Nostalgiaa Mäki-Matissa

On ollut hauskaa ajella Jyväskylässä ja esitellä tytölle paikkoja: ”Tuossa on isin vanha koulu. Tuossa oli isin mummola. Tuolla isi on opiskellut.”

Kiinnostavin tämän kierroksen paikoista oli kuitenkin Mäki-Matin perhepuisto. ”Täällä isi on käynyt pienenä leikkimässä.”

IMG_8792.jpg

Mäki-Matin perhepuisto on Jyväskylässä Harjun kupeessa aivan ydinkeskustan tuntumassa sijaitseva leikkipuisto, joka sijaitsee hienon puutaloidyllin pihamailla.

Lapsuudenkotini sijaitsee kyllä aivan muualla, mutta äitini vanhemmat asuivat Mäki-Matissa lähellä perhepuistoa. Kävin siis lapsena usein puistossa leikkimässä.

IMG_8779.jpg

Intiaanikylä oli jo silloin siellä.

IMG_8781.jpg

IMG_8783.jpg

Samoin nämä oudot aivan ihmeellisen kapeat kuuset, joiden oksat roikkuvat lähes suoraan alaspäin.

IMG_8774.jpg

Laivakiipeilyteline on sen sijaan uudempaa mallia, mutta en muista, millainen kiipeilyteline sen paikalla aiemmin sijaitsi.

IMG_8775.jpg

IMG_8771.jpg

Puisto on yksi suurimpia näkemiäni, ja alueena hyvin kaunis. En suoraan sanoen edes tiennyt puiston historiaa ennen kuin luin sen tänään netistä: Puisto on vanhin perhepuisto Suomessa, perustettu vuonna 1979, ja se sijaitsee entisen Syrjälän talon erään torpan ja mäkituvan mailla.

Alue on ollut alunperin Jyväskylän maalaiskunnan puolella, vaikka matkaa ydinkeskustaan on hädin tuskin kilometri, ja se onkin liitetty kaupunkiin jo yli 100 vuotta sitten.

IMG_8789.jpg

Puiston päärakennus on 1800-luvun lopulla rakennettu kaunis puutalo, jossa toimii nykyisin myös kahvila Pikku-Maija.

IMG_8788.jpg

IMG_8818.jpg

Puisto on hyvin aktiivinen, ja sen rakennuksista löytyy myös sisätiloja leikkeihin.

IMG_8785.jpg

Alueeseen liittyy muistoja myös senkin jälkeen, kun en enää käynyt leikkimässä puistossa. Mäki-Matin perhepuiston kupeessa Oikokadulla pidettiin ja pidetään ilmeisesti nykyisinkin katukirpputoria, jossa kävimme usein myymässä tavaroita.

IMG_8810.jpg

Katuun oli silloin maalattuna joko käärme tai lohikäärme. Sitä en enää erottanut, mutta muita katumaalauksia on selvästi edelleen käyty päivittämässä tähän päivään.

IMG_8807.jpg

Tyttö mietti taas kovasti kadulla kävellessä, missä oikeastaan olemmekaan. ”Ei me kyllä olla Suomessa.”

Kerroin hänelle taas, että olemme kyllä Suomessa ja että Jyväskylä on kaupunki Suomessa aivan kuin Helsinkikin.

IMG_8802.jpg

Myöhemmin hän oli päätynyt toiseen lopputulokseen: ”Jyväskylä on Helsingissä.”

suhteet oma-elama lasten-tyyli vanhemmuus
Kommentit (8)
 1. Teidän pitäisi ehdottomasti pistäytyä, tai helposti siinä kyllä puoli päivää vierähtää, Lahdessa Launeen perhepuistossa! Maksuton, monipuolinen ja suuri leikkipuisto…ja aivan Jyväskylään meno matkalla 😉

  1. Kiitos vinkistä! Lahti on taas meille sellainen paikka, jonka ohi vain ajetaan 120 km/h. Mutta ravintola Rouxiakin on kehuttu, ja se kiinnostaisi kokeilla.

 2. Lapsena Jyväskylässä
  1.8.2016, 17:55

  Kiipeilytelineen,tai oikeastaan köysiradan tienoilla,oli sellainen laudoista tehty lentokonekiikku,missä oli useampi paikka istua ja siivilläkin mahtui istumaan.
  Nyt omien lasten kanssa käydään aina perhepuistossa ja osuttu sinne niin kirppispäivinä kuin erilaisina tapahtumapäivinä.

  1. Niin oli! Nyt muistan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *