Nostalgiaa Mäki-Matissa

Isyyspakkaus

On ollut hauskaa ajella Jyväskylässä ja esitellä tytölle paikkoja: "Tuossa on isin vanha koulu. Tuossa oli isin mummola. Tuolla isi on opiskellut."

Kiinnostavin tämän kierroksen paikoista oli kuitenkin Mäki-Matin perhepuisto. "Täällä isi on käynyt pienenä leikkimässä."

Mäki-Matin perhepuisto on Jyväskylässä Harjun kupeessa aivan ydinkeskustan tuntumassa sijaitseva leikkipuisto, joka sijaitsee hienon puutaloidyllin pihamailla.

Lapsuudenkotini sijaitsee kyllä aivan muualla, mutta äitini vanhemmat asuivat Mäki-Matissa lähellä perhepuistoa. Kävin siis lapsena usein puistossa leikkimässä.

Intiaanikylä oli jo silloin siellä.

Samoin nämä oudot aivan ihmeellisen kapeat kuuset, joiden oksat roikkuvat lähes suoraan alaspäin.

Laivakiipeilyteline on sen sijaan uudempaa mallia, mutta en muista, millainen kiipeilyteline sen paikalla aiemmin sijaitsi.

Puisto on yksi suurimpia näkemiäni, ja alueena hyvin kaunis. En suoraan sanoen edes tiennyt puiston historiaa ennen kuin luin sen tänään netistä: Puisto on vanhin perhepuisto Suomessa, perustettu vuonna 1979, ja se sijaitsee entisen Syrjälän talon erään torpan ja mäkituvan mailla.

Alue on ollut alunperin Jyväskylän maalaiskunnan puolella, vaikka matkaa ydinkeskustaan on hädin tuskin kilometri, ja se onkin liitetty kaupunkiin jo yli 100 vuotta sitten.

Puiston päärakennus on 1800-luvun lopulla rakennettu kaunis puutalo, jossa toimii nykyisin myös kahvila Pikku-Maija.

Puisto on hyvin aktiivinen, ja sen rakennuksista löytyy myös sisätiloja leikkeihin.

Alueeseen liittyy muistoja myös senkin jälkeen, kun en enää käynyt leikkimässä puistossa. Mäki-Matin perhepuiston kupeessa Oikokadulla pidettiin ja pidetään ilmeisesti nykyisinkin katukirpputoria, jossa kävimme usein myymässä tavaroita.

Katuun oli silloin maalattuna joko käärme tai lohikäärme. Sitä en enää erottanut, mutta muita katumaalauksia on selvästi edelleen käyty päivittämässä tähän päivään.

Tyttö mietti taas kovasti kadulla kävellessä, missä oikeastaan olemmekaan. "Ei me kyllä olla Suomessa."

Kerroin hänelle taas, että olemme kyllä Suomessa ja että Jyväskylä on kaupunki Suomessa aivan kuin Helsinkikin.

Myöhemmin hän oli päätynyt toiseen lopputulokseen: "Jyväskylä on Helsingissä."

Kommentit

Saarakka (Ei varmistettu) http://saunanestori.blogspot.fi

Jyväskylä on siis muutakin kuin Lutakko! :D

Kuulostaa vierailun arvoiselta kaupungilta - yleensä tulee vaan ajettua läpi matkalla etelään.

Kapeat kuuset ovat surukuusia. Se on ihan tavallisen kotoisan kuusemme muunnos.

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, no ei ole Lutakko ihan ensimmäinen asia, mikä tulee Jyväskylästä mieleen entiselle jyväskyläläiselle. Tanssisali Lutakko oli toki olemassa jo silloin kauan sitten, mutta muuten Lutakon alue on rakentunut suht vähän aikaa sitten. Minäkin muistan ajan, kun Lutakossa oli vain vaneritehdas, eikä Kuokkalan siltaakaan ollut. 

Itse en osaa edelleenkään nähdä kaupunkia turistin silmin, mutta käy ihmeessä ainakin kävelemässä Kauppakatu päästä päähän, kiipeä Harjun torniin, kiertele Seminaarinmäen kampuksella, syö Harmoonissa ja käy kahvilla Toivolan vanhassa pihassa.

Hauskaa, mekin helsinkiläiset turistit ihastuimme Mäki-Matin puistoon pari viikkoa sitten kun löysimme sinne ekaa kertaa! Aivan tosi ihana paikka lasten kanssa ja sattui vielä juuri niin kaunis kesäsää kuin näissä kuvissakin välittyy. Mietittiin miehen kanssa että puisto on kyllä varmasti komeimpia kokemiamme ja nämä taustat selittää asiaa. Jyväskylä tarjoaa matkalaiselle monenlaista, tämä oli itselle uusi helmi!

Tommi K
Isyyspakkaus

Vähän isompien lasten kanssa siitä on lyhyt matka kiivetä Harjun torniin katselemaan maisemia yläilmoista. Tyttökin olisi halunnut käydä siellä, kun kerroin tornista, mutta emme valitettavasti ehtineet.

Lapsena Jyväskylässä (Ei varmistettu)

Kiipeilytelineen,tai oikeastaan köysiradan tienoilla,oli sellainen laudoista tehty lentokonekiikku,missä oli useampi paikka istua ja siivilläkin mahtui istumaan.
Nyt omien lasten kanssa käydään aina perhepuistossa ja osuttu sinne niin kirppispäivinä kuin erilaisina tapahtumapäivinä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin oli! Nyt muistan!

Lahest (Ei varmistettu)

Teidän pitäisi ehdottomasti pistäytyä, tai helposti siinä kyllä puoli päivää vierähtää, Lahdessa Launeen perhepuistossa! Maksuton, monipuolinen ja suuri leikkipuisto...ja aivan Jyväskylään meno matkalla ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos vinkistä! Lahti on taas meille sellainen paikka, jonka ohi vain ajetaan 120 km/h. Mutta ravintola Rouxiakin on kehuttu, ja se kiinnostaisi kokeilla.

Kommentoi