Muumimuistoja

Isyyspakkaus

Kylläpä olikin hauskaa lukea Muumi-arvontaan jätettyjä kommentteja. Kiitos niistä! Muumeilla on selvästi erityinen paikka suomalaisissa sydämissä, sillä niin moni jaksoi kertoa omia muumeihin liittyviä muistojaan ja kertoa pitkästikin suosikkihahmoistaan- ja tarinoistaan.

Ja hei, kiitos vinkistä. Eipä tullut jostain syystä mieleenkään etsiä niitä Muumi-joulukalenterin jaksoja YouTubesta ruotsinkielisinä. Kävi ilmi, että kyseinen sarja olikin ruotsalainen ja peräisin vuodelta 1973, siispä nyt on sarjan juhlavuosi! Vielä ehditte aloittaa tämän joulukalenterin katsomisen ihan joulukalenterin tahtiin, kun katsotte saman tien ensimmäiset jaksot putkeen!

Oli hauskaa, miten eri ikäluokille eri muumit ovat ne oikeat. Jos minä nostalgioin näillä 1970- ja 1980-lukujen muumeilla, monille se läheisin on 1990-luvun japanilaisanimaatio. On meillä varmasti jotain yhteistäkin: vain muutama vuosi sitten julkaistu Muumi ja punainen pyrstötähtihän oli koottu juuri niistä samoista puolalaisanimaatioista, joita esitettiin 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa telkusta. Ja varmaan uusittiin sen jälkeenkin.

Monissa kommenteissa nousi esiin Toven erityisen taidokas tarinankerronta ja varsinkin aikuisempaan makuun sopivat Muumilaakson marraskuu ja Muumipappa ja meri. Kuka lohduttaisi Nyytiä ja traaginen Mörkö mainittiin useammin. Suomeksi muuminsa lukeneet eivät muuten varmaan tiedäkään, että ruotsinkielisissä muumeissa Mörkö on nainen, hon.

Kirjoista useimmin taidettiin kuitenkin mainita Muumipeikko ja pyrstötähti ja Taikatalvi, ehkä vähän johdatellusti. Taikurin hattuhan on tietysti myös loistava kirja, ja samaan tarinaan perustui muistaakseni sarjakuvakin, jossa muumitalon valtasi viidakko. Voihan vitsit, kun vaan löytäisin ne sarjakuvani jostain.

Ostin nimittäin muutama vuosi sitten kaikki alkuperäiset Muumi-sarjakuvat, jotka ovat ilmestyneet joskus 1980-luvulla Turun sanomien julkaisemina A4-kokoisina kirjoina. Juuri niitä painoksia luin pienenä kirjastosta lainattuna. Pakkasin kirjat putkiremontin ajaksi johonkin laatikkoon, ja remontin jälkeen laatikot siirrettiin kellariin. Sittemmin en ole sarjakuvia nähnyt, vaikka kerran yritin etsiä niitä kirjalaatikoista. En tainnut vaan yrittää tarpeeksi.

Ai niin, arvonnan voittaja! Onnea nimimerkki Hukkako (28.11.2013 klo 18:34)! Saat postissa lupaamani Arabian, Finlaysonin ja Fazerin lahjoittaman tuotepaketin. Laitan aiheesta vielä sähköpostia.

Se muumeista tällä erää.

Kommentit

Mamma
Mamman Sähkövatkain

Minä en edes muistanut tuota joulukalenteria, vaikka olen sitä katsellut lapsena. Kiitos siis muistutuksesta, tiedän mitä aijon katsoa lasten kanssa tänään :)

Hosuli
Hömppäblogi

Suosittelen muuten kaikille muumifaneille (ikään katsomatta) Tampereen taidemuseossa tällä hetkellä majailevaa Muumilaaksoa. Ihana, ihana näyttely.

Hukkako (Ei varmistettu)

Mahtavaa, kiitoksia!! :)

Kommentoi