Ne paljon puhutut pionit

Siinä se nyt on: paljon puhuttu pionipenkki. Heti siinä vesipostin takana.

IMG_8415.jpg

Ei se vielä kovin kummoiselta näytä, ja kestänee monta vuotta ennen kuin Coral Charm, Iceberg, Jalkavaimo nousee kylvystä (!), Pillow Talk ja Mother’s Choice alkavat kukkia kunnolla. Paikan pitäisi olla nyt paras mahdollinen mökkimme pihassa, ja pioneille on varattu siitä ansaitsemansa tila. Nyt on vielä selitettävä, miksi erityisesti tämä kukkapenkki on mainitsemisen arvoinen.

IMG_8413.jpg

Voisin väittää, että pionit ovat se syy, miksi meillä ylipäänsä on nykyisin puutarhamökki.

Rouva kehitti muutama vuosi sitten aikamoisen pakkomielteen pioneja kohtaan ja perusti jo äitinsä pihaan ison pionipenkin. Sitten hän alkoi surra sitä, miten hän ei itse voi nauttia niistä lainkaan ja alkoi puhua minulle siitä, miten hän haluaa oman pihan, jossa niitä voisi kasvattaa.

Pionihuuma paheni, ja kaksi vuotta sitten teimme jopa retken Pionien kotiin, Taivassaloon, jonka jälkeen pionipuheista ei meinannut tulla loppua. Ne myös ahdistivat, sillä minulla ei ollut pienintäkään kiinnostusta edes keskustella muuttamisesta johonkin, jossa olisi oma piha.

Onneksi keksin piha-asialle ratkaisun vuosi sitten, ja pionipenkki oli yksi ensimmäisistä asioista, joita Rouva alkoi puutarhamökille suunnitella. Sen tieltä sai lähteä yksi kuunliljoja ja joitain heiniä täynnä ollut penkki, jonka päälle nojasi vino, laho ja huonokuntoinen omenapuu.

IMG_8416.jpg

Pionipenkin laittaminen oli melko työlästä. Kuunliljan juurakot lahjoitimme jo toukokuussa Rouvan kollegalle, mutta senkin jälkeen työtä oli paljon, sillä Rouva käänsi koko alueen huolellisesti ja yritti poimia mullan seasta mahdollisimman paljon vanhojen kasvien juuria ja sipuleita. Hän siis kaivoi multaa puolisen metriä alaspäin ja kävi jokaisen lapiollisen käsin läpi.

Parin viikon tehotyöskentelyn jälkeen penkki oli valmis, reunustettu ja lannoitettu, ja Rouva pääsi tällä viikolla istuttamaan penkkiin 13 pioniaan ja muutamia muita kukkasia niiden juurille. Pionikuriirimme, KasvihormoniSini, toi kasvit meille Pionien kodista jo tuossa ennen juhannusta, joten olihan se aikakin.

Nyt vaan sitten kastellaan, nypitään rikkaruohoja ja odotetaan.

IMG_8418.jpg

Vielä kurkistus kasvihuoneeseen.

Kesäkurpitsat puskevat komeasti ulos kasvatuspusseistaan ja siirtyivät jo kasvihuoneen ulkopuolelle.

IMG_8422.jpg

Munakoisojen lehdet ovat terhakat, mutta yksi taimista (vasemmalla) tuntuu jäävän sen seuralaiseksi istutetun samettikukan jalkoihin. Oranssikukkainen krassi on toisen munakoison juurella hillitympi.

IMG_8429.jpg

Chili, se toistaiseksi ainoa laatuaan oleva palko, on alkanut vaihtaa väriä. Kukkia on kyllä muissakin taimissa.

IMG_8427.jpg

Tomaatin taimista yksi (oikealla) näyttää kovin kuivalta ja ruskettuneelta. Onko kellään aavistusta, mistä voisi olla kyse? Ei pitäisi olla liian kuivaa eikä kuumaa, enkä jotenkin usko paleltumiseenkaan. Mitään ötököitä tomaatissa ei ryömi, eikä sitä ole ylilannoitettu.

IMG_8426.jpg

Ahomansikka ilahduttaa tyttöstä, joka tietysti odottaa jo innokkaasti, että pääsee keräämään kaikkien kasvattamiemme asioiden satoa. Se voi kyllä olla kuukausimansikkaakin. En tiedä, miten ne erotetaan toisistaan.

IMG_8437.jpg

Mitäs sitten seuraavaksi? Ehkäpä aletaan suunnitella mökin sisätilojen kunnostamista. 

Kommentit (4)
 1. Hei,muutimme pari vuotta sitten uuteen taloon, jossa oli silloin kukkapenkitön piha, ns golfkenttä takapihana. Tein pionipenkin aikas lailla suurpiirteisemmin kuin te, tokikaan meillä ei tarvinnut kaivaa aikaisempien kasvien sipuleita tms pois, mutta tyylillä ”kaivan tästä kohdasta siirtonurmen pois ja käännän maata, lisään multaa ja lannoitetta ja toivon parasta”. Istutin viime kesänä kymmenkunta pionintaimea penkkiin ja kaikki, KAIKKI, kukkivat parhaillaan 🙂 joten uskoisin ettei teidän tarvitse odottaa kuin ensi kesään. Asumme reilusti pohjoisemmassa ja talvet ovat täällä luonnollisesti rajumpia, mutta kaikki taimeni selvisivät ilman sen suurempia suojauksia ja versoivat heti alkukesästä.

  1. Hienoa! Kyllä Rouvan äidin pihan pionitkin taisivat alkaa kukkia jollain tavalla jo seuraavana vuonna. Mutta kun ei odota mitään ensi vuonna, ei tarvitse pettyä 😉

 2. Hei,

  Muutamme syksyllä kotiin jossa oma piha, ja pionipenkki täälläkin tilauksessa. 🙂 Kiva lukea kokemuksia pionipenkin perustamisesta.

  Ja tuosta tomaattiasiasta… Meillä kasvihuone parvekkeella ja tomaateissa tuo sama juttu eli lehdet kellastuu vaikka muutoin kasvi vaikuttaa terveeltä. Jopa ensimmäisiä tomaatteja saatavilla. Toivoisinkin omaa postausta hyötykasvien hoidosta jahka pääsette niiden kanssa pidemmälle.

  Hyvää kesää koko perheellesi!

  1. Kiitos! Tämä ensimmäinen kesä on tällaista harjoittelua ja kokeilua, ja monen asian kanssa mennään varmasti takapuoli edellä puuhun. Mutta eiköhän jotain kokemuksia ole jaettavana jo tänä vuonna, ainakin sellaisia ”Älä tee ainakaan näin.” 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *