Niistä potta-asioista

Mitä puuttuu kuvasta?

IMG_0734.jpg

Kuivaustelineessä voisi roikkua tietysti vaikka mitä, mutta viimeiset kaksi vuotta sen ovat vallanneet kuivumassa olevat kestovaipat.

Tadaa! Olemme todella edenneet siihen pisteeseen, että vaippapyykkiä ei oikeastaan enää tule. Vaippaa käytetään vielä tilanteissa, joissa vahingoille ei ole sijaa, mutta päiväkodissa ja kotona liikutaan jo ilman sitä.

Käänteentekevä asia olivat pikkuhousut

Keväällä näytti vielä siltä, että lapsi ei opi ikinä potalle eikä vaipoista päästä koskaan eroon, mutta sitten päiväkodista ehdotettiin, että he alkaisivat treenata pikkuhousujen käyttöä. ”Siitä vaan, ei onnistu”, ajattelimme.

Olimme jo pitkään lupailleet tytölle ”isojen tyttöjen pikkuhousuja” sitten, kun pottahommat alkavat sujua. Tuloksetta.

Ei mennyt kuitenkaan kuin muutama viikko, kun päiväkodista kerrottiin, että tyttö nukkuu jo päiväunetkin ilman vaippaa. He olivat vain alkaneet käyttää pikkareita, ja jotenkin mystisesti lapsi oli saman tien oppinut kuivaksi. Kesän jälkeen vaippaa käytettiin vielä iltapäivällä ulkoillessa, mutta nyt sekin on jätetty pois. Päiväkodista ei ole tullut yhtään likaista vaippaa takaisin kesäloman jälkeen, eikä niitä tarvita enää kotonakaan. Paitsi yöllä, varmuuden vuoksi.

Todella: Vaikka vuosi sitten sainkin joiltain lukijoilta ryöpytystä siitä, miten kestovaippojen käyttäminen kuormittaa turhaan päiväkodin henkilökuntaa, käytimme niitä koko vuoden, eikä siinä ollut minkäänlaista ongelmaa. Likaiset vaipat palautuivat iltapäivällä minigrip-pusseihin ja vaippakassiin pakattuina, ja kertaakaan emme kokeneet, että päiväkodissa olisi pidetty niitä sen kuormittavampina kuin kertakäyttövaippojakaan.

Mutta onhan se aivan mahtavaa, että vaippoja ei tarvitse enää olla huuhtelemassa ja huljuttelemassa päivittäin ennen pesua. Valitsimme toki itse kestovaippojen käytön, mutta kyllä se kävi vähitellen nyppimään.

Vaan ei enää. Vahinkoja voi tietysti vielä sattua, varsinkin silloin kun on niin kivaa, ettei malttaisi millään käydä potalla. Mutta sitten vaan puhistaan vähän aikaa, kaadetaan pissat pois kumisaappaista ja vannotetaan, että seuraavan kerran pitää muistaa kertoa ajoissa, että on hätä. Kyllä se siitä.

Ja nyt luulen, että tämä teema on täällä loppuunkäsitelty.

Kommentit (8)
  1. mikä minigrip pussi? kierrätittekö niitä?

  2. Kolmas lapseni oli koko vaippaiän pelkästään kestoissa, kaksi vanhinta kestoili myös, mutta lyhyempiä aikoja. Perhepäivähoitaja oli innoissaan, kun lapsi oli hänen ensimmäinen kosketuksensa kestovaippoihin. Aamulla vein pussillisen puhtaita vaippoja hoitoon, ja illalla sain sangollisen likaisia takaisin. Pph oli mielissään, kun sai opettaa muillekin lapsille ekologisuutta ja erilaisia tapoja toimia. Hänen lapsensa kiiruhtivat aina koulusta kotiin, koska ensimmäisenä kotona ollut sai valita lapselleni vaipan iltapäiväksi. Oi niitä aikoja <3 Sydämeni sykkii kestoille aina vaan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *