Näin perustat kasvatuslaatikon

Iloinen puutarhuri on juuri saanut istutettua ensimmäiset juurakkonsa ja siemenensä uusiin kasvatuslaatikoihinsa.

IMG_4530-2.jpg

Alta näet, miten perustin laatikot. Opit on kerätty Lavatarhuri-kirjasta (Teija TuiskuSuvi Lehtonen ja Heidi Haapalahti, Tammi 2015).

Ihan ensimmäisenä on todettava, että kutsun näitä laatikoita kasvatuslaatikoiksi, mutta ne voisivat aivan yhtä hyvin olla istutuslaatikoita tai kasvilaatikoita.

Olen kasannut kasvatuslaatikkomme kaupasta ostetuista valmiista 120 x 80 cm:n lavakauluksista, joita voi pinota päällekkäin. Laatikot olisi voinut tietysti tehdä itse metritavarasta, mutta tämä ratkaisu oli helpompi ja nopeampi.

Laatikoiden korkeus on n. 60 cm, eli niissä on kolme lavakaulusta päällekkäin. Korkeutta on hyvä olla tämän verran sekä työskentelyn helpottamiseksi että siksi, että kasviksilla on riittävästi tilaa kasvattaa juuria, jos laatikoiden alla ei ole multamaata.

Koska mökkitontillamme on paljon kotiloita, olen kiinnittänyt kasvatuslaatikoiden reunoihin myös etanaesteet estämään vihulaisten kiipeämisen reunojen yli, jos joku niistä jaksaa kavuta laitaa pitkin niinkin ylös.

1. Tasoita maa

Aivan ensin tasoitin maan laatikoiden alla. Nyhdin myös pahimmat rikkaruohon juuret irti mutten lähtenyt sen kummemmin kääntämään maata.

IMG_4434.jpg

2. Peitä alue katekankaalla

Jos kasvatuslaatikot tulevat kohtaan, jossa kasvaa paljon rikkaruohoa, sen kasvamista kannattaa hillitä kankaalla.

IMG_4438.jpg

3. Asettele laatikot kankaan päälle ja leikkaa kankaaseen aukkoja

Jos laatikoiden haluaa olevan suurin piirtein suorassa, kannattaa käyttää mittanauhaa. Kun laatikot on kerran täytetty, niitä ei enää siirrellä.

Laatikoiden sisäpuolelle on hyvä tehdä viiltoja katekankaaseen, jotta pieneliöt ja lierot pääsevät liikkumaan laatikkoon ja sieltä pois. 

IMG_4441.jpg

4. Salaojita laatikko

Lapioi laatikon pohjalle vuorotellen sepeliä ja multaa n. 15 cm:n kerros. Pieneliöt pääsevät liikkumaan näin maasta ylöspäin. Siirtolapuutarhassa sepelin ostaminen on vaivatonta, sen kun vaan noutaa kottikärryllä tarvittavan määrän ja merkitsee vihkoon, minkä verran on ottanut.

IMG_4443.jpg

5. Aseta toinen katekangas salaojituksen päälle ja viiltele siihenkin aukkoja

Tämäkin kerros estää osaltaan rikkaruohojen nousemisen kasvatuslaatikkoon, ja aukot mahdollistavat jälleen pieneliöiden liikkeet.

IMG_4445.jpg

6. Asettele loput lavakaulukset paikoilleen

Laatikot ovat valmiina käytettäväksi sellaisenaan, mutta niiden reunoihin voi kiinnittää vielä etanaesteet. Laatikot voisi kai vuorata vielä sisältä katekankaalla, mutta itse en pitänyt sitä tarpeellisena.

IMG_4454.jpg

7. Täytä mullalla ja jätä noin 10 cm vapaata tilaa yläreunaan

Ja sitten vaan istuttamaan! Käytimme laatikoissa luonnonmukaisesti lannoitettua multaa, jota meni jokaiseen laatikkoon n. 400 litraa. Multaa ei tarvitse tampata tiiviiksi, vaan se jätetään kuohkeaksi. Multa kyllä tiivistyy siitä itsekseen riittävästi.

IMG_4516-2.jpg

Rouva istutti ensimmäiseen laatikkoonsa Kevätmessuilta ostamansa parsan juurakot. Kunnon satoa niistä on odotettavissa aikaisintaan viiden vuoden päästä.

IMG_4526-2.jpg

Toiseen laatikkoon pääsi porkkanan, palsternakan, samettikukan ja lehtipersiljan siemeniä, ja laatikko myös peitettiin tiiviisti viljelyharsolla.

Kolmas laatikko on vielä tyhjillään, ja tarkoitus olisi laittaa siihen ainakin hernettä, minkä lupasimme tyttöselle. Rouva aikoo laittaa siihen myös yrttejä ja syötäviä kukkia.

Mitä maksoi?

 • 9 kpl kasvatuslaatikoita à 10 €, yht. 90 €
 • 3 kpl etanaesteitä à 10 €, yht. 30 €
 • 1200 l luomumultaa = 24 säkkiä à 4 €, yht. 96 €
 • 2 kottikärryllistä sepeliä 10 €
 • Katekangasrulla 16 €
 • Yhteensä 242 €

Lisäksi maksoimme tavaroiden kuljetuksesta puutarhamökille 50 euroa. Tarvikkeet hankimme Plantagenistä.

* * *

Vielä jäljellä on laatikoiden välisten käytävien maisemointi. Vaihtoehtoina olisi kuorikate tai sepeli, mutta luulen, että kotiloiden pelossa valitsemme sepelin, jossa kotiloiden on epämiellyttävä liikkua. Lopputuloksen näet joskus myöhemmin.

Kommentit (2)
 1. Vaikuttunut
  17.5.2020, 16:30

  Ihanan selkeä ohjeistus ja perustelut. Hiomasin, että postauksen päivämäärä 2017. Onko lopussa luvattusta lopputuloksesta ”myöhemmin”, nähtävillä jossakin blogiteksti kuvineen?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *