauksen suunnittelu alkoi omalta osaltani jo kesäkuussa. Se liittyi Novellen haasteeseen, ja minulta toivottiin siihen jotain musiikkiin liittyvää sisältöä. Postauksen ajankohdaksi sovittiin lokakuun loppu, joten minulla oli hyvin aikaa työstää sekä ideaa että varsinaista sisältöä.

Ajattelin aivan ensin, että tekisin jotain, jossa laulan ja soitan itse, ja tulin luvanneeksi, että voisin tehdä musiikkivideon. Ostin tätä varten jo kesäkuun loppupuolella tietokoneen USB-porttiin kiinnitettävän mikrofonin ja kokeilin, millaista laatua mikrofoni tuottaa. Totesin, että se on aivan riittävä, niin soiton kuin laulun nauhoittamiseen.

IMG_3347.jpg

Kesäkuu

Nauhoitin koemielessä videollakin lyhyesti soinutta Johanna Kurkelan Rakkauslaulua, mutta en keksinyt, mikä olisi sopiva konsepti videolle. En edennyt kyseisen nauhoituksen kanssa kovinkaan pitkälle, sillä siitä puuttui kantava idea. Sitten tulivat kesälomat, ja koko homma jäi hautumaan – ja vähän myös painamaan mieltä.

Pohdin loman aikana, pitäisikö lapsen olla mukana videolla ja pitäisikö musiikin olla jokin tämän vuoden teemabiiseistä – eli kappaleista joihin lapsi on ihastunut. Videon introssa onkin pätkät Madonnan Ghosttownia ja Frozenin tunnusbiisiä Let It Go, ja mietin todella, saisiko niistä aikaiseksi jotain, mutta hyvä idea puuttui edelleen.

IMG_3692.jpg

Syyskuu

Syyskuu saapui ja aika tuntui käyvän vähiin. Minulla olisi alle kaksi kuukautta aikaa tehdä musiikkivideo, enkä tiennyt edes vielä, mistä kappaleesta. Sitten koin valaistumisen.

En ole varma, keksinkö ensin a cappellan vai Musen kappaleen Time Is Running Out, mutta tämä yhdistelmä tuntui aivan naurettavan hyvältä. Muistin yhtäkkiä aiemmin näkemäni YouTube-videon jossa nuori mies laulaa itsensä kanssa Gotyen kappaleen Somebody I Used to Know, ja se oli huikean hyvä. Time Is Running Outia taas olen laulanut kahdenkin cover-bändin kanssa, joten tiesin biisin sopivan itselleni. Rouva komppasi vieressä, että tämä idea on loistava.

* * *

Lauloin ensimmäiset sävelet nauhalle syyskuun alussa. Käytin nauhoittamisessa GarageBand-ohjelmaa, joka on Macin mukana tuleva Applen musiikinteko-ohjelma, ja siinä on mahdollisuus myös moniraitanauhoitukseen.

Soitin kappaleen bassolinjan ensin yhdelle raidalle ja aloitin sen jälkeen laulamaan sen päälle taustastemmoja. Stemmat on laulettu muutaman viikon sisällä omassa olohuoneessamme pöydän ääressä iltaisin, kun lapsi on mennyt nukkumaan. (Jossain vaiheessa hän tosin kyllästyi jatkuvaan ”dum-du-dum-dum-dum”-hyräilyyni niin pahasti, että hän alkoi huutaa kovaan ääneen nukkumaan mentyään, etten saisi laulaa.) Sovitukset on tehty korvakuulolta lennossa sen mukaan, mikä tuntui hyvältä.

Tärkeimmän ja myös haastavimman lauluosuuden – eli melodian – kävin nauhoittamassa vasta reilut kolme viikkoa sitten lokakuun puolivälissä eräällä lounastauolla työpaikkani voice over -studiossa. Toin oman tietokoneeni ja mikrofonini mukana, ja tarvitsin vain hiljaisen tilan, jossa voin revitellä kunnolla ilman, että tarvitsee huolehtia naapureista. Lauloin kappaleen muutamaan otteeseen alusta loppuun ja sitten totesin, että nyt riittää, näillä mennään.

Näyttökuva 2015-11-06 kello 10.10.21.png

Todellinen nauhoitustilanne, lokakuu

Musiikin osalta loppu olikin sitten melodian editointia: valitsin otoista parhaat palat ja yhdistin ne lopulliseksi lead vocal -raidaksi. Sen jälkeen vielä säädin äänen värejä, kaikuja ja volyymitasoja, kunnes olin tyytyväinen soundtrackiin.

Näyttökuva 2015-11-05 kello 22.08.08.png

Itse videosta ei ollut kuvattu ensimmäistäkään sekuntia vielä kolmea viikkoa ennen videon julkaisua, mutta heti, kun olin saanut melodian nauhoitettua, otin järjestelmäkamerani ja jalustani ja kävin kuvaamassa videomateriaalin bändini treeniksellä. Paikka valikoitui siksi, että siellä on sopiva musta verho, jota vasten oli hyvä kuvata.

Näyttökuva 2015-11-06 kello 10.14.30.png

Videon kuvaus, lokakuu

Soitin kappaleen silloista versiota kännykästäni ja lauloin kameran edessä nauhan päälle. Lopullisella videolla kuuluu tietysti vain ns. studio-oloissa nauhoitettu laulu, joka on puolestaan oikeasti nauhoitettu luurit korvilla. Videoin kappaleen melodian yhtenä päivänä ja taustat seuraavana ja sen jälkeen kävin koostamaan materiaalista lopullista videota.

* * *

Olen aikaisemmin tehnyt videoni Macin mukana tulleella iMoviella, mutta nyt totesin, että se ei riitä. Minulla oli visiona se, että saisin videolle monta pientä laulavaa päätä, mutta iMovien Picture in Picture -toiminnolla videoon pystyi upottamaan vain yhden muun videon. Pikaisen googlauksen jälkeen totesin, että tarvitsen käyttööni Adobe Premiere Pron. Jaa, enpä ole koskaan käyttänyt, mutta siinähän sitä sitten oppii, ajattelin.

Latasin Premieren kuukauden ilmaiseen kokeiluun ja aloin työstämään videota. Sain nopeasti testattua, että saan sillä tehtyä juuri sen, mitä olin ajatellutkin, ja loppu oli vain sopivien videoklippien valintaa ja synkronointia ääniraidan kanssa. Sen tein täysin manuaalisesti ilman teknisiä apuvälineitä ja siihen meni pari arki-iltaa ja yksi viikonloppu.

Näyttökuva 2015-11-05 kello 22.13.38.png

Videon ensimmäinen julkaisukandidaatti oli valmis viime viikon alussa, ja tein sen jälkeen vielä muutamia viime hetken viilauksia sekä videoon että ääniraitaan. Lopullinen versio valmistui – tietysti – edellisenä iltana ennen julkaisua.

Ja kylläpä sen julkaisu jännittikin. Takana oli kuitenkin useamman kuukauden työ, ja vielä tällaisen asian parissa, joka on itselleni kovin, kovin tärkeä.

Vaivaa se vaati, mutta olen lopputulokseen kovin tyytyväinen. Tai no, itsehän omia tekeleitään katsoo ja varsinkin kuuntelee kovin kriittisesti, ja kyllähän sieltä olisi muutaman kohdan voinut äänittää tai kuvata uusiksi. Ja niitä stemmojakin olisi voinut sovittaa paremmaksi, ja…

Ja lopputuloshan on siis täällä: http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/time-running-out

Kommentit (2)
  1. Miten mä olin missannut tämän videon, mahtava ja valtavasti työtä.

  2. Meillä mies nauhoittaa aina vaatehuoneessa (biisit ja omien indieleffojen voice overit), se on sopivan kokoinen, että mahtuu itse sisään mikkitelineen ja läppärin kanssa ja sisältää niin paljon tekstiiliä, ettei tuu kaikua. Myös toiset näyttelijät on olleet sitä mieltä, että siellä on helpompi keskittyä, kun on yksin, eikä kukaan ”kyttää” vieressä. Naapureilta ei kyllä edes olla kysytty, mitä ne tykkää, mut ei ne ainakaan äänen oo valittaneet! 😀

    Iso homma tuossa videossa on sulla ollut ja lopputulos on hieno. Ehdoton peukku siitä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *