Myrsky tuli ja meni

Uutiset New Yorkia ja koko koillista USA:ta perjantaina häirinneestä lumimyrskystä näyttivät ylittäneen uutiskynnyksen myös Suomessa. Uutisointia oli erityisen mielenkiintoista seurata täällä myrskyn silmässä. Ja tietysti arvioida myrskyn tuhoja myrskyn jälkeen.

img_5993.jpg

Paikallinen uutiskanava, NY1, keskittyi koko perjantain opastamaan osavaltion asukkaita, miten varautua myrskyyn. Varustukseen kuului muun muassa säilykeruokaa, paristoja ja vettä. Myöhemmin uutisissa kerrottiin, miten monilta huoltoasemilta oli myyty myös bensiini loppuun. Tuhansia lentoja peruttiin. Asukkaita kehotettiin lähtemään perjantaina töistä ajoissa ja välttämään tarpeetonta ulkona liikkumista perjantai-iltana. Perjantain vaihtuessa lauantaiksi kaupunki, joka ei koskaan nuku, oli todella hiljainen.

Manhattanilla lunta satoi kymmenisen senttiä, ja tuuli ei tainnut olla sen kovempaa kuin muinakaan talvipäivinä.

2013-02-08-2140.jpg

2013-02-08-2147.jpg

Oli se suomalaisin silmin hieman vitsikästä, kun vaikkapa Times Squaren ympäristössä seisoi kymmenittäin miehiä siirtämässä lunta kumilastan näköisillä työkaluilla jalkakäytävältä kadulle sitä mukaa, kun lunta satoi hiljalleen lisää.

Pahin myrsky siis näytti ohittaneen suurimman osan New Yorkista, ja suurin harmi olivat sohjoiset risteykset ja jalkakäytävien reunoihin kerääntyneet lätäköt.

img_6061.jpg

img_6068.jpg

Kävin eilen Gotham Comedy Clubilla katsomassa standupia, ja illan pääesiintyjä, T. J. Miller, väänsi vitsiä muun muassa tästä Nemoksi nimetystä sääilmiöstä:

”Vuosien päästä kyselemme toisiltamme: ’Muistatko Nemon, sen päivän, kun lunta satoi 10 – 20 cm? Muistatko Nemon, sen päivän, kun tuuli ei ollut kovempaa kuin muinakaan päivinä? Muistatko Nemon, sen päivän, joka oli kuin normaali talvipäivä?'” (*)

(*) Vapaa käännös ulkomuistista. Taiteilija saattoi muotoilla vitsinsä hieman toisin.

img_5987.jpg

img_5991.jpg

Olihan tästä helppo vitsailla, kun mitään ei tapahtunukaan. Uutiskuva näyttää kuitenkin, että ainakin Long Islandilla lunta tuli jo huomattavasti enemmän.

Kaikilla täällä on tietysti vielä mielessä lokakuun 2012 Sandy-myrsky, jonka tuhojen laajuutta ei Suomesta käsin oikein ymmärtänyt. Uutiskanavalla näytetään lähes päivittäin kuvaa Queensistä, missä tuhot olivat pahimmat, ja useat jäivät kodittomiksi.

Manhattanilla Sandyn vaikutuksia ei enää näy lukuunottamatta South Ferryn metroasemaa, joka jäi niin pahasti tulvavesien alle, että kestää arviolta kolme vuotta saada asema palautettua ennalleen.

Turisteille suurin harmi on, että Vapaudenpatsas ja Ellis Islandin historiallinen siirtolaisten vastaanottokeskus ovat suljettuja toistaiseksi, eikä uudelleen avaamisesta ole edes arvioita.

img_5983.jpg

Itse patsas ei ole vahingoittunut, mutta koska kolme neljännestä sitä ympäröivästä saaresta jäi veden alle, saaren infrastuktuuri on pahoin vaurioitunut, rantakivetykset huuhtoutuneet veteen ja lauttalaituri tuhoutunut. Onneksi olen käynyt patsaassa jo aiemmin, sillä muuten olisi voinut oikeasti harmittaa. Tätä harmitusta olisi muuten voinut purkaa Wall Street Journalin toimittajalle, joka etsi viime viikolla TKTS:n lippujonosta turistia, joka olisi ollut kovin pettynyt tilanteesta.

Ai, mitenkäs me sitten varauduimme perjantaiseen Nemo-myrskyyn? Minä hain illaksi lipun Once-musikaaliin Broadwaylla. Se oli hyvä. Palataan siihen myöhemmin.

 

Iltakuvat otettu myrskyn aikaan perjantaina Times Squarelta, katukuvat sunnuntaina Mott Streetiltä, muut kuvat sunnuntaina Brooklyn Heights Promenadelta.

Kommentit (3)
  1. Ihana tosielämäkertomus ”kuinka ei sitten mitään käynytkään”. Onneksi. Ihania kuvia Times Squarelta, ihan tuli ikävä takaisin. Hauskaa matkan jatkoa teille. Uusia kirjoituksia odottellessa.

  2. Eihän tuolla ole mitään, kun pari senttiä lunta. Suomessakin tulee kerralla

    yleensä monta kertaa enemmän. Ei, suomalaisen näkökulmasta mittään.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *