Ne kaikkein parhaat juurisämpylät

Joko taikinanjuuresi on kuplimassa? Nyt on siis aika jakaa Rouvan juurisämpylöiden resepti! Tällä ohjeella Rouva tekee mahtavat sämpylänsä, jotka ovat sisältä pehmeän sitkeitä ja pinnalta rapsakoita, eikä siihen tarvita edes höyryuunia!

Rouva muuten vinkkaa, että uudella juurella leivottavaan taikinaan voi lisätä alussa hieman hiivaa, jotta sämpylät kohoavat paremmin. (Siis taikinaan, ei taikinanjuureen.) Vanhemmalla juurella leivottavat sämpylät kohoavat hyvin ilman hiivaakin.

Juurisämpylät.jpg

Sinä joka olet odottanut juurisämpyläohjettani kärsivällisesti, tässä se nyt tulee! Tällä tavalla olen viime viikot sämpyläni leiponut, myös ne, jotka tein itse tehdystä juuresta viime viikolla. 

  1. Sekoitan noin 2 dl vehnähapanjuurta, 5 dl vettä, 3 tl suolaa, 1 dl spelttileseitä ja 2 dl ruissihtijauhoja kulhossa.
  2. Sitten lisään noin 10 dl vehnäjauhoja. Vehnäjauhoja ei kannata hulauttaa kerralla vaan lisätä viimeiset 2 dl tunnustellen. Itselle mieluisimman koostumuksen oppii vain tekemällä. 
  3. Alustan taikinaa käsin, aika vähän, vain viitisen minuuttia, kunnes sormien väliin tulee venyvä verkko. Taikina on silti hyvin tarttuva.
  4. Sitten muotoilen taikinan kulhossa pallohkoksi leipurinlastan avulla (ei välttämätöntä, tykkään vain itse tehdä niin ja silitellä taikinan pintaa), peitän kulhon kelmulla ja nostan jääkaappiin ainakin yöksi. Välillä taikina on ollut jääkaapissa vuorokauden, ja sämpylät ovat olleet vähintään yhtä hyviä. Jääkaapissa rauhassa levännyt taikina on helppoa käsitellä. 
  5. Seuraavana päivänä lämmitän uunin 250-asteiseksi tasalämmöllä. Laitan uuniin kaksi peltiä: sen, jolla sämpylät paistan ja uunin alaosaan syvän uunipellin.
  6. Otan taikinan jääkaapista ja kumoan puolet jauhotetulle työtasolle. Muotoilen siitä pötkylän mahdollisimman vähin liikkein ja leikkaan sen sitten kahdeksaan osaan. Tykkään muotoilla sämpylät pyöreiksi, teen sen vetämällä palan reunat vekeiksi palan alle.
  7. Sitten otan tulikuuman pellin uunista, nostan sämpylät sille ja laitan takaisin uuniin keskitasolle. Samalla kaadan alemmalle pellille runsaan desin vettä ja pistän luukun kiinni. Lasken uunin lämpötilan 230 asteeseen. 
  8. Avaan luukun vartin paistamisen jälkeen, jotta höyry pääsee ulos ja kuori kovenee. 
  9. Paistan sämpylät mieluummin vähän enemmän kuin vähemmän ruskeiksi. Joskus se tapahtuu runsaassa 20 minuutissa, välillä menee melkein 30. Kypsän sämpylän pohja kumisee, kun sitä koputtaa. 
  10. Kuumat sämpylät nostan ritilälle jäähtymään enkä peitä niitä koko päivänä.
  11. Jos sämpylöitä jää, puolitan ne ja pistän pakkaseen, josta ne voi sulattaa suoraan leivinpaahtimessa. 

Toivottavasti sinäkin pidät sämpylöistä yhtä paljon kuin me <3

Muita sämpyläreseptejä et enää tarvitse. 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (6)
  1. Hei, mistä noita spelttileseitä saa?

    1. Jaa, olisivatkohan ihan K- tai S-marketista? Ei siis pitäisi olla mitään vaikeasti saatavia.

      1. Ei löytynyt ainakaan meidän K-supermarketista. Spelttihiutaleita, -jyviä ja jauhoja löytyi. Voisikohan korvata vehnäleseillä ja osan vehnäjauhoista sitten vaikka spelttijauhoilla?

        1. No jopas. Rouvakin on unohtanut, mistä omat leseensä löysi. Mutta pointti tuossa on siis se, että taikina ei ole pelkkää vehnäjauhoa ja että siihen tulee jotain sattumia, ei niiden tarvitse juuri spelttileseitä olla. Rouva huutelee keittiöstä, että voit käyttää ruis- tai vehnäleseitä tai vaikka kaurahiutaleita. Alkuun Rouva teki kyllä sämpylänsä pelkästä vehnästä, mutta leseversiossa on enemmän kuituja.

  2. Kuulostaa älyttömän herkullisilta! Kiitos kun jaoit(te). 🙂

    1. Ja näyttävät ja maistuvatkin! Eipä kestä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *